Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑΤετάρτη 17 Φεβρουαρίου
  • ΧΩΡΟΣΚέντρο ΓΑΙΑ
  • ΩΡΕΣ19:00
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΕλεύθερη είσοδος
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΜουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
F
T
P
G+

Η 2η ΟΜΙΛΙΑ - ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ - Μαρία Ευθυμίου

 

DSCN2403
Πολύ μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου, για να παρακολουθήσει την ομιλία της κας Μαρίας Ευθυμίου.
DSCN2372
Η κα Φαλή Βογιατζάκη, αντιπρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, προλογίζει την ομιλία της κας Μαρία Ευθυμίου.
RSCN2386
Η κα Μαρία Ευθυμίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.
RSCN2379
Από δεξιά, η ομιλήτρια κα Μαρία Ευθυμίου, ο κ. Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ και η κα Νικόλ Κυριακοπούλου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

 

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας συνεχίζει τη σειρά ομιλιών – μαθημάτων με τίτλο «Θάλαττα! Θάλαττα!», με την ομιλία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρίας Ευθυμίου.

 
Το θέμα της ομιλίας είναι «Θαλάσσιες επικοινωνίες και μετακινήσεις πληθυσμών στην Παγκόσμια Ιστορία».
 

Το υδάτινο σύστημα της γης – η θάλασσα, οι ποταμοί και οι λίμνες – καθώς καλύπτουν την μεγαλύτερη έκταση της επιφάνειας του πλανήτη μας, υπήρξαν λεωφόροι για τις μετακινήσεις του ανθρώπου. Μέσω αυτών εποικίσθηκαν ήπειροι, ανακαλύφθηκαν δρόμοι εμπορίου, διασώθηκαν καταδιωκόμενοι πληθυσμοί, μεταφέρθηκαν στρατοί, αναμίχθηκαν λαοί και πολιτισμοί από την βαθιά αρχαιότητα έως και σήμερα. Και αυτό, όχι μόνον σε θάλασσες μικρότερης έκτασης όπως η Μεσόγειος ή η Βαλτική, αλλά και σε μεγάλους και δύσκολους ωκεανούς, όπως ο Ινδικός και ο Ειρηνικός. Ένα έπος του ανθρώπου.

Σύντομο βιογραφικό:

 

Efthimiou Maria - Copy

Η Μαρία Ευθυμίου γεννήθηκε στην Λάρισα το 1955.
Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.
Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ. Στην τρέχουσα περίοδο κατέχει τον τίτλο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας. Κατά τα τελευταία δύο έτη χρημάτισε Διευθύντρια του Τομέα Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ.
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας. Έχει μετάσχει σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.Κατά την τελευταία δεκαετία διδάσκει στο ευρύ κοινό, δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση, σε ολόκληρη την Αττική και την Ελλάδα, κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Μέχρι στιγμής έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά περί τα 30.000 άτομα.
Έχουν κυκλοφορήσει τρία βιβλία της. Έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από πενήντα άρθρα της σε περιοδικά Ιστορίας, σε Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, σε ένθετα Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της -περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά- στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.
Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία της κας Ευθυμίου, στο παρακάτω video:

 

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες:

 
 – Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016
«Τα αλιευτικά αποθέματα των ελληνικών θαλασσών: παρούσα κατάσταση και προοπτικές»
Δρ Βασιλική Βασιλοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών
 
– Τετάρτη 13 Απριλίου 2016
«Οι Θάλασσες και οι Ωκεανοί ως πηγή ενέργειας»
Δρ Τακβόρ Σουκισιάν, Κύριος Ερευνητής, Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών
 
– Τετάρτη 25 Μαΐου 2016
«Οι Έλληνες και η Θάλασσα: η ιστορική τους σχέση και η λογοτεχνική της αποτύπωση»

Φάνης Κακριδής, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Οι ομιλίες-μαθήματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
Οι ενδιαφερόμενοι που θα παρακολουθήσουν τις ομιλίες, θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
 

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 210-8015 870 εσωτ. 555

Φωτό: Τα μεγάλα ποτάμια του κόσμου (dimossas.blogspot. gr)