Χερσαία Ζωολογία

Χερσαία Ζωολογία

Το Τμήμα Χερσαίας Ζωολογίας έχει σαν αντικείμενο τα ΄Εντομα και Αραχνόμορφα, τα Αμφίβια και Ερπετά, τα Πουλιά και τα Θηλαστικά.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας περιλαμβάνουν έρευνα πεδίου και εργαστηρίου, που αφορά στην Οικολογία, Ζωογεωγραφία, Φυσιολογία καθώς και διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και ειδών της πανίδας. Επίσης πραγματοποιείται ενημέρωση του κοινού και των αρμοδίων φορέων για θέματα βιοποικιλότητας. Στην εργαστηριακή έρευνα περιλαμβάνονται τροφικές αναλύσεις, μορφομετρικές εργασίες, μελέτη της θερμικής οικολογίας, της οικολογίας της αναπαραγωγής, καθώς και συντήρηση και διαχείριση των συλλογών.

Οι δραστηριότητες του Εντομολογικού Τμήματος ξεκίνησαν το 1971. Η Εντομολογική Συλλογή αποτελείται από περίπου 40.000 δείγματα αποξηραμένων εντόμων. Τα στοιχεία περίπου 16.000 δειγμάτων έχουν καταγραφεί σε ειδική βάση δεδομένων επίσης, 1.250 δείγματα έχουν ψηφιοποιηθεί. Η Εντομολογική Συλλογή αποτελείται κυρίως από Λεπιδόπτερα, ακολουθούν τα Κολεόπτερα, τα Υμενόπτερα, τα Δίπτερα και τα Ημίπτερα, κυρίως από την Ελλάδα. Ο αριθμός παράτυπων δειγμάτων της συλλογής είναι 17.

Το Ορνιθολογικό Τμήμα ιδρύθηκε το 1980. Περίπου 2000 δείγματα ταριχευμένων πουλιών ανήκουν στις συλλογές του. Τα περισσότερα δείγματα προέρχονται από τον Ελληνικό χώρο ενώ υπάρχει και συλλογή αφρικανικών πουλιών. Τα στοιχεία περίπου 700 δειγμάτων της Ορνιθολογικής συλλογής έχουν καταγραφεί σε βάση δεδομένων.

Η Ερπετολογική Συλλογή ξεκίνησε το 1984 και περιλαμβάνει δείγματα αμφιβίων και ερπετών κυρίως του Ελλαδικού χώρου. Επίσης περιλαμβάνει δείγματα απ’ όλες τις ομάδες ερπετών: κροκόδειλους, χελώνες, σαύρες και φίδια απ’ όλο τον κόσμο.

Η Συλλογή Θηλαστικών αποτελείται περίπου από 200 δείγματα κυρίως της Ελλάδας και της Αφρικής. Υπάρχουν δείγματα από 86 διαφορετικά είδη. Τα περισσότερα είναι Σαρκοφάγα, ακολουθούν τα Αρτιοδάκτυλα και τα Τρωκτικά. Επίσης υπάρχουν Εντομοφάγα, Μαρσιποφόρα, Μονοτρήματα, Λαγόμορφα, Κητώδη και Χειρόπτερα.

Τμήμα Χερσαίας Ζωολογίας
Υπεύθυνος Τμήματος: Δρ. Μαρία Δημάκη
Όθωνος 100, 145 62 Κηφισιά
Τηλ.: 210 8015870 εσωτ. 526
e-mail: mdim@gnhm.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Δημάκη είναι Διδάκτορας Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών με κύρια ενδιαφέροντα την Ερπετολογία και την Ορνιθολογία. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εργάζεται από το 1996 στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Είναι υπεύθυνη του Τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας καθώς και επικεφαλής των Τμημάτων Διαχείρισης Συλλογών του Μουσείου.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν στη βιοποικιλότητα, στην πανίδα και στη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών. Οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις αναφέρονται κυρίως σε θέματα ζωολογίας, οικολογίας και ζωογεωγραφίας ερπετών και πτηνών της Ελλάδας. Επίσης έχει δημοσιεύσει εργασίες που αφορούν στις Συλλογές Μουσείων (Εντομολογικές και Συλλογές Θηλαστικών). Έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Αθήνας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μυτιληνιών Σάμου, το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», το Πανεπιστήμιο της Extremadura (Ισπανία), το Πανεπιστήμιο του Göteborg (Σουηδία), κ.ά.
Υπήρξε μέλος της επιστημονικής Επιτροπής CITES που αφορά στο εμπόριο ειδών αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος (2008-2013). Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρίας, καθώς και μέλος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας και της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος.
Έχει λάβει υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. (΄Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών), από την Ευρωπαϊκή ένωση “European Commisions Training and Mobility of Researchers Programme”, “Improving Human Potential Programme”, Βραβείο Εθελοντισμού από την Περιφέρεια Αττικής-Περιφερειακή Ενότητα Νήσων & Δήμο Αίγινας για τη συμβολή, ανάδειξη και προώθηση της προστασίας του Βίο-περιβάλλοντος. Έχει αναλάβει την καθοδήγηση και παρακολούθηση πτυχιακών και μεταπτυχιακών μελετών φοιτητών.

Τις Eπιστημονικές Δημοσιεύσεις 1994 – 2019 της Δρ. Μαρίας Δημάκη μπορείτε να δείτε
– στα Ελληνικά εδώ:
– στα Αγγλικά εδώ:


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.