ΝΕΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΣΤΗ ΖΩΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!

Με ένα πολύ σημαντικό δείγμα εμπλουτίστηκαν οι ζωολογικές συλλογές του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας! Το ζεύγος Κωνσταντίνος και Φανή Κωνσταντινίδη δώρισαν στο Μουσείο μας ένα αυγό Αιπυόρνιθας.

Το αυγό είναι συναρμολογημένο από τα κομμάτια του, αλλά αυτό δεν μειώνει τη σημαντικότητα του δείγματος, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα, πιθανότατα μόνο ένα ακόμα τέτοιο αυγό.
Τα αυγά της Αιπυόρνιθας ήταν περίπου 160 φορές μεγαλύτερα από τα αυγά της κότας. Το συγκεκριμένο έχει διαστάσεις 21Χ31 εκ. και δωρήθηκε στο ζεύγος Κωνσταντινίδη από αξιωματούχο της Μαδαγασκάρης.

Τα πτηνά του γένους Aepyornis ήταν ενδημικά της Μαδαγασκάρης. Ονομάζονταν πουλιά ελέφαντες λόγω του μεγέθους τους. Ζύγιζαν μέχρι 400 κιλά και πιθανότατα ήταν τα μεγαλύτερα πτηνά που έζησαν στη γη, εξαφανίστηκαν, δε, πριν από περίπου 1000 χρόνια.

Οι Αιπυόρνιθες, όπως η Στρουθοκάμηλος, ο Κασουάριος, η Ρέα, το Εμού και το Κίουι, δεν μπορούσαν να πετάξουν. Η εξαφάνιση τους οφείλεται στις δραστηριότητες του ανθρώπου, καθώς -σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία- τα κυνηγούσε για το κρέας τους. Πιθανά, η κατανάλωση των αυγών του, που μπορούσε να θρέψει ολόκληρη οικογένεια, να οδήγησε στην εξαφάνιση του είδους.
Σύμφωνα, επίσης, με άλλη θεωρία, η εξαφάνισή τους οφείλεται στη διασπορά ασθενειών, μαζί με τα κοτόπουλα και άλλα πτηνά, που μεταφέρθηκαν από τον άνθρωπο στη Μαδαγασκάρη.

Δρ. Μαρία Δημάκη
Επικεφαλής των Τμημάτων Διαχείρισης Συλλογών
Τμήμα Χερσαίας Ζωολογίας
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας