e-NATURE: ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ (ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ) – ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

e-NATURE: ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ (ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ) - ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ (ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ)

ΣΠΑΝΑΚΙ

Ένα από τα πιο νόστιμα και δημοφιλή φυλλώδη λαχανικά!

Το σπανάκι νοστιμίζει τα πιάτα μας και τρώγεται ωμό σε σαλάτες, σε συνταγές με ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια και κρεατικά και φυσικά…στην σπανακόπιτα και το σπανακόρυζο!

Έχει υψηλή διατροφική αξία και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ:

  • Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Κίνα περίπου το 700π.Χ., σαν δώρο στον αυτοκράτορα από τον βασιλιά του Νεπάλ!
  • Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το παντζάρι, την κινόα και το σέσκουλο
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και έτσι είναι ιδανικό για ασθενείς με αναιμία
  • Λόγω της ουδέτερης γεύσης του, ταιριάζει σχεδόν με όλα τα φαγητά!
  • Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του σπανακίου που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………………………….

 

ΜΑΡΟΥΛΙ

Το μαρούλι χρησιμοποιείται για συνώνυμο των χρημάτων. Λέμε «έχει μαρούλια;», ρωτώντας αν υπάρχουν χρήματα. Για να πούμε επίσης ότι κάποιος ξοδεύει χρήματα χωρίς να σκέφτεται, λέμε ότι «σκορπάει τα λεφτά σαν μαρουλόφυλλα»

Είναι το πιο γνωστό πράσινο, δροσερό λαχανικό, απ’ το οποίο τρώμε τα φύλλα του.

Το μαρούλι το τρώμε ωμό, μόνο του ή σε σαλάτες, συνήθως μαζί με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνιθο.

Μπορούμε να το τρώμε και μαγειρευτό, σε φρικασέ, ή στην μαγειρίτσα το Πάσχα.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ:

Είναι λαχανικό πολύ γνωστό από τα αρχαία χρόνια – το χρησιμοποιούσαν και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Προέρχεται από την Ασία. Υπάρχουν σήμερα πολλές ποικιλίες του, από το απλό, κοινό μαρούλι – αυτό που λένε romana- υπάρχει γαλλική ποικιλία, iceberg, λόλα, το κινέζικο, και άλλες, σε διάφορα χρώματα,  από σκούρο πράσινο, ως το κόκκινο, κάνοντας πολύχρωμες τις σαλάτες μας.

Το μαρούλι έχει πολύ νερό και μικρές ποσότητες από φυτικές ίνες. Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του είναι η βιταμίνη Α και το κάλιο. Το μαρούλι είναι επίσης πηγή βιταμίνης Cασβεστίου και σιδήρου.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του μαρουλιού που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………………………….

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

 

Θυμίζει μικροσκοπικό δεντράκι και είναι…ξαδερφάκι του κουνουπιδιού!
Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά λαχανικά του χειμώνα
και καταναλώνεται ωμό, βραστό σαν σαλάτα, σαν τουρσί, σε βελουτέ σούπες
λαχανικών, ακόμη και ογκρατέν!

Είναι πλούσιο σε διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία μας και ιδανικό για
όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και έχει ελάχιστες θερμίδες!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ:

Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης
broccolo, που σημαίνει “η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου”

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα
λαχανάκια Βρυξελλών!

  •  Το πράσινο μέρος του μπρόκολου που τρώμε δεν είναι ο καρπός του,
    αλλά το λουλούδι του (ή η ανθοκεφαλή)!
  • Προέρχεται από την Ιταλία, ενώ από ιστορικές πηγές τοποθετείται και
    στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία!
  •  Ένα φλιτζάνι μπρόκολο έχει τόση βιταμίνη C όσο ένα πορτοκάλι!

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του μπρόκολου που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………………………….

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

 

Ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που φυτεύουμε το καλοκαίρι και απολαμβάνουμε το χειμώνα, το κουνουπίδι, είναι το…ξαδερφάκι του μπρόκολου!

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό, με άλλα λαχανικά, βραστό σε σαλάτα μαζί με λεμόνι ή ξύδι, ω γκρατέν, μπαίνει σε σούπες, το τρώμε όμως και κοκκινιστό/ γιαχνί, ή τουρσί!

Τελευταία το χρησιμοποιούν και για βάση πίτσας, αντί για ζυμάρι!!!

Έχει πλούσια διατροφική αξία και πολλά οφέλη για την υγεία μας, ενώ είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς έχει ελάχιστες θερμίδες!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ

  • Το λευκό μέρος του κουνουπιδιού που τρώμε δεν είναι ο καρπός του, αλλά το λουλούδι του (ή η ανθοκεφαλή)!
  • Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο
  • Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών
  • Όσο λιγότερο το μαγειρεύουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η διατροφική του αξία!

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ!

Κάντε κλικ επάνω στο Download, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του αγγουριού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΑΣΟ

Ένα πολύ νόστιμο λαχανικό που συνοδεύει πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας και ξεχωρίζει για τα μακρόστενα πράσινα φύλλα του!

Μπορείτε να το τσιγαρίσετε σε λάδι και να το φάτε είτε σκέτο πάνω σε ψωμί, ή να το βάλετε μέσα σε ομελέτα, ή μέσα σε λαδερά φαγητά, όπως πρασόρυζο, σπανακόρυζο, λαχανόρυζο αλλά και αρακά, φασολάκια… Είναι τέλειο για χειμωνιάτικες σούπες, τάρτες και πίτες και ταιριάζει πολύ με τον κιμά, το κοτόπουλο και το μπέικον!

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και Κ και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ  ΠΡΑΣΟΥ

  • Είναι στενός συγγενής με το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο
  • Αποτελούσε βασικό στοιχείο της διατροφής των Αιγυπτίων και των κατοίκων της Μεσοποταμίας τουλάχιστον από τη 2η χιλιετία π.Χ. και μετά, ενώ κατείχε υψηλή θέση και στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.
  • Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για το λαιμό, ενώ πίστευαν ότι έκανε τη φωνή τους δυνατότερη!
  • Είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, κάνει καλό στην καρδιά και ο χυμός του μειώνει την αρτηριακή πίεση

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΟΥ!

Κάντε κλικ επάνω στο Download, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του πράσου που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!


………………………………………………………………………………………………….

ΑΓΓΟΥΡΙ
Τι πιο δροσερό και τραγανό από ένα φρέσκο αγγουράκι το καλοκαίρι, που ανοίγει και την όρεξη!
Ένα πολύ απλό λαχανικό, που το κόβουμε μέσα σε σαλάτες, με πρώτη την χωριάτικη!
Ενώ μπορούμε να το αγοράζουμε πλέον όλο τον χρόνο, το αγγούρι είναι καλοκαιρινό είδος.

Το καταναλώνουμε είτε ωμό, είτε σε τουρσί.
Είναι συστατικό του τζατζικιού, αλλά το βρίσκουμε και σε κρύους χυμούς το καλοκαίρι.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και Κ και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΓΟΥΡΙΟΥ

Προέρχεται μάλλον από την Ινδία.
Οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν και το είχαν στη διατροφή τους.
Είναι από τα ελάχιστα λαχανικά που το 95% τους είναι νερό!
Ανήκει στην ίδια ομάδα με το κολοκύθι, το πεπόνι και το καρπούζι.
Υπάρχουν ποικιλίες με διαφορετικά μεγέθη, από πολύ μικρό (που γίνεται τουρσί) ως πολύ μεγάλο, που το αγοράζουμε με το κομμάτι.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΓΟΥΡΙΟΥ!

Κάντε κλικ επάνω στο Download, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του αγγουριού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!


………………………………………………………………………………………………….

ΝΤΟΜΑΤΑ

Κατακόκκινη, νόστιμη και ζουμερή, η ντομάτα είναι η βασίλισσα του λαχανόκηπου!

Χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες, είτε ωμή σε σαλάτες, με πιο γνωστή την αγαπημένη μας χωριάτικη, είτε μαγειρεμένη σε ψάρια, λαδερά, όσπρια και πίτσες είτε σε μορφή σάλτσας σε κρεατικά, πιλάφια και ζυμαρικά! Η ντομάτα μπαίνει παντού!

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ:

Είναι στην ίδια οικογένεια με την πατάτα, τη μελιτζάνα και την πιπεριά.

Είναι φρούτο και όχι λαχανικό!

Οι πρώτοι που την καλλιέργησαν ήταν οι Ατζέκοι στη νότια Αμερική. Στην Ευρώπη η ντομάτα έφτασε πολύ αργότερα, γύρω στο 1500μ.Χ. . Οι Ιταλοί την έλεγαν pomo d’oro, που σημαίνει χρυσό μήλο, και οι Γάλλοι pomme d’amour που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως μήλο του έρωτα (ερωτόμηλο). Το όνομα ντομάτα το έχουμε μόλις από το 1835.  Παλιότερα πίστευαν πως έχει δηλητήριο, γιατί μοιάζει με το δηλητηριώδες φυτό μπελαντόνα, όμως μόνο τα φύλλα της ντομάτας είναι τοξικά

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες σε μέγεθος (από τα μικρά ντοματίνια, ως τις μεγάλες ντομάτες για γεμιστά) και χρώμα (κόκκινες, ροζ, κίτρινες, πράσινες).

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της ντομάτας που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!


………………………………………………………………………………………………….

ΚΑΡΟΤΟ

Αποτελεί φαγητό πολλών φυτοφάγων ζώων, ιδιαίτερα του λαγού.

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Μπαγκς Μπάνυ να το ροκανίζει!
¨Ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά μικρών και μεγάλων, με έντονο πορτοκαλί χρώμα, τραγανό στο δάγκωμά του και γλυκό στη γεύση!

Τρώγεται ωμό, σε σαλάτες, σε χυμούς μαζί με φρούτα, μαγειρεμένο σε φαγητά όπως η φασολάδα, ακόμα και σε γλυκά όπως το κέικ καρότου!

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Καρότο


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ: 

Είναι από τις λίγες τόσο γευστικές ρίζες που τρώει ο άνθρωπος.

Το καρότο είναι γνωστό σ’ όλο τον κόσμο, από τα πολύ παλιά χρόνια.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον άνηθο, το σέλινο, τον μάραθο και τον μαϊντανό.

Ενώ έχει επικρατήσει το πορτοκαλί χρώμα, υπάρχουν καρότα σε αρκετά άλλα χρώματα, όπως μωβ, άσπρο, πράσινο και κίτρινο.

Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά: είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του καρότου που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

…………………………………………………………………………………

ΠΑNΤΖΑΡΙ

«Κοκκίνισες σαν το παντζάρι» λέμε σε κάποιον όταν κοκκινίζουν τα μάγουλά του!

Ένα από τα πιο αγαπημένα και νόστιμα λαχανικά, το κατακόκκινο παντζάρι, που όταν το τρώμε μας βάφει τη γλώσσα και τα δόντια κόκκινα!

Για τον λόγο αυτόν, χρησιμοποιούμε το ζουμί από βρασμένα παντζάρια για να βάφουμε τα αυγά το Πάσχα!
Τα παντζάρια τα τρώμε ωμά, αλλά κυρίως βραστά σε σαλάτες, τόσο τους βολβούς, όσο και τα φύλλα τους, ενώ κάποιοι φτιάχνουν και χυμό!

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Παντζάρι


. Το λέμε και «κοκκινογούλι»
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ:

· Έχει πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και κάνει πολύ καλό στην υγεία
· Ο χυμός του βοηθάει να χαμηλώνει  η αρτηριακή πίεση, αλλά και η κούραση
· Το καλλιεργούν οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα
· Γνωστές του ποικιλίες είναι το σέσκουλο και το ζαχαρότευτλο, από το οποίο παίρνουμε τη ζάχαρη!


….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του παντζαριού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………..

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Όταν το βλέπουμε στο πιάτο μας, νομίζουμε ότι πρόκειται για μικρό δεντράκι

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ:

Μπρόκολο, ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά λαχανικά

Ξαδερφάκι του κουνουπιδιού

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σε ασβέστιο κάλιο και μαγνήσιο

Αυτό που τρώμε από το μπρόκολο δεν είναι ο καρπός του φυτού, αλλά … το λουλούδι του, ή η ανθοκεφαλή, όπως λέγεται.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του μπρόκολου που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

Mεγάλη φωτό: Joe Urbach
………………………………………………………………………………..

ΡΑΠΑΝΑΚΙ

Ένα ραπανάκι για την όρεξη λένε…!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΡΑΠΑΝΙΟΥ:

Τα ραπανάκια έχουν έντονη γεύση και τα τρώμε ωμά μέσα σε σαλάτες.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα και το χρόνο που χρειάζονται για να ωριμάσουν.

Είναι γνωστά σ’ όλο τον κόσμο.

Θα είναι έτοιμα σε 40 – 50 μέρες από την εποχή που θα φυτευτούν!

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΡΑΠΑΝΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του ραπανιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

…………………………………………………………………………………

ΠΑΤΑΤΑ



Τηγανητή, ψητή ή βραστή, η πατάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ:

. Είναι στην ίδια οικογένεια με τη ντομάτα, τη μελιτζάνα και την πιπεριά.
· Η πρώτη ελληνική ονομασία της πατάτας ήταν γεώμηλο, δηλαδή μήλο της γης!
. Οι πατάτες που τρώμε μεγαλώνουν μέσα στο χώμα, στις ρίζες του φυτού και ονομάζονται κόνδυλοι.
. Πατρίδα της είναι το Περού, όπου καλλιεργήθηκε πριν από το 5.000π.Χ. ενώ στην Ελλάδα ήρθε πρώτη φορά από τον Ιωάννη Καποδίστρια μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της πατάτας που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά αργότερα που θα καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

……………………………………………………………………………………….

ΚΟΛΟΚΥΘΙ


«Περί ορέξεως,…κολοκυθόπιτα!», λέει μια γνωστή ελληνική παροιμία!
Μικροί μπορεί να παίζαμε «την κολοκυθιά», τώρα που μεγαλώσαμε λίγο όμως, προτιμάμε να φυτεύουμε κολοκύθια που μας ανοίγουν την όρεξη!
Το κολοκύθι είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά του καλοκαιριού! Τα κολοκυθάκια τρώγονται βραστά, ψητά και τηγανητά και είναι βασικό συστατικό πολλών νόστιμων καλοκαιρινών φαγητών, όπως η κολοκυθόπιτα, το μπριάμι και τα γεμιστά

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ:

· Είναι στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι, το καρπούζι και το πεπόνι
· Έχει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, αλλά λίγες θερμίδες
. Στην Κεφαλλονιά και στη Ζάκυνθο, τα κολοκύθια τα λένε «μωρόπουλα»
. Προέρχεται από την Αμερική.


….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!

Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του κολοκυθιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά αργότερα που θα καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.