ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ!

Σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων στην Αττική παρατήρησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ / ΕΑΑ), ως αποτέλεσμα των αυστηρών περιορισμών της κυκλοφορίας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η Διευθύντρια Ερευνών Δρ. Βασιλική Ασημακοπούλου και η επιστημονική συνεργάτις Κυριακή-Μαρία Φαμέλη της Ομάδας Μελέτης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης σε Αστικές Περιοχές, παρατηρήθηκε καθολική μείωση της κίνησης όλων των τύπων οχημάτων της τάξεως του 50%, η οποία οδήγησε στη μείωση των εκπομπών CO, NOx και ΡΜ10 κατά 34%, 50% και 49%, αντιστοίχως.
Σε ό,τι αφορά ειδικά στα επιβατικά οχήματα, η μείωσή τους των κατά 70% οδήγησε σε μείωση των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα (CO), των οξειδίων του αζώτου (NOx) και των χονδρόκοκκων σωματιδίων (ΡΜ10) κατά 28%, 14% και 31% αντίστοιχα. Η αντίστοιχη μείωση των δικύκλων κατά 50% επέφερε μείωση των παραπάνω ρύπων και σωματιδίων κατά 22% (CO), 2% (NOx) και 5% (PM10).

Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντική υπήρξε επίσης η επίδραση της αύξησης στην ταχύτητα κίνησης των οχημάτων, καθώς κατά την περίοδο του lockdown δεν παρατηρήθηκαν τα συνήθη μποτιλιαρίσματα στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου.

Πηγή: Aθηναικό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Φωτό: Eύη Παπαυγέρη / Η θέα της Αθήνας από τον Λυκαβηττό την Μ. Δευτέρα 20 Απριλίου 2020!