ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: EINAI TO «MΠΛΕ ΥΔΡΟΓΟΝΟ» Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ;

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: EINAI TO «MΠΛΕ ΥΔΡΟΓΟΝΟ» Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΑ;

Η Ιαπωνία δέχθηκε έντονες πιέσεις για να σταματήσει την καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στους 22 νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, που αποφάσισε να κατασκευάσει μετά την διακοπή της εκμετάλλευσης της πυρηνικής ενέργειας το 2011 – λόγω της πυρηνικής καταστροφής της Φουκοσίμα -, αλλά και της διακοπής της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, λόγω του υψηλού κόστους του.

Ωστόσο αντί να κλείσει τα παλιά εργοστάσια και να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χώρα επέλεξε ως απάντηση την καύση του υδρογόνου ή αμμωνίας, που δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα.

Όμως το υδρογόνο που παράγεται από νερό, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι το πολύ ακριβό «πράσινο υδρογόνο», ενώ εκείνο που παράγεται από φυσικό αέριο ή ακόμη και από άνθρακα είναι φθηνό και ονομάζεται «μπλε υδρογόνο», με την προϋπόθεση ότι η μεγάλη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίουπου εκλύονται κατά την παραγωγή του, διοχετευθεί στο έδαφος, που είναι από μόνη της μια πανάκριβη διαδικασία! Τα αέρια αυτά προς το παρόν εκλύονται στην ατμόσφαιρα, ενώ η Ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα διοχετεύονται στον πυθμένα της θάλασσας.

Ο Καθηγητής Τomas Kaberger, ειδικός στην ενεργειακή πολιτική στο Chalmers University, στη Σουηδία, πιστεύει ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση επέλεξε το μπλε υδρογόνο πριν από μια δεκαετία όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν ακριβές και τώρα έχει παγιδευτεί σε ένα project που δεν έχει πλέον νόημα.
«Οι Ιαπωνικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από φθηνή ηλεκτρική ενέργεια προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για να είναι διεθνώς αποδεκτές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ανάγκη από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και η καθυστέρηση αυτής της εξέλιξης θα βλάψει την Ιαπωνική οικονομία».

Εν τω μεταξύ, στην άκρη του κόλπου του Τόκιο, ο γιγάντιος νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Αναμένεται να λειτουργήσει για τουλάχιστον 40 χρόνια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.