Σάββατο 18 Μαίου 2019
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑΣάββατο 18 Μαίου 2019
  • ΧΩΡΟΣ
  • ΩΡΕΣ19:00 - 23:00
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΕλεύθερη είσοδος
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΠαλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου - Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
F
T
P
G+

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΓΦΙ

Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, Παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, συμμετέχοντας στην Διεθνή Ημέρα και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων σας προσκαλεί με δωρεάν είσοδο να ξεναγηθείτε στους χώρους του, να συζητήσετε και να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων 2019 το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 από τις 19:00 έως τις 23:00

Ιππποπόταμοι, Ελάφια και Ελέφαντες νάνοι, Ποντίκια και Κουκουβάγιες γίγαντες πρωταγωνιστούν στην  Ευρωπαική Νύχτα Μουσείων 2019 στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

Για μια νύχτα διαφορετική από τις άλλες, την Ευρωπαική Νύχτα Μουσείων ανοίγει δωρεάν τις πύλες του το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου (τέμενος Βελή Πασά στο Μασταμπά) και περιμένει όσους επιθυμούν να συνεορτάσουν, να ξεναγηθούν και να συζητήσουν για τις προοπτικές ανάδειξης του Μουσείου στον τόπο.

Από την συλλογή που είναι ουσιαστικά ιδιοκτησίας του Δήμου Ρεθύμνου και έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο Γουλανδρή Φ. Ι. με την επιστημονική εποπτεία του Γεωλογικού-Παλαιοντολογικού Μουσείου του Ε.Κ.Π. Αθηνών, μόνο ένα ελάχιστο μέρος της βρίσκεται στις βιτρίνες και στα συρτάρια του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, περίπου 10.500 καταγραμμένα τεμάχια σπονδυλωτών και ασπόνδυλων.

Αντίθετα οι ακτές δυτικά της πόλης του Ρεθύμνου και μέχρι πέρα από το Γεράνι φιλοξενούν μέσα σε παράκτια σπήλαια και άλλα μέχρι σήμερα εντοπισμένα σημεία με Πλειστοκαινικές χερσαίες αποθέσεις την πυκνότερη και μεγαλύτερη συγκέντρωση απολιθωματοφόρων περιοχών που κατέχει την πρώτη θέση σε επίπεδο νησιών Ευρωπαϊκής και Αφροασιατικής Μεσογείου. Συνεπώς οι απολιθωμένοι θησαυροί του Ρεθύμνου είναι πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας ίσως εμβέλειας.

Θα ήταν πολύ σημαντικό (αν και είναι ουτοπικό λόγω των επικείμενων εκλογών που είναι πλέον χρονικά πολύ κοντά) να ενημερωθούν οι υποψήφιοι σύμβουλοι δημοτικοί, περιφερειακοί, ευρωβουλευτές και αρχηγοί όλων των συνδυασμών και ιδιαίτερα όσοι εμπλέκονται με την ανάδειξη και την διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προκειμένου να έχουν άποψη και θέσεις για το θέμα.

Βασίλης Μιχ. Σιμιτζής ά. Επιμελητής Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου – Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας