Υδροβιολογία

Υδροβιολογία

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ίδρυσε το Υδροβιολογικό Τμήμα το 1972 υπό την διεύθυνση της Μαριάννας Delamotte, με σκοπό να καταγράψει και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, μέσα από τις συλλογές που αναπτύχθηκαν.

Οι δραστηριότητες του τμήματος είναι ποικίλες και συνοψίζονται σε ερευνητικές, εκπαιδευτικές, ενημερωτικές και εκδοτικές.

Η μελέτη των μαλακίων των ελληνικών θαλασσών, τόσο των σύγχρονων ειδών όσο και των απολιθωμένων, αποτελεί το κύριο αντικείμενο εργασιών του τμήματος. Με βάση τις συλλογές πραγματοποιούνται μελέτες που αφορούν στη συστηματική ταξινόμηση, στην οικολογία, στη ζωογεωγραφική εξάπλωση των ειδών, αλλά και στις αλλαγές που συμβαίνουν στη βιοποικιλότητα. Τα ερευνητικά αποτελέσματα των προγραμμάτων ανακοινώνονται σε συνέδρια και δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ παρέχονται πληροφορίες σε ερευνητές, επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων όπως αρχαιολόγων, φοιτητές που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στο τμήμα και επισκέπτες. Παράλληλα με τα δημοσιεύματα πραγματοποιούνται εκθέσεις, ειδικές επιστημονικές ενημερώσεις στο κοινό, εκπαιδευτικά προγράμματα, που συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και των επισκεπτών σε θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Είκοσι χιλιάδες δείγματα Μαλακίων έχουν συμπεριληφθεί στη βάση δεδομένων που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου. Περιλαμβάνουν κυρίως όστρακα από όλο τον κόσμο, καθώς και πολλά είδη άλλων οργανισμών από την ελληνική θάλασσα. Τα δείγματα συλλέχθηκαν κυρίως κατά τις δεκαετίες του ΄70 και ΄80 και ορισμένα παλιότερα όπως τα είδη της συλλογής Μοάτσου και του Τενεκίδη. Τα δείγματα έχουν καταχωρηθεί με τα ονόματα που αναγράφονται στις ετικέτες που φέρουν.

Τμήμα Υδροβιολογίας 
Υπεύθυνος Τμήματος: MSc Γιαμαλή Χριστίνα
Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά
Τηλ.: 210 8015870 εσωτ. 510
e-mail: ch.giamali@gnhm.gr

Βιογραφικό

Η Γιαμαλή Χριστίνα είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Γεωλογίας – Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σπούδασε γεωλογία, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Παλαιοντολογία – Στρωματογραφία. Εργάζεται από το 2017 στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ως Υπεύθυνη του τμήματος Υδροβιολογίας.
Τα ενδιαφέροντά της και το επιστημονικό της έργο αφορούν στην Θαλάσσια Παλαιοντολογία και συγκεκριμένα σε θέματα Παλαιοπεριβαλλοντικής Ανασύστασης με βάση τα μαλάκια και τα πλαγκτονικά τρηματοφόρα για τις περιόδους του Νεογενούς και Τεταρτογενούς καθώς και στην συστηματική των μαλακίων. Έχει συνεργαστεί με το τμήμα Γεωλογίας-Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Έχει λάβει μέρος σε πολλές παλαιοντολογικές ανασκαφές, εργασίες υπαίθρου και ωκεανογραφικές αποστολές.


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.