Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑΤετάρτη 21 Μαρτίου 2018
  • ΧΩΡΟΣΚέντρο ΓΑΙΑ
  • ΩΡΕΣ19:00 - 20:30
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΕλεύθερη είσοδος
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΜουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
F
T
P
G+

Η 2η ΟΜΙΛΙΑ - ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ - Μωυσής Μυλωνάς

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας οργανώνει, όπως κάθε χρόνο, μια σειρά ομιλίες-μαθήματα σε συγκεκριμένο θέμα.

Για το 2018, οι 3 ομιλίες – μαθήματα αφορούν την Εξέλιξη, και έχουν τον γενικό τίτλο:

«Εξέλιξη των Ειδών και Ανθρωπολογία».

Τη σειρά συνεχιζει με τη 2η Ομιλία – Μάθημα, o Δρ. Μωυσής Μυλωνάς,
Καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και
Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης,

με θέμα: «Τί είναι εξέλιξη»


Περίληψη Ομιλίας

Τι είναι η εξέλιξη

Η διαφορά ανάμεσα στη γενικευμένη χρήση της λέξης «εξέλιξη», από τη συγκεκριμένη σημασία του όρου αυτού στη Βιολογία, κυρίως όμως η δογματική «κατά αποκάλυψη» προσέγγιση της δημιουργίας των ειδών σε αντιπαράθεση με την «επιστημονική» βιολογική εξέλιξη, διαμορφώνουν ένα πεδίο αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης μιας από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις που έχει προσφέρει η επιστήμη στην ανθρωπότητα.

Ως εκ τούτου, το πρώτο μέρος της ομιλίας αυτής προσπαθεί να ξεκαθαρίσει όρους, ορισμούς και μεθοδολογίες. Ανάμεσα τους η βιολογική ποικιλότητα, η τυχαιότητα – νομοτέλεια, η φυσική επιλογή, ο έξυπνος σχεδιασμός. κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος εστιάζει στην εξέλιξη του ανθρώπου καθώς είναι πολλοί που αποδέχονται μεν τη βιολογική εξέλιξη των ειδών, μέχρι όμως την εμφάνιση του ανθρώπου. Για τον άνθρωπο είναι έτοιμοι να αποδεχτούν διάφορα «υβριδικά» σχήματα.

Η σύγχρονη βιολογία μας προσφέρει όλο και περισσότερα και πιο ξεκάθαρα δεδομένα για την εξέλιξη του ανθρώπου μέσω της φυσικής επιλογής. Η απαξίωση των δεδομένων αυτών δεν προκαλεί απλά σύγχυση αλλά δυσκολεύει την κατανόηση και αποδοχή των αναγκαίων δράσεων που επιβάλλεται, αν επιθυμούμε τη συνέχιση της παρουσίας του είδους μας.


Βιογραφικό

O Δρ. Μωυσής Μυλωνάς είναι καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παράλληλα από το 1996 είναι Διευθυντής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η επιστημονική του δραστηριότητα και τα μαθήματα που διδάσκει καλύπτουν τη Νησιωτική Οικολογία, τη Βιογεωγραφία, τη Φυλογένεση, τη Βιοποικιλότητα και τα Ελληνικά Οικοσυστήματα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 116 επιστημονικά άρθρα και έχει συμμετάσχει σε 67 διεθνή συνέδρια με 111 ανακοινώσεις. Έχει επίσης επιβλέψει 33 μεταπτυχιακές διπλωματικές (Msc) και 18 διδακτορικές διατριβές (Phd).

 

Η 3η Ομιλία – Μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018
με θέμα «Η Προέλευση και η Εξέλιξη του Ανθρώπου από Καταβολής Κόσμου»
και ομιλητή τον Αντώνη Μπαρτσιώκα, Αναπληρωτή Καθηγητή Φυσικής Ανθρωπολογίας- Παλαιοανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Διευθυντή Εργαστηρίου Φυσικής Ανθρωπολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Φωτό: Βιοποικιλότητα (theodotus. blogspot. com)