Τετάρτη 23 Μαρτίου
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑΤετάρτη 23 Μαρτίου
  • ΧΩΡΟΣΚέντρο ΓΑΙΑ
  • ΩΡΕΣ19:00
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΕλεύθερη είσοδος
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΜουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
F
T
P
G+

Η 3η ΟΜΙΛΙΑ - ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ - Βασιλική Βασιλοπούλου

tsipoura 038
H Δρ. Βασιλική Βασιλοπούλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της.
tsipoura 003
Η κα Φαλή Βογιατζάκη, αντιπρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας προλογίζει την ομιλία της Δρ. Βασιλικής Βασιλοπούλου.
tsipoura 031
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακαλούθησαν την Δρ. Βασιλική Βασιλοπούλου, όσοι είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στην ομιλία της.
tsipoura 044
Η ομιλήτρια Δρ. Βασιλική Βασιλοπούλου (δεξιά), με την κα Φαλή Βογιατζάκη, αντιπρόεδρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

  

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας συνεχίζοντας την σειρά ομιλιών-μαθημάτων «Θάλαττα! Θάλαττα!», οργάνωσε την ομιλία της Διευθύντριας Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) Δρ Βασιλικής Βασιλοπούλου.

Το θέμα της ομιλίας ήταν «Τα αλιευτικά αποθέματα των ελληνικών θαλασσών: παρούσα κατάσταση και προοπτικές».

Στη Μεσόγειο υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα με αποτέλεσμα η αλιεία να είναι πολύ-ειδική, δηλαδή να αλιεύονται πολλά και διαφορετικά είδη, αρκετά από τα οποία δεν έχουν εμπορική αξία κι απορρίπτονται στη θάλασσα. Η επαγγελματική αλιεία γίνεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ιδιαίτερα στις ελληνικές θάλασσες όπου δραστηριοποιείται υψηλός αριθμός σκαφών αλιείας μικρής κλίμακας. Επιπλέον στην περιοχή εξασκείται ερασιτεχνική αλιεία, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, για την οποία όμως υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις τα αλιευτικά αποθέματα της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα της Μεσογείου, βρίσκονται σε πτωτική πορεία ενώ παράλληλα αλιεύονται σε όλο και μικρότερο μέγεθος, γεγονός που σημαίνει ότι τα περισσότερα είδη συλλαμβάνονται πριν προλάβουν να αναπαραχθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μπακαλιάρος, ένα από τα είδη με την υψηλότερη εμπορική αξία, του οποίου υψηλό ποσοστό νεαρών ατόμων που δεν έχουν ακόμη φθάσει σε αναπαραγωγική ηλικία αλιεύονται και διατίθενται στην αγορά ακόμη και σε περιπτώσεις που βρίσκονται κάτω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος εκφόρτωσης. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αλιεία επιδρά σημαντικά και διαταράσσει τις ισορροπίες του οικοσυστήματος, τόσο μέσω της αφαίρεσης βιομάζας κατά την εξάσκησή της κι εν συνεχεία της διαδικασίας απόρριψης του αλιεύματος που δεν θα οδηγηθεί στην αγορά, όσο και με την αλλοίωση των οικοτόπων, κάποιοι από τους οποίους έχουν μάλιστα χαρακτηριστεί ως προτεραιότητας, από τα αλιευτικά εργαλεία. Η πολύ-ειδική αλιεία, οι ανεπαρκείς ελεγκτικοί μηχανισμοί, η ελλειμματική ενημέρωση των αλιέων και η χαμηλή συμμόρφωσή τους, αλλά και η εφαρμογή μέτρων, τα οποία πολλές φορές έχουν υιοθετηθεί πριν από πολλές δεκαετίες χωρίς να γίνει εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς τους είναι μερικοί από τους κύριους παράγοντες που έχουν συμβάλλει στη συρρίκνωση των αλιευτικών πόρων. Εκτός των παραπάνω όμως, θα πρέπει να σημειωθεί και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής, η οποία ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία έχει μεταβάλλει σημαντικά τη δομή των αποθεμάτων κι επομένως έχει άμεση επίπτωση στις αλιευτικές δραστηριότητες. Επομένως, η ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες είναι επιτακτικής σημασίας ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και για τις επόμενες γενιές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσα από την εδραίωση συμμετοχικών διαδικασιών στο πλαίσιο των οποίων οι αλιείς να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες είναι σαφές ότι θα πρέπει να στηρίζονται σε υψηλής ποιότητας επιστημονική γνώση.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία της Δρ. Β. Βασιλοπούλου:

Σύντομο βιογραφικό

Σ.Βασιλοπουλου (1) - Copy

Η Δρ. B. Βασιλοπούλου είναι βιολόγος με μεταπτυχιακό στην ωκεανογραφία και διδακτορικό στην αλιευτική βιολογία και οικολογία. Από το 2011 κατέχει θέση διευθύντριας ερευνών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών και στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, κατευθύνει την προσπάθεια να περιοριστεί η αλιεία συνοδών αλιευμάτων που τελικά, για τον ένα ή για τον άλλο λόγο, οι αλιείς τα απορρίπτουν ξανά στη θάλασσα.
Παράλληλα η Δρ. Βασιλοπούλου ασχολείται με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική.
Ως επιστήμων είναι απόλυτα ενημερωμένη και ειδική να μιλήσει για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, τα αλιευτικά αποθέματα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα θαλασσινά οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Οι ομιλίες-μαθήματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι ενδιαφερόμενοι και οι φοιτητές, που θα παρακολουθήσουν τις ομιλίες, θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: 210-8015 870 (εσωτ. 555).

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες:

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016
«Οι Θάλασσες και οι Ωκεανοί ως πηγή ενέργειας»
Δρ Τακβόρ Σουκισιάν, Κύριος Ερευνητής, Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών

 Τετάρτη 25 Μαΐου 2016
«Οι Έλληνες και η Θάλασσα: η ιστορική τους σχέση και η λογοτεχνική της αποτύπωση»
Φάνης Κακριδής, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Φωτό: ypaithros.gr