Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

Ο διάσημος Βρετανός Sir David Attenborough, κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ για τη Φύση, στη προχθεσινή συνεδρίαση του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Κατοβίτσε της Πολωνίας τόνισε «Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας που είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η μεγαλύτερη απειλή των τελευταίων χιλιάδων ετών είναι η κλιματική αλλαγή», «Αν δεν λάβουμε άμεση δράση, η κατάρρευση των πολιτισμών μας και ο αφανισμός μεγάλου τμήματος του φυσικού κόσμου θα είναι προ των πυλών».

Στη διάσκεψη συμμετέχουν περισσότερα από 200 κράτη με σκοπό τον απολογισμό της προόδου για τις δεσμεύσεις που έλαβαν τα κράτη στη συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή το 2015, που προέβλεπε τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C.

Χθες ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η κλιματική δράση πρέπει να πενταπλασιαστεί προκειμένου να περιορισθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Πέρα από αυτό το όριο η ανθρωπότητα θα βιώσει μεγαλύτερο κίνδυνο ξηρασίας, πλημυρών, ακραίας ζέστης και φτώχειας.

Τα σημερινά επίπεδα των παγκόσμιων αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου συνάδουν με υπερθέρμανση από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: Άρθρο της Καθημερινής της 6/12/2018 με τίτλο: "H Κλιματική Αλλαγή θα επιφέρει το τέλος των πολιτισμών".

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: