Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΦΛΕΓΕΤΑΙ...!

Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ, σε συνδυασμό με τη σοβαρή επί πολλούς μήνες ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους πυροδότησαν μια σειρά μαζικών πυρκαγιών στην αυστραλιανή επικράτεια! Οι πυρκαγιές, που μαίνονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν γίνει εντονότερες την τελευταία εβδομάδα, έχοντας αναγκάσει ολόκληρες πόλεις να εκκενωθούν, ενώ μέχρι σήμερα 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους –συμπεριλαμβανομένων τριών εθελοντών πυροσβεστών- και 60.000 τετραγ. χλμ. δασών και πάρκων έχουν γίνει κυριολεκτικά στάχτη.
Τεράστιο επίσης είναι το πλήγμα από το μέγεθος της απώλειας της αυστραλιανής πανίδας! Εκτιμάται ότι περίπου 500 εκατομμύρια θηλαστικά, πτηνά και ερπετά έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, σύμφωνα με τους οικολόγους του Πανεπιστημίου του Syndey. O πραγματικός αριθμός είναι μάλλον πολύ υψηλότερος!

Η καταστροφή οφείλεται στην Κλιματική αλλαγή;

Οι Αυστραλοί αναρωτιούνται αν η Κλιματική Αλλαγή ενοχοποιείται για αυτή την κρίση.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αυστραλία από το 1910, είναι θερμότερη κατά λίγο περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται από το 1950 και εντεύθεν, όπως αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Οι επιστήμονες πράγματι έχουν προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι το θερμότερο και ξηρότερο κλίμα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού και της έντασης των πυρκαγιών. Πολλές περιοχές της Αυστραλίας βρίσκεται υπό συνθήκες ξηρασίας για αρκετά χρόνια, γεγονός που βοήθησε στην ανάπτυξη και διάδοση των πυρκαγιών

Τι ακριβώς όμως προκαλεί αυτό το καταστροφικό θερμό κύμα;
Ο κύριος υποκινητής είναι ένα κλιματικό φαινόμενο, το θετικό Ινδικό Ωκεάνιο Δίπολο (Indian Ocean Dipole – IOD), κατά το οποίο οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θαλάσσης είναι υψηλότερες στο δυτικό ήμισυ του ωκεανού και χαμηλότερες στο ανατολικό. Η διαφορά μεταξύ των δύο θερμοκρασιών σήμερα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 60 ετών. Ως αποτέλεσμα, σημειώνονται υψηλότερες από το μέσον όρο βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην ανατολική Αφρική και ξηρασίες στη νοτιοανατολική Ασία και Αυστραλία.
Ο Andrew Watkins, επικεφαλής του Τμήματος Μακροπρόθεσμων Προβλέψεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας, επισημαίνει ότι το Δίπολο αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση του θερμού κύματος που μαστίζει τη χώρα.

Πηγή: https://www.bbc.com/news/world-australia-50951043