ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΑΓΓΛΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΜΓΦΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

Κυκλοφόρησε μία νέα εικονογραφημένη έκδοση με τίτλο “The Flora of Amorgos”, υπό την αιγίδα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που παρουσιάζει την χλωρίδα και βλάστηση της Αμοργού.

Συγγραφείς, η βοτανικός, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Δρ. Κιτ Ταν και ο συνεργάτης της Burkhardt Biel.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην αείμνηστη Νίκη Γουλανδρή σε αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής της στην προώθηση της ευαισθητοποίησης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Διατίθεται στο πωλητήριο του Μουσείο σε περιορισμένα αντίτυπα και είναι στην αγγλική γλώσσα.

Η Αμοργός, αν και από τα πλέον άνυδρα νησιά των Κυκλάδων (μέσο ετήσιο ύψος βροχής 350 χιλιοστά), φιλοξενεί περί τα 1.092 ανώτερα φυτά. Στην έκδοση παρουσιάζεται η χλωρίδα και η βλάστηση της Αμοργού. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τα 28 taxa, που έχουν δημοσιευθεί ως ελληνικά ενδημικά. Έγχρωμες φωτογραφίες δείχνουν 268 αγγειόφυτα, 11 βρυόφυτα και ηπατικά, 44 λειχήνες και 30 μανιτάρια. Υπάρχουν επίσης φωτογραφίες 39 διαφορετικών ζώων από την πανίδα του νησιού.

Παρουσιάζεται ένας χάρτης που συνοψίζει τη φυσική και ημι-φυσική βλάστηση (φυτοκοινωνίες) μαζί με τύπους καλλιεργειών. Ορισμένες χλωριδικές περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος επισημαίνονται μαζί με τις τρέχουσες και μελλοντικές πιθανές απειλές. Εξετάζονται επίσης τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση και την προστασία αυτών των περιοχών.

Διαβάστε σχετικό άρθρο με τίτλο "Ένας θησαυρός στα φαράγγια της Αμοργού", της Λίνας Γιάνναρου, που δημοσιεύτηκε στη στήλη ΕΛΛΑΔΑ της Καθημερινής, στις 28 Νοεμβρίου 2019, εδώ