ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Στις 2 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από την ημέρα που έφυγε ο ΄Αγγελος Γουλανδρής από τη ζωή.

Για να τιμήσουν τη μνήμη του, συγκεντρώθηκαν προσωπικό, φίλοι και εθελοντές στο Αμφιθέατρο του Κέντρου ΓΑΙΑ, που φέρει το όνομά του.

Η Αντιπρόεδρος κ. Φαλή Βογιατζάκη μίλησε για τη ζωή και το έργο του παρουσιάζοντας με φωτογραφικό υλικό τους βασικούς σταθμούς της ζωής του: Την ίδρυση του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, την ίδρυση των Παραρτημάτων του στην Θεσσαλονίκη και στο Ρέθυμνο, την δημιουργία του Κέντρου ΓΑΙΑ, τις διακρίσεις που έλαβε καθώς και για το ζωγραφικό του έργο.

Επίσης εμίλησε για την προσωπικότητά του, την ανθρωπιά του, και τον τρόπο του να εμπνέει και να ενθουσιάζει.

Τέλος ετόνισε ότι το έργο του για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, που ξεκίνησε σε ανύποπτο χρόνο, είναι τόσο επίκαιρο και αναγκαίο σήμερα, για να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της ανάπτυξης αφ’ ενός, και της προστασίας του περιβάλλοντος αφ’ ετέρου.

Μήνυμα του ΕΚΒΥ

Τον Άγγελο Γουλανδρή μας τον θυμίζει καθημερινά η αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΒΥ, που φέρει το όνομά του. Μικρός φόρος τιμής για τον Πρόεδρο του Ιδρύματος που ανέλαβε, το 1991, την ευθύνη ίδρυσης του ΕΚΒΥ, ως παραρτήματος του Mουσείου στη Θεσσαλονίκη.

Όσοι ζήσαμε από κοντά τον κόπο και την αγωνία που συνεπαγόταν αυτή η ευθύνη, νιώθουμε μεγάλο σεβασμό για τον κ. Άγγελο και την κ. Νίκη Γουλανδρή που ανταποκρίθηκαν σε αυτήν. Αισθανόμαστε επίσης ευγνωμοσύνη διότι, με διορατικότητα και ικανότητα επιλογής προσώπων, ανέθεσαν το έργο αυτό στους αείμνηστους Γεράκη και Ντάφη.

Δεν είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά τον κ. Άγγελο. Δεχθήκαμε όμως την επιρροή της σκέψης του, μιας σκέψης οραματικής που θα μας θυμίζει πάντα να κοιτάμε μπροστά με τόλμη και αισιοδοξία.

Μήνυμα του Παλαιοντολογικού Μ. Ρεθύμνου

Ο ΄Αγγελος Γουλανδρής, ίδρυσε το 1980 το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο αγαπημένο του Ρέθυμνο, στο Τέμενος Μασταμπά, που παραχωρήθηκε στο Μουσείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Είχε συλλάβει τη μεγάλη σημασία του παλαιοντολογικού πλούτου του Ρεθύμνου και θέλησε να τον αναδείξει, με την ίδρυση του Παλαιοντολογικού Μουσείου που είναι μοναδικό στην Κρήτη.

Τον τιμούμε συνεχίζοντας το έργο του.