“Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΣΟΥΡΙΝΑΜ”: ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ MARIA SIBYLLA MERIAN ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΓΦΙ

“Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΣΟΥΡΙΝΑΜ”: ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ MARIA SIBYLLA MERIAN ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΓΦΙ

Πανομοιότυπη έκδοση στη γερμανική γλώσσα του πιο σημαντικού έργου της Maria Sibylla Merian με τίτλο «Η Μεταμόρφωση των Εντόμων του Σουρινάμ» φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 1705 με πλούσια και καλαίσθητη εικονογράφηση, γραμμένο αρχικά στη λατινική και στην ολλανδική γλώσσα. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν κι άλλες εκδόσεις του στα αγγλικά και στα γερμανικά.

Η Μαρία Σίβυλλα Μέριαν (Φρανκφούρτη, Γερμανία 1647 – Άμστερνταμ, Ολλανδία 1717) ήταν διακεκριμένη φυσιοδίφης και χαρισματική ζωγράφος. Ως παιδί οικογένειας καλλιτεχνών, μυήθηκε από νωρίς στα μυστικά του σχεδίου, της ζωγραφικής τέχνης και της χαρακτικής.

Παράλληλα, από τα πρώτα της χρόνια γοητεύθηκε από τον κόσμο των εντόμων και των φυτών. Στην ηλικία των δεκατριών, άρχισε να παρατηρεί τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και να διατυπώνει σθεναρά την άποψη, ότι οι κάμπιες γεννιούνται από αυγά πεταλούδας και όχι από λάσπη, όπως όλοι πίστευαν εκείνη την εποχή.

Σε όλη την ενήλικη ζωή της δεν έπαψε να ασχολείται με τη συστηματική έρευνα και παρατήρηση των εντόμων και των συνήθειών τους. Το 1699, έχοντας ήδη συμπληρώσει 52 χρόνια ζωής, αποφάσισε να ταξιδέψει από την Ολλανδία στο Σουρινάμ, στη Νότια Αμερική, προκειμένου να μελετήσει από κοντά τη χλωρίδα και την πανίδα του “Νέου Κόσμου”. Στο Σουρινάμ έμεινε για δύο χρόνια. Επέστρεψε στο Άμστερνταμ τον Ιούνιο του 1701 φέρνοντας μοναδικά δείγματα φυτών, εντόμων και ερπετών της περιοχής και εικόνες τους σε περγαμηνές.

Το 1705, αξιοποιώντας όλη τη γνώση του ταξιδιού της, εξέδωσε το σημαντικό αυτό έργο της με τίτλο: «Η Μεταμόρφωση των Εντόμων του Σουρινάμ»!

Φωτό: www.europeana.eu
Πορτρέτο: Γερμανός ζωγράφος
Jacob Marrel (Frankenthal 1613–1681 Frankfurt am Main)


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.