ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση μεγάλου εκπαιδευτικού προγράμματος, διάρκειας τριών ετών (2019-20-21), βασισμένου στις έρευνες της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας.

Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, καθώς απειλεί άμεσα πολλές και σημαντικές πτυχές της ζωής στον πλανήτη. Οι πρόσφατες καταστροφές στη χώρα μας και οι τραγικές συνέπειές τους αποτελούν μικρό δείγμα των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι να κατανοήσουν οι επισκέπτες του, οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι μαθητές, τι σημαίνει κλιματική αλλαγή, ποιες είναι οι επιπτώσεις στον Ελλαδικό χώρο σε επιμέρους τομείς (γεωργία – κτηνοτροφία, δασοπονία, βιοποικιλότητα, αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, υδάτινοι πόροι, παράκτιες ζώνες, τουρισμός, ενέργεια, υποδομές – μεταφορές, υγεία, πολιτιστική κληρονομιά κ.λπ.), και τι σημαίνει προσαρμογή και λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της.

Η ενημέρωση της νέας γενιάς, που θα υποστεί αυτές τις επιπτώσεις, ώστε να προετοιμαστεί να τις αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικότερα, είναι η μεγάλη πρόκληση.

Η Διεπιστημονική Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) συστήθηκε τον Μάρτιο του 2009 στην Τράπεζα της Ελλάδος με στόχο τη μελέτη των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Έκτοτε έχει υλοποιήσει πλήθος ερευνών, όπως την έκθεση με τίτλο «Οι Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα» το 2011, ενώ το 2016 ολοκλήρωσε τη συγγραφή του Σχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Η πιο πρόσφατη μελέτη της (2018) έχει τίτλο «The Economics of Climate Change» και παρέχει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων των οικονομικών της κλιματικής αλλαγής.

Όπως είναι γνωστό, τo ΜΓΦΙ είναι Ν.Π.Ι.Δ., που ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή, για να λειτουργήσει έγκαιρα ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Οι συλλογές του αριθμούν χιλιάδες δείγματα και αποτελούν πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο, τις τράπεζες δεδομένων της χώρας μας, τη βάση για κάθε επιστημονική έρευνα και εφαρμογή στους τομείς της περιβαλλοντικής πολιτικής. Με εξειδικευμένο προσωπικό οδηγεί χιλιάδες παιδιά στους εκθεσιακούς του χώρους και τα εισάγει στη λειτουργία του φυσικού και ζωικού κόσμου και στην αλληλεξάρτηση και ισορροπία των οικοσυστημάτων. Με το παράρτημά του στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), μελετά και παρακολουθεί τη φύση, τη βιοποικιλότητα και τα ύδατα και προωθεί πολιτικές, μέτρα και δράσεις για τη διατήρηση και την αειφορική διαχείρισή τους.


ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ


ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ


ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ


ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

 

 

ΜΟΝΙΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.