Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑΣάββατο 13 Οκτωβρίου 2018
  • ΧΩΡΟΣΚέντρο ΓΑΙΑ
  • ΩΡΕΣ9.30 – 15.30
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΔωρεάν συμμετοχή
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΜουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
F
T
P
G+

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»

Η ομάδα υποδοχής των εκπαιδευτικών, στο Κέντρο ΓΑΙΑ.
Η κα Γεωργία Ζαννιά, Διευθύντρια του Τομέα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, η κα Λίλη Ιακωβίδου Υπεύθυνη Εκπαίδευσης ΜΓΦΙ και η κα Μαρία Παπαϊωάννου, Διευθύντρια του Μουσείου.
Η κα Φαλή Βογιατζάκη, Αντιπρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με τον κ. Ερρίκο Μοάτσο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΧΑ, συνδιοργανωτή στο Πρόγραμμα «Σεισμός στο Μουσείο».
Η κα Χριστίνα Γιαμαλή, ΜSc Γεωλόγος – Παλαιοντολόγος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Διοργανώτρια της Ημερίδας κατά την έναρξη των εργασιών.
Η κα Νικόλ Κυριακοπούλου, Δρ. Γεωλογίας, Μέλος Δ.Σ. του Μουσείου.
Ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΧΑ, συνδιοργανωτής στο Πρόγραμμα «Σεισμός στο Μουσείο, απευθύνει χαιρετισμό.
Ο Δρ. Ράλλης Κουρκουλής, Πολιτικός Μηχανικός, ΕΜΠ, απευθύνει χαιρετισμό, πριν την έναρξη των ομιλιών.
Η Δρ. Βασιλική Κουσκουνά – Τσιμπιδάρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σεισμολογίας Ε.Κ.Π.Α. κατά την ομιλία της με θέμα: «Εκπαίδευση στο σεισμό: εμπειρία – προτάσεις – προοπτικές».
Το Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρης» του Κέντρου ΓΑΙΑ κατάμεστο από Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
H Δρ. Ασημίνα Κούρου, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ο.Α.Σ.Π., ανέπτυξε το θέμα: «Προετοιμάσου από Τώρα – Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στο Σχολείο».
Ο Αντιπύραρχος Αθανάσιος Μπαλάφας, Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος, μίλησε με θέμα: «Η αποστολή του Πυρ/κού Σώματος και των ομάδων έρευνας & διάσωσης στο συν-καταστροφικό περιβάλλον του σεισμού – Ο ρόλος του ενεργού πολίτη».
O Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα: «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς».
O Δρ. Δημήτριος Καραγιάννης, Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής κέντρου «ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ» και Κ.ΠΨ.Υ. κατά την ομιλία του με θέμα: «Ψυχικές δυνάμεις που αναδύονται μέσα από τις ρωγμές των σεισμών».
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι Εκπαιδευτικοί την ξενάγηση στην Περιοδική Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο», που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Ημερίδας.
Στιγμιότυπο από την ξενάγηση των Εκπαιδευτικών στην Περιοδική Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο», που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Ημερίδας.

 

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»
 
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργάνωσε το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 (9.30 – 15.30), Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών, Ημερίδα με τίτλο «Σεισμός στο Μουσείο» για Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την οποία παρακολούθησαν 220 εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες, κυρίως από την Αττική, αλλά και την Χαλκίδα, Θήβα, Κόρινθο κ.α.

Η Hμερίδα βασίστηκε στην ομώνυμη νέα Περιοδική Ψηφιακή Έκθεση του Μουσείου, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την ΑΧΑ και εστίασε στην ενημέρωση των Εκπαιδευτικών για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που δημιουργήθηκαν με βάση την ομώνυμη Έκθεση, καθώς και για θέματα που αφορούν στην προετοιμασία και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σεισμού.

Μπορούν τα σχολεία να αναδειχθούν σε κόμβους ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση του απρόβλεπτου αυτού φυσικού φαινομένου; Πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπαρασταθούν στους μαθητές κατά τη διάρκεια και μετά από ένα τέτοιο συμβάν;

Οι εκπαιδευτικοί, μετά το πέρας των εισηγήσεων, είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στην ψηφιακή έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο», όπου και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που την συνοδεύουν.

Η συμμετοχή ήταν δωρεάν και στο τέλος της Ημερίδας δόθηκε Βεβαίωση Συμμετοχής.

Τα σχόλια των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν την Ημερίδα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκά, τόσο από πλευράς περιεχομένου, όσο και οργάνωσης. «Για πρώτη φορά υπήρξε τόσο σφαιρική κάλυψη στο θέμα των σεισμών, από την κατάλληλη προετοιμασία και την αντιμετώπιση έως την ψυχολογική στήριξη», ελέχθη χαρακτηριστικά για τη συγκεκριμένη Ημερίδα.

Η έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» είναι ανοιχτή για τα σχολεία και το ευρύ κοινό, και θα διαρκέσει έως και τον Ιούνιο του 2019.

Εισηγητές:

Δρ. Βασιλική Κουσκουνά – Τσιμπιδάρου: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σεισμολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Δρ. Ασημίνα Κούρου: Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ο.Α.Σ.Π.
Αντιπύραρχος Αθανάσιος Μπαλάφας: Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος
Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας: Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Δρ. Δημήτριος Καραγιάννης: Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής κέντρου «ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ» και Κ.ΠΨ.Υ.

Ξεναγήσεις στην έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» και παρουσίαση των εργαστηρίων:

1. Γίνε Σεισμό-ειδικός
2. Κάνε Σεισμό

Αναλυτικά το Πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ:

Φωτό: Αλέξανδρος Καραίσκος