ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συμπόσιο με θέμα «Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο – Απορρέουσες υποχρεώσεις ως προς τις μελέτες και τα έργα», πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Απριλίου 2019, στο Αμφιθέατρο 301 του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο Συμπόσιο, η κ. Μαρία Παπαϊωάννου,  Διευθύντρια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Γεωπόνος ΑΠΘ, Αρχιτέκτων Μηχανικός – M.Sc. Πολεοδόμος, Υπ. διδ., ΕΜΠ. συμμετείχε ως ομιλήτρια με θέμα: “ Γυναίκες με όραμα για το Ελληνικό τοπίο: Βασίλισσα Αμαλία και Mary Jaqueline Tyrwhitt”.

Περίληψη Oμιλίας

Βασίλισσα Αμαλία και Mary Jaqueline Tyrwhitt: δύο εντελώς διαφορετικές γυναίκες, δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, δύο εντελώς διαφορετικές εποχές, ένα κοινό όραμα: το ελληνικό τοπίο στο μέλλον. Η Βασίλισσα Αμαλία είναι η γυναίκα πίσω από τη δημιουργία του Εθνικού Κήπου και του Πύργου Βασιλίσσης, γνωστού σήμερα ως «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης». Η Mary Jaqueline Tyrwhitt είναι η δημιουργός του λιγότερου γνωστού αλλά πολύ σημαντικού Κτήματος Σπαρόζα στην Παιανία Αττικής, πρότυπο Ελληνικού Μεσογειακού κήπου. Αντικείμενο της παρούσας εισήγησης αποτελεί η αναφορά στο έργο των δύο αυτών γυναικών αλλά κυρίως στο όραμά τους για το Ελληνικό τοπίο. Για το σκοπό αυτό παρουσιάζονται αναλυτικά ο Εθνικός Κήπος, το Πάρκο Τρίτση και το Κτήμα Σπάροζα, οι αρχές σχεδιασμού τους, η υλοποίησή τους και η σημερινή τους κατάσταση. Παρουσιάζεται επίσης συστηματικά το όραμα των δημιουργών τους. Για τη Βασίλισσα Αμαλία μέσα από τις αναλυτικές επιστολές της και για την Jaqueline Tyrwhitt μέσα από τα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά κείμενά της.

Διαβάστε το Πρόγραμμα Ομιλιών του Συμποσίου εδώ: