Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑΤετάρτη 19 Μαρτίου 2014
  • ΧΩΡΟΣΚέντρο ΓΑΙΑ
  • ΩΡΕΣ19:30
  • ΕΙΣΙΤΗΡΙΑΕλεύθερη είσοδος
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΜουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
F
T
P
G+

H 3η ΟΜΙΛΙΑ - ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - Γεώργιος Κουφός

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία για τον Κόσμο των Ζώων, που έκανε την  Τετάρτη 19 Μαρτίου ο κ. Γεώργιος Κουφός, Καθηγητής Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ!

Την ομιλία με τίτλο «Εμφάνιση και Εξέλιξη των Ζώων και του Aνθρώπου» παρακολούθησαν η κα Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η κα Φαλή Βογιατζάκη, Αντιπρόεδρος, ο τέως Πρέσβης κ. Κ. Αιλιανός, ο κ. Γιώργος Θεοδώρου, καθηγητής Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Γεωλογικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πλήθος κόσμου!

«Η Γη  έχει μια μακρά ιστορία που ξεκινάει πριν από 4,6 δις χρόνια, όταν σχηματίσθηκε ως ένα ουράνιο σώμα» ανέφερε ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της συναρπαστικής ομιλίας του! «Στην πορεία του χρόνου η Γη εξελίχθηκε, υπέστη σημαντικές μεταβολές και έφθασε στη σημερινή της μορφή. Η ζωή και η εξέλιξη της είναι άμεσα συνδεδεμένες με την εξέλιξη της Γης, καθώς η  εξέλιξη της μιας επηρεάζει την εξέλιξη της άλλης.

Τα πρώτα ίχνη ζωής, ορισμένα αναερόβια βακτήρια, εμφανίζονται πριν από ~3,5 δις χρόνια, ενώ οι πρώτες ορατές μορφές ζωής κάνουν την εμφάνιση τους πριν από ~600 εκατ. χρόνια. Λίγο αργότερα εμφανίζονται και οι πρώτοι σπονδυλωτοί οργανισμοί (ψάρια) και στην συνέχεια όλα τα υπόλοιπα (αμφίβια, ερπετά πτηνά, θηλαστικά). Η πιο εξελιγμένη ομάδα των θηλαστικών, τα Πρωτεύοντα, όπου ανήκει και ο άνθρωπος κάνει την εμφάνιση της πριν από ~65 εκατ. χρόνια. Ο άνθρωπος θεωρείται το τελευταίο μέλος της μεγάλης αυτής σειράς και εμφανίζεται πριν από περίπου 2,5 εκ. χρόνια. Τους προγόνους του, όμως θα πρέπει να τους αναζητήσουμε στην ομάδα των Μειοκαινικών ανθρωποειδών.

Η εξέλιξη του ανθρώπου ακολούθησε διάφορα στάδια μέχρι να φθάσει στην σημερινή του μορφή, ακολουθώντας την εξέλιξη της Γης και επηρεαζόμενη από αυτήν. Το μακρινό αυτό ταξίδι στο παρελθόν της Γης και της ζωής αποτέλεσε και αποτελεί αντικείμενο έρευνας διαφόρων επιστημόνων που προσπαθούν να το ερμηνεύσουν και να το εξηγήσουν».