Τετάρτη 22 Απριλίου 2015
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑΤετάρτη 22 Απριλίου 2015
  • ΧΩΡΟΣΚέντρο ΓΑΙΑ
  • ΩΡΕΣ19:00 - 20:30
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΕλεύθερη είσοδος
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΜουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
F
T
P
G+

Η 4η ΟΜΙΛΙΑ - ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ - Ζαχαρίας Σκούρας

Αντίγραφο από DSCN5884Αντίγραφο από DSCN5891Αντίγραφο από DSCN5886Αντίγραφο από RSCN5880

«Οι αντιλήψεις του Αριστοτέλη για τη ζωή», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ κ.  Ζαχαρίας Σκούρας, στο  πλαίσιο της σειράς Ομιλιών-Μαθημάτων της αφιερωμένη στο έργο του Αριστοτέλη, που διοργανώνει φέτος το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Η ομιλία αφορούσε τις επιρροές που δέχτηκε ο Φιλόσοφος, τη θεωρία του για την ύλη και την εντελέχεια, την πολυδιάστατη έννοια της ζωής, την αρχή και την κατάταξη των όντων, αλλά και τη συγγένεια της αριστοτελικής με τη σύγχρονη βιολογική θεωρία, το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Παγκόσμιο συνέδριο για τον Αριστοτέλη που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 2016, και την παρουσία του Σταγειρίτη στην Ελλάδα γενικότερα.

Οι Ομιλίες-Μαθήματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι φοιτητές και οι ενδιαφερόμενοι που παρακολουθούν τις ομιλίες, θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Βιογραφικό 

O Καθηγητής κ. Ζαχαρίας Σκούρας διδάσκει το μάθημα της Γενετικής στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάκτορας του ίδιου Πανεπιστημίου από το 1984, έχει συμπληρώσει τις σπουδές του σε ονομαστά εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα στη Γερμανία και τη Σουηδία.
Η επιστημονική, συγγραφική, διδακτική, καθοδηγητική, διοικητική και οργανωτική δράση του είναι στα τριάντα και παραπάνω χρόνια της ακαδημαϊκής παρουσίας του εντυπωσιακή τόσο σε έκταση, όσο και σε ποιότητα και είναι για μας αξιοπρόσεκτο και σημαντικό ότι στα ενδιαφέροντα, στη διδασκαλία και στα δημοσιεύματά του, ο κ. Σκούρας, συνδυάζει, όπως κάποτε και ο Αριστοτέλης, τη βιολογία με τον φιλοσοφικό στοχασμό.

Το τελευταίο του βιβλίο έχει τον τίτλο «Φιλοσοφία και Σύγχρονες τάσεις της Βιολογίας».

Παρακολουθήστε την ομιλία του κ. Ζαχαρία Σκούρα:
Η βιντεοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

Φωτό: H Σχολή του Αριστοτέλη (Die Schule des Aristoteles) του Γερμανού ζωγράφου Gustav Adolph Spangenberg, Τοιχογραφία, 1883–1888 (Πηγή: de.wikipedia. org).