ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ΦΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΛΕΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Στις 9 Αυγούστου 2020μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια, τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, με ξύλα, χώμα, κ.ά. πέρασαν στις απέναντι ακτές. Μαζί με αυτές τις φερτές ύλες, παρασύρθηκαν και πάρα πολλά ζωντανά ερπετά, κυρίως φίδια και άποδες σαύρες.

Το φαινόμενο ήταν εντονότερο στο Δήλεσι και το Χαλκούτσι, όπου οι κάτοικοι αντίκρυσαν εκατοντάδες φίδια και σαύρες στις παραλίες. Η αντίδραση πολλών από αυτούς ήταν να ξεκινήσουν μια «εκστρατεία» να τα θανατώσουν, καθώς τα φίδια αποτελούν την πιο παρεξηγημένη ομάδα ζώων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τανάγρας ενημέρωσε την ΑΝΙΜΑ και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία ώστε να βοηθήσουμε και κυρίως, να ενημερώσουμε τον κόσμο πως δεν χρειάζεται να σκοτώνει τα φίδια καθώς η πλειοψηφία αυτών είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο.
Η ομάδα ερπετολόγων που έφτασε στην περιοχή συγκέντρωσε περισσότερα από 150 ζωντανά φίδια και σαύρες, μέσα σε μία μέρα, τα οποία επιστράφηκαν άμεσα στον τόπο τους. Υπολογίσαμε την θανάτωση περισσότερων από 300, την ιδία μέρα.

Ένα μέρος των νεκρών ερπετών, θα αποτελέσουν δείγματα της συλλογής του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Το φαινόμενο συνεχίστηκε και τις επόμενες τρεις ημέρες ανεβάζοντας κατά πολύ τον αριθμό των ερπετών που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.
Εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση κάποιων κατοίκων της περιοχής που μας βοηθούσαν όσο μπορούσαν και προσπαθούσαν να σταματήσουν την άσκοπη θανάτωση των ερπετών. Ειδικά τα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και μας πλησίαζαν για να δουν από κοντά τα φίδια και να μάθουν για αυτά.

Κείμενο και φωτογραφίες: Δρ. Μαρία Δημάκη

Λεζάντες φωτογραφιών

1. Kεντρική φωτογραφία:Ένας Σαπίτης Malpolon insignitus κατάφερε να επιβιώσει.
2. Σκοτωμένα φίδια στο Δήλεσι, διακρίνονται Σπιτόφιδα Zamenis situla, Νερόφιδα Natrix natrix, Τυφλίτες Pseudopus apodus (άποδη σαύρα), Λιμνόφιδα Natrix tessellata, κ.ά.


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.