Σάββατο 7 Μαρτίου 2020
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑΣάββατο 7 Μαρτίου 2020
  • ΧΩΡΟΣΚέντρο ΓΑΙΑ
  • ΩΡΕΣ12:00
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΗ συμμετοχή περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο.
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΜουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
F
T
P
G+

ΣΑΒΒΑΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥΡΑΣ" ΣΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΓΦΙ

Το Σάββατο 7  Μαρτίου 2020, στις 12:00 το μεσημέρι,
η Θεατροπαιδαγωγός Άννη Θεοχάρη θα πραγματοποιήσει στο Πωλητήριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ένα Βιωματικό Εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 8-10 ετών, με αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Καριωτάκη «H περιπέτεια της Πλαστικούρας».

Με το σύνθημα:
«Μπορείς κι εσύ να σώσεις τον Πλανήτη!
Μπορείς κι εσύ να μειώσεις το οικολογικό σου αποτύπωμα!»,

προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους να ανακαλύψουν τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης για τον πλανήτη μας, να προβληματιστούν και να προτείνουν τρόπους για να μειωθεί η κατανάλωσή τους από μικρούς και μεγάλους.

Πιό συγκεκριμένα, κάθε παιδάκι με τη βοήθεια της φαντασίας του θα φτιάξει μια κατασκευή που θα το βοηθήσει να κατανοήσει ότι το πλαστικό μπορεί να ανακυκλώνεται και να ξαναχρησιμοποιείται. Γι’αυτό,καλούνται να φέρουν τα πλαστικά που έχουν στο σπίτι τους για την κατασκευή τους.

Η κα Άννη Θεοχάρη θα έχει και εκείνη μαζί της  πλαστικά απορρίμματα (μπουκάλια, κουτάκια, καπάκια κ.λπ.) και ο σκοπός είναι να φτιάξει το κάθε παιδάκι όποια κατασκευή από πλαστικό θέλει, έτσι ώστε να κατανοήσει ότι τα πλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν και αλλιώς.
Η Πλαστικούρα (η ηρωίδα του βιβλίου) έχει στυλ οπότε μια ιδέα είναι να κατασκευαστεί μια φούστα από πλαστικό, ώστε να μην καταλήξει αυτό στη θάλασσα, αλλά να ανακυκλωθεί! 

Ώρα: 12:00
Εισιτήρια: Η συμμετοχή περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο.
Διάρκεια εργαστηρίου: 60 λεπτά.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Γη μας είναι πνιγμένη στα πλαστικά.
Η Πλαστικούρα έχει φροντίσει γι’ αυτό.
Χάρη στις πλαστικές δημιουργίες της,
είναι η πιο αγαπητή διασημότητα του κόσμου.
Μια μέρα, όμως, εξαφανίζεται.
Όλοι την αναζητούν… Εκείνη έχει παγιδευτεί σε έναν τόπο
όπου κανείς δεν τη θαυμάζει.
Εκεί συναντά τον Πέτρο και τη Λένα,
δυο παιδιά που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τις συνέπειες
της αλόγιστης χρήσης του πλαστικού.
Θα καταφέρουν να την πείσουν ότι μπορούμε να ζήσουμε
και χωρίς συσκευασίες και πλαστικά μιας χρήσης;
Θα αλλάξει η Πλαστικούρα, για να σωθεί ο πλανήτης μας;

Από τις εκδόσεις  https://ellinoekdotiki.gr/gr/

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Μαρία Καριωτάκη

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης. Έζησα για κάποια χρόνια στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασα παιδαγωγικά. Πήγα και μια βόλτα στη Ρόδο όπου έκανα μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Παιδικό Βιβλίο και τη Φιλαναγνωσία, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Παρακολούθησα παιδαγωγικά μαθήματα στο Freie Universität του Βερολίνου και πολλά σεμινάρια σχετικά με την τέχνη στην εκπαίδευση. Τελικά, επέστρεψα ξανά στο Ηράκλειο όπου ζω με την όμορφη οικογένεια που έχω την τύχη να με συντροφεύει. Εργάζομαι ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο ενώ, παράλληλα, ασχολούμαι με τη συγγραφή, τη μουσική, το θέατρο και το ραδιόφωνο.
Το 2013 τιμήθηκα από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με Έπαινο στην κατηγορία παιδικής ποίησης κι έτσι πήρα το θάρρος να ασχοληθώ με τη συγγραφή. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο με μουσικό CD Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία, το οποίο διακρίθηκε στα βραβεία «Πένες της Χρονιάς» ανάμεσα στα δέκα δημοφιλέστερα παιδικά βιβλία του 2015. Στην ίδια σειρά κυκλοφόρησε το 2017 το βιβλίο Η κυρία Σιντορέ και η γραμματική σαν παραμύθι.
Το νέο μου βιβλίο «Η περιπέτεια της Πλαστικούρας» έχει τιμηθεί με Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά κι ελπίζω να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα παιδιά τα πλαστικά αντικείμενα.

Επισκεφτείτε τα blog μου, όπου μοιράζομαι εκπαιδευτικές ιδέες και περιβαλλοντικές ανησυχίες αντίστοιχα: kiriasidore.blogspot.gr και plastikoura.blogspot.gr.

Επικοινωνία με τη συγγραφέα: kariotaki.mar@gmail.com