«ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ» ΤΩΝ ΒΥΘΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΕΣ!

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις αναδασώσεις στις πλαγιές των βουνών και τους κηπουρούς σε κήπους ή σε άλση. Ηρθε η ώρα να υποδεχθούμε τις «αναδασώσεις» στα θαλάσσια λιβάδια και τους δύτες-κηπουρούς της υποβρύχιας Ποσειδωνίας!

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έχουν προχωρήσει σε πειραματική επαναφύτευση θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, σε συνεργασία με εξειδικευμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, με πολύ καλά αποτελέσματα. Ηδη, σε θαλάσσιο κόλπο στους Λειψούς πραγματοποιήθηκε επιτυχημένα εκτεταμένη φύτευση ποσειδωνίας και το «Αρχιπέλαγος» είναι έτοιμο να προχωρήσει σε υποβρύχια φύτευση και σε άλλες παραλίες στα Δωδεκάνησα.

Γιατί όμως είναι σημαντική η Ποσειδωνία;
Τα λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), αγγειόσπερμα φυτά, που φυτρώνουν στον βυθό (σε βάθος μέχρι 50 μέτρων, γιατί χρειάζονται φως) αποτελούν ενδημικό είδος της Μεσογείου και:


1. Aποτελούν τόπους αναπαραγωγής, λειτουργούν σαν βρεφοκομεία για πολλά είδη. Η τοπική αλιεία πλήττεται όταν τα λιβάδια ποσειδωνίας εξαφανίζονται.
2. Aποτρέπουν τη διάβρωση των ακτών μέσω των ριζωμάτων και των φύλλων τους. Με την αποψίλωση των θαλάσσιων λιβαδιών πολλές παραλίες απειλούνται με συρρίκνωση ή και εξαφάνιση.
3. Όπως και τα χερσαία φυτά, δεσμεύουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα. H μεγαλύτερη δεξαμενή δεσμευμένου οργανικού άνθρακα σε ζωντανή υποβρύχια βλάστηση, έχει βρεθεί σε λιβάδια Ποσειδωνίας του είδους που φύεται στη Μεσόγειο. Η σημασία επομένως των υποβρύχιων δασών και της ποσειδωνίας, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής απορρύθμισης, είναι τεράστια.


Πηγή: Άρθρο του Γιάννη Ελαφρού, που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 12/11/2019 στη στήλη Περιβάλλον.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://bit.ly/2CF55aH

Φωτό:
Δύτες σε ρόλο κηπουρών προχωρούν σε επαναφυτεύσεις σε θαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων. ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ/B. TATTON