Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑΤετάρτη 18 Φεβρουαρίου
  • ΧΩΡΟΣΚέντρο ΓΑΙΑ
  • ΩΡΕΣ19:00 - 20:30
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΕλεύθερη είσοδος
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΜουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
F
T
P
G+

H 2η ΟΜΙΛΙΑ - ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ - Βασίλης Κάλφας

kalfas5kalfas7kalfas1kalfas4kalfas2kalfas3

Στο κατάμεστο από κόσμο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» στο Κέντρο ΓΑΙΑ, ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ κ. Βασίλης Κάλφας ανέπτυξε την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου το θέμα “Τι είναι η αριστοτελική φυσική και ποια τα όριά της”. Όσοι είχαν την ευκαιρία να περευρεθούν – μεταξύ αυτών και πολλοί φοιτητές – παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία – μάθημα του καθηγητή.

Η φυσική στον Αριστοτέλη αποτελεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Τα φυσικά του συγγράμματα ξεκινούν από τα Φυσικά, που θέτουν τις γενικές αρχές της έρευνας της φύσης, περιλαμβάνουν την κοσμολογία και την αστρονομία (Περὶ οὐρανοῦ), τη μελέτη της φυσικής επίγειας μεταβολής (Περὶ γενέσεως καὶ φθορᾶς) και των μετεωρολογικών φαινομένων (Μετεωρολογικά), τη μελέτη των έμβιων όντων (τα βιολογικά του συγγράμματα), για να καταλήξουν στον ανθρώπινο οργανισμό και τις λειτουργίες του (Περὶ ψυχῆς και Μικρὰ φυσικά). Δεν υπάρχει πλευρά της φυσικής πραγματικότητας πάνω στην οποία να μην έχει σκύψει ο Αριστοτέλης με ενδιαφέρον και προσοχή, κανένα φυσικό φαινόμενο δεν έχει θεωρηθεί ανάξιο λόγου και μελέτης.

Ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι είναι «τρεις οι θεωρητικές φιλοσοφίες: τα μαθηματικά, η φυσική και η θεολογική (ή πρώτη φιλοσοφία)».

Ποιός όμως είναι ο ρόλος της λεγόμενης «πρώτης φιλοσοφίας», ποια η σχέση της με τη φυσική και γιατί τοποθετείται ιεραρχικά «πρώτη»;

O κ. Βασίλης Κάλφας είναι Καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
Επίσης είναι επιστημονικός υπεύθυνος της μετάφρασης των απάντων του Aριστοτέλη από τις εκδόσεις Nήσος και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και της συλλογικής ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας «Πλάτων» από το ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Διευθύνει τη σειρά «Οι πλατωνικοί διάλογοι» στις εκδόσεις Εστία. Υπήρξε διευθυντής του περιοδικού «Yπόμνημα στη φιλοσοφία» και της σειράς «Aρχαίοι Φιλόσοφοι» στις εκδόσεις Πόλις.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Βασίλη Κάλφα στο video:
Η βιντεοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Οι επόμενες Ομιλίες – Μαθήματα θα λάβουν χώρα τις εξής ημερομηνίες:

Τετάρτη 18 Μαρτίου
Φάνης Κακριδής, Ομότιμος Καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
“Αριστοτελική Λογική”

Τετάρτη 22 Απριλίου
Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ
“Βιολογικά”

Τετάρτη 13 Μαίου
Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ
“Τα μετεωρολογικά και τα μικρά φυσικά”

Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη και ότι οι φοιτητές και οι ενδιαφερόμενοι που θα παρακολουθήσουν τις ομιλίες, θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.