Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑΠαρασκευή 21 Ιουνίου 2019
  • ΧΩΡΟΣ
  • ΩΡΕΣ8:00 μ.μ.
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΕλεύθερη είσοδος
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΜουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου
F
T
P
G+

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΓΦΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη της Νίκης Γουλανδρή, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, Τέμενος Μασταμπά.
Για την προσωπικότητά της μίλησαν στον χαιρετισμό τους η Αντιπεριφεριάρχης Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι η Πλατεία εμπρός από το Μουσείο, ονομάσθηκε Πλατεία Αγγέλου και Νίκης Γουλανδρή.

Κατόπιν, στην ομιλία της η Πρόεδρος του ΜΓΦΙ, κ. Φαλή Βογιατζάκη, ετόνισε ότι: το μήνυμα αυτού του Μουσείου είναι η προώθηση των επιστημών της Γεωλογίας και της Παλαιοντολογίας, ως βασικής γνώσης για τον άνθρωπο και για τον ΄Ελληνα, προκειμένου να γνωρίσει την ιδιαιτερότητα της θέσης του ελληνικού γεωγραφικού χώρου στον πλανήτη μας. Ιδιαίτερα το Ρέθυμνο, που λόγω του πλούτου των απολιθωμάτων του, θεωρείται για την Παλαιοντολογία ό,τι η Κνωσός για την Αρχαιολογία, θεωρήσαμε ότι θα ήταν ο ιδεώδης χώρος για τη δημιουργία ενός Παλαιοντολογικού Μουσείου.
Επίσης, έδειξε υλικό ψηφιακής περιήγησης του Παλαιοντολογικού Μουσείου – που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου ΚΕΜ «Καινοτόμες Εφαρμογές Μουσείων» χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ.

Ο ομ. καθ. Παλαιοντολογίας, κ. Γιώργος Θεοδώρου, μίλησε για τις συλλογές του Μουσείου, που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Ρεθύμνου, και μελετήθηκαν από το ΕΚΠΑ και τον ίδιο.

Τέλος ο επιμελητής του Παλαιοντολογικού Μουσείου Βασίλης Σημιτζής
μίλησε για την ιστορία και τη διάσωση του Τεμένους Μασταμπά.
Η όμορφη βραδιά έκλεισε με ένα παραδοσιακό κρητικό κέρασμα,
προσφορά του Νίκου Δασκαλαντωνάκη και της Grecotel.

ΟΜΙΛΙΕΣ

Φαλή Γ. Βογιατζάκη, Πρόεδρος ΜΓΦΙ : «Έφυγε η Νίκη Γουλανδρή, παγκόσμια γνωστή για τους αγώνες της για το Περιβάλλον, συνιδρύτρια με τον σύζυγό της Άγγελο, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Παραρτήματός του «Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου»

Γιώργος Θεοδώρου, ομ. Καθηγητής: «Οι συλλογές του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου»

Βασίλης Μιχ. Σιμιτζής, Επιμελητής Παλαιοντολογικού Μουσείου:«Η διάσωση ενός μνημείου»