ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Από αριστερά, οι κ.κ. Α. Τσαρμπόπουλος και Α. Γραβάνης, ομιλητές στην Επιστημονική Ημερίδα, η κα Φαλή Βογιατζάκη Αντιπρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ο κ. Κ. Φωτάκης Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, η κα Νικόλ Κυριακοπούλου, μέλος του ΔΣ του ΜΓΦΙ και ο κ. Π. Πικραμένος, πρώην Πρωθυπουργός, τ. Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και μέλος του ΔΣ του ΜΓΦΙ.
Εκτός από τους ερευνητές, την Επιστημονική Ημερίδα παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πάρα πολλοί φοιτητές!
Η κα Φαλή Βογιατζάκη, Αντιπρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας.
Ο κ. Κ. Φωτάκης , Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας απευθύνει χαιρετισμό.
Ο κ. Ν. Ταβερναράκης, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης & ΙΜΒΒ - ΙΤΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα "Η ρύθμιση και ο ρόλος της αυτοφαγίας στο κεντρικό νευρικό σύστημα".
Ο κ. Σ. Ευθυμιόπουλος, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ, αναπτύσσει το θέμα "Ο ρόλος της πρόδρομης πρωτείνης του αμυλοειδούς στη νευρωνική σηματοδότηση".
Ο κ. Α. Τσαρμπόπουλος, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και Κέντρο ΓΑΙΑ, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας μίλησε με θέμα: "Κατανοώντας και Προλαμβάνοντας τη Νόσο Αλτσχάιμερ: Υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα;".
Ο κ. Α. Πολίτης - Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, αναπτύσσει το θέμα "Νευροψυχιατρικά συμπτώματα στη Νόσο Αλτσχάιμερ και η χρησιμότητα των θεραπευτικών κατευθυντηρίων οδηγιών".
Ο κ. Λ. Στεφανής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και Εργαστήριο Νευροεκφυλιστικών Νόσων, ΙΙΒΕΑΑ κατά την ομιλία του με θέμα: "Νόσος Πάρκινσον: Κλινική οντότητα και αιτιοπαθογενετική προσέγγιση βασισμένη σε γενετικά δεδομένα".
Ο κ. Κ. Βεκρέλλης - Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) αναπτύσσει το θέμα "Δημιουργία και εναπόθεση τοξικών πρωτεϊνών τύπου "prion" σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες".
ο κ. Α. Γραβάνης - Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης & ΙΜΒΒ - ΙΤΕ μιλά με θέμα"Εγκέφαλος- on-a-chip: ανάπτυξη νευροαναγεννητικών φαρμάκων και νευροεμφυτευμάτων".
Το Προεδρείο στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, για τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Από αριστερά, ο κ. Ν.Ταβερναράκης, ο κ. Α. Τσαρμπόπουλος και Α. Γραβάνης.

 

Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο « ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ: ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ» διοργανώνουν το Βιοαναλυτικό Εργαστήριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης (ΙΤΕ). Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ του Μουσείου, στις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Η Ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Φώτη Καφάτου, εξαίρετου επιστήμονα και ακαδημαϊκού δασκάλου, οργανωτή του Α' Συνεδρίου "BRAIN" (The Brain Function Imaging and Repairs) το 2009, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Οι ασθένειες του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον είναι οι πιο διαδεδομένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες που δημιουργούν σημαντικές άμεσες και έμμεσες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. Χαρακτηρίζονται από σοβαρές νευρωνικές απώλειες σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, με κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα τη μη φυσιολογική συσσωμάτωση πεπτιδίων και πρωτεϊνών. Αυτή η Ημερίδα θα παρουσιάσει την πρόσφατη πρόοδο στην κατανόηση της παθογένειας αυτών των ασθενειών, με έμφαση στους υποκείμενους μηχανισμούς συσσωμάτωσης πρωτεϊνών και μερικές από τις πιο υποσχόμενες θεραπευτικές μεθόδους που βρίσκονται σε εξέλιξη για αυτές τις ανίατες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Μπορείτε να διαβάσετε το Πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ

Για να παρακολουθήσετε την Ημερίδα, θα πρέπει να κάνετε εγγραφή (registration),
μέσω της παρακάτω ιστοσελίδας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για την εγγραφή σας στην Ημερίδα:
email: brainworkath@gmail.com
website: https://brainworkath.wixsite.com/ad-bioan