Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑΣάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017
  • ΧΩΡΟΣΚέντρο ΓΑΙΑ
  • ΩΡΕΣ9.30 – 15.00
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΕλεύθερη είσοδος
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΜουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
F
T
P
G+

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η κ. Φαλή Βογιατζάκη, Αντιπρόεδρος του ΜΓΦΙ χαιρετά την κ. Αναστασία Λαζαρίδη, Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της ICOM, παρουσία της κ. Λίλυς Ιακωβίδου – Αλευρά, Υπεύθυνης Εκπαιδευτικού Τμήματος του ΜΓΦΙ και του κ. Αθ. Κεφάλα, Προέδρου του ΣΜΕ.
Η κ. Φαλή Βογιατζάκη, Αντιπρόεδρους του ΜΓΦΙ με τον κ. Μανώλη Γλέζο, υποστηρικτή και δωρητή του Γεωλογικού Μουσείου Απεράνθου Νάξου.
Ο κ. Μανώλης Γλέζος, υποστηρικτής και δωρητής του Γεωλογικού Μουσείου Απεράνθου Νάξου, παρέστη στην Ημερίδα για Εκπαιδευτικούς στο ΜΓΦΙ.
Η κ. Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά, Υπευθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος του ΜΓΦΙ, παρουσιάζει τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου.
Η κ. Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά, Υπευθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος του ΜΓΦΙ, παρουσιάζει τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου.
Ο κ. Νικόλαος Σκαρπέλης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Νικόλαος Σκαρπέλης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Χρήστος Καβαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.
Η Δρ. Γεωργία Φέρμελη, Σύμβουλος Α΄ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Ο κ. Αθανάσιος Κατερινόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Διευθυντής Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, Διευθυντής του Κέντρου Μουσειακών Ερευνών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η κ. Σοφία Ρωκ-Μελά, Παιδαγωγός με ειδίκευση στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και την εκπαίδευση στο Μουσείο.
Επίδειξη σχεδιασμού και δημιουργίας χειροποίητου Γιαννώτικου κοσμήματος από τους κ.κ. Δημοσθένη Παπαδόπουλο (σχεδιαστή κοσμημάτων) και Αλέξη Κήττα (κατασκευαστή κοσμημάτων), από το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων.
Εργαστήριο του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας Παν/μίου Αθηνών , με τον κ. Αθανάσιο Κατερινόπουλο.
Εργαστήριο του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου (Γύρω- γύρω όλα, τα ορυκτά αγκαλιάζουν τη ζωή μας), με την κ Μαρία Λιώλη.
Εργαστήριο του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου (Γύρω- γύρω όλα, τα ορυκτά αγκαλιάζουν τη ζωή μας), με την κ Μαρία Λιώλη.
Εργαστήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου (η ιστορία του Κάρβουνου).
Εργαστήριο του Βιομηχανικού Bιοτεχνικού Εκπαιδευτικού Μουσείου Λαυρίου (Πέτρωμα – ορυκτό – μετάλλευμα) με την κ. Σοφία Ρωκ-Μελά, Παιδαγωγός με ειδίκευση στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και την εκπαίδευση στο Μουσείο.
Εργαστήριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Νεαροί Ορυκτολόγοι), με την κ. Δήμου.
Εκπαιδευτικοί παρακολουθού΄ν το Εργαστήριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Νεαροί Ορυκτολόγοι), με την κ. Δήμου.
Εργαστήριο του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου Νάξου (Μάρμαρο, τέχνη, οικονομία και τεχνολογία).
Από αριστερά, οι κ.κ. Χρήστος Καβαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και ο κ. Αθ. Κεφάλας, Πρόεδρος ΣΜΕ.
H κ. Αναστασία Λαζαρίδη, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ICOM, απευθύνει χαιρετισμό στην Ημερίδα για Εκπαιδευτικούς.
.
Το Εργαστήριο «Νεαροί Ορυκτολόγοι» του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
.
.
.
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι Εκπαιδευτικοί τις εισηγήσεις στο Αμφιθέατρο «Αγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ.
Περιήγηση των Εκπαιδευτικών στην Περιοδική Εκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος».
Περιήγηση των Εκπαιδευτικών στην Περιοδική Εκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος».
Στιγμιότυπο από το Εργαστήριο του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου.
.
.
.

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργάνωσε, το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017Ημερίδα για Εκπαιδευτικούς Προσχολικής ηλικίας, Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, με τίτλο «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», με την συμμετοχή 6 ακόμη Μουσείων. Η Ημερίδα τέλεσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων και βασίστηκε στην ομώνυμη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου. Η έκθεση έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και εστιάζει στην σημασία των ορυκτών και τις πολλαπλές χρήσεις τους στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

Η εκδήλωση άρχισε με τους χαιρετισμούς της Αντιπροέδρου του ΜΓΦΙ κ. Φαλής Βογιατζάκη και της Αντιπροέδρου του Ελληνικού Τμήματος της ICOM , κ. Αναστασίας Λαζαρίδη.

Την σημασία των ορυκτών στην εκπαίδευση τόνισαν οι εισηγητές της Ημερίδας και συγκεκριμένα:

· ο κ. Νικόλαος Σκαρπέλης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην ομιλία του «Oρυκτά: η σημασία τους για τον άνθρωπο και η εκπαίδευση των μαθητών»

·  ο κ. Αθανάσιος Κατερινόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Διευθυντής Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, Διευθυντής του Κέντρου Μουσειακών Ερευνών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην ομιλία του «Παίζοντας με τα ορυκτά»

· η κ. Σοφία Ρωκ-Μελά, Παιδαγωγός με ειδίκευση στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και την εκπαίδευση στο Μουσείο στην ομιλία της «Αξιοποιώντας την επίσκεψη στην έκθεση για μια ενεργητική μάθηση»

Για την Προστασία του Περιβάλλοντος από διαφορετικές σκοπιές τόνισαν στις εισηγήσεις τους οι κ.κ.

· η Δρ. Γεωργία Φέρμελη, Σύμβουλος Α΄ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην ομιλία «Η Γεωλογική μας Κληρονομιά: Γνωρίζοντας το παρελθόν του πλανήτη μας, σεβόμαστε και προστατεύουμε το σύγχρονο φυσικό περιβάλλον»

· ο κ. Χρήστος Καβαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στην ομιλία «Εξορυκτική Βιομηχανία και προστασία περιβάλλοντος – αποκατάσταση τοπίου και εναλλακτικές χρήσεις γης».

Τέλος η υπεύθυνη του Εκπαιδευτικού τμήματος του Μουσείου κ. Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά παρουσίασε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

Μετά από το διάλειμμα που περιλάμβανε και περιήγηση στην Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» , οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια, όπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα επτά μουσείων:

1. Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Νεαροί Ορυκτολόγοι)

2. Μεταλλευτικό Μήλου (Γύρω- γύρω όλα, τα ορυκτά αγκαλιάζουν τη ζωή μας)

3. Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων –ΠΙΟΠ- (Ασημένια στολίδια από τη συλλογή του Μουσείου)

4. Βιομηχανικό Bιοτεχνικό Εκπαιδευτικό Λαυρίου (Πέτρωμα – ορυκτό – μετάλλευμα)

5. Βιομηχανικό Φωταερίου (η ιστορία του Κάρβουνου)

6. Ορυκτολογίας και Πετρολογίας Παν/μίου Αθηνών (Mix – Match and Run: τα βιομηχανικά ορυκτά και οι χρήσεις τους)

7. Γεωλογικό Απειράνθου Νάξου (Μάρμαρο, τέχνη, οικονομία και τεχνολογία)

Στον χώρο υπήρχε επίσης επίδειξη σχεδιασμού και δημιουργίας χειροποίητου Γιαννώτικου κοσμήματος από τους κ.κ. Δημοσθένη Παπαδόπουλο (σχεδιαστή κοσμημάτων) και Αλέξη Κήττα (κατασκευαστή κοσμημάτων).

Η Ημερίδα έληξε με την ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο» Μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση για τους εκπαιδευτικούς με ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Φωτό: Αλέξανδρος Καραίσκος