Νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΤρίτη 9.30 και 11.00 π.μ.
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ90’
  • ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Επιστήμες στο Μουσείο
  • ΤΑΞΗ Α' & Β' & Γ' Γυμνασίου
  • ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ
  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ25
  • ΚΟΣΤΟΣ/ΑΤΟΜΟΔωρεάν συμμετοχή
  • ΚΤΗΡΙΟΜΓΦΙ
F
T
P
G+
ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

ΝΕΑΡΟΙ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΟΙ


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2017-2018, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νεαροί Ορυκτολόγοι».

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί τμήμα της έκθεσης με τίτλο «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» που έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την φύση και το περιβάλλον, καθώς και τη διαχείριση των φυσικών πόρων που την συντηρούν.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο οποίος και θα απονείμει δώρο σε κάθε μαθητή της νικήτριας ομάδας. Επιπλέον, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν μεταλλευτικούς χώρους στην Άμφισσα.
Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 626 μαθητές που χωρίστηκαν σε 60 ομάδες, από οκτώ Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής. Η νικήτρια ομάδα είναι από το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα και πέτυχε 15 σωστές απαντήσεις σε χρόνο 2’45”.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΝΕΑΡΟΙ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΟΙ», που συνδέεται με την επικείμενη Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», έχει σκοπό οι μαθητές  της Α', Β' και Γ' Γυμνασίου, μέσα από τις συλλογές του Μουσείου να γνωρίσουν τα διάφορα είδη των ορυκτών, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησής τους για την αξία τους, τη χρησιμότητά τους και την ανάγκη σωστής αξιοποίησής τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άμεση επαφή με το αντικείμενο και τη χαρά της ανακάλυψης.

Το Πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάδειξη της σημασίας των ορυκτών στη ζωή μας και στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Δομή του Προγράμματος

Το πρόγραμμα υλοποιείται:

α) στον Εκθεσιακό χώρο, μισή ώρα
β) στο Εργαστήριο, μια ώρα

Δίδεται η ευκαιρία στους μαθητές σε ρόλο ερευνητή, να έρθουν σε άμεση επαφή με τον εξοπλισμό του εργαστηρίου και να πειραματιστούν με δείγματα της συλλογής του Μουσείου.

Περιλαμβάνει:

Θεωρητικό μέρος
Εισαγωγή στις βασικές έννοιες που αφορούν στο τρίδυμο Ορυκτό-Κρύσταλλος-Πέτρωμα. Τι είναι τα ορυκτά, οι κρύσταλλοι και τα πετρώματα.
Εσωτερική δομή, (άτομο, μόριο, χημική ένωση, κρυσταλλικό πλέγμα).
Μορφολογία, χαρακτηριστικά, ποικιλίες.
Ιδιότητες ορυκτών (χρώμα, σκληρότητα, διαφάνεια).
Γνωριμία με τη σκληρομετρική κλίμακα Μοh’s.
Πολύτιμοι λίθοι.
Οι χρήσεις των ορυκτών στη ζωή μας.
Το ταξίδι τους από τη Λίθινη Εποχή έως σήμερα, Δείκτες της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου και του πολιτισμού (Λαύριο-‘αργυρεία’, Μακεδονία- ‘χρυσεία’).

Πρακτικό μέρος
Οι μαθητές
-θα παρατηρήσουν δείγματα, θα εξετάσουν με την ψηλάφηση τις μορφές των φυσικών κρυστάλλων και θα κατανοήσουν τη διαφορά από τη ομόηχη λέξη ‘κρύσταλλα’.
-Θα πειραματιστούν πάνω στις ιδιότητες των ορυκτών
-Θα δημιουργήσουν σκληρομετρική κλίμακα από τα υπάρχοντα ορυκτά και θα τα κατατάξουν κατά σειρά σκληρότητας
-Θα αναγνωρίσουν κάποια πολύ χαρακτηριστικά ορυκτά
-Θα έρθουν σε επαφή με τον εξοπλισμό του εργαστηρίου, ενώ εικόνες, έντυπα και άλλα βοηθήματα θα είναι στη διάθεσή τους ώστε:
Μέσα από το ερωτηματολόγιο του εντύπου που θα διατεθεί στους μαθητές, να εξασφαλιστεί η κατανόηση και η γνώση.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ειδικό επιστήμονα, Δρα Ορυκτολογίας.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Από την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 μετά το πέρας του προγράμματος θα πραγματοποιείται Διαγωνισμός και η νικητήρια ομάδα παιδιών θα λάβει έπαθλο από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).

Ο Διαγωνισμός διάρκειας 3 με 6 λεπτών, αποτελείται από ένα ολιγόλεπτο παιχνίδι 15 ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις αφορούν σε θέματα χρήσης των ορυκτών που καλύπτονται κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Νικήτρια ομάδα θα είναι η ομάδα που θα απαντήσει τις περισσότερες ερωτήσεις σωστά στον καλύτερο δυνατό χρόνο.

Για την συμμετοχή στον Διαγωνισμό είναι απαραίτητο το τμήμα των 25 μαθητών που θα παρακολουθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να χωριστεί σε επιμέρους γκρουπ των 6 ή 8 (το πολύ) ατόμων.

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) στο τέλος της σχολικής χρονιάς (Μάιος 2018) θα βραβεύσει την ομάδα των μαθητών με το μεγαλύτερο σκορ στον καλύτερο χρόνο.

Έπαθλο: Στην νικήτρια ομάδα θα απονεμηθεί από ένα tablet σε κάθε παιδί και στη συνέχεια με έξοδα του ΣΜΕ θα επισκεφθούν μεταλλευτικούς χώρους στην Άμφισσα, με μία διανυκτέρευση στην Ιτέα. Θα ενημερωθούν για τη γεωλογία – κοιτασματολογία του βωξίτη που υπάρχει στην περιοχή, το πώς αυτός εξορύσσεται, πως σχεδιάζεται και λειτουργεί ένα σύγχρονο μεταλλείο σήμερα και τι είδους προωθημένες τεχνολογίες εφαρμόζει, πως προστατεύεται ο ανθρώπινος παράγοντας και το περιβάλλον και τέλος πως καθετοποιείται το ορυκτό και τι παράγεται από αυτό.

Θα επισκεφθούν υπόγεια εργοτάξια – μεταλλεία βωξίτη για να αποκτήσουν άμεση εικόνα όσων αναφέρθηκαν προηγουμένως. Επίσης για να έχουν σύγκριση με το παρελθόν και ξεκάθαρη εικόνα της τεχνολογικής προόδου των σημερινών μεταλλείων, θα επισκεφθούν το μεταλλευτικό μουσείο Vagonetto που αναδεικνύει την εκμετάλλευση του βωξίτη την εποχή του 1960.

Για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να τηρείτε την ώρα προσέλευσης στο Μουσείο.

 

Για να κλείσετε την επίσκεψή σας τηλεφωνήστε: 210-8015870 και εσωτ. 550
(κα Θεοδωροπούλου) από τις 9:00 – 14.30, τις καθημερινές, εκτός Δευτέρας

Φωτό: Ορεία κρύσταλλος (Ε. Δήμου)

Χορηγός