H 4η ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – Μαρία Δαμανάκη

H 4η ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – Μαρία Δαμανάκη

Η κα Μαρία Δαμανάκη μετά την ολοκλήρωση της Ομιλίας της στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ, ανήρτησε στο λογαριασμό της στο Twitter το παρακάτω μήνυμα:


Δείτε ολόκληρη την ομιλία:


Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ολοκλήρωσε τη σειρά Ομιλιών για το 2019 με γενικό τίτλο:«Κλιματική Αλλαγή: Μάθε και Δράσε». Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στις 19.00, στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής»  του Κέντρου ΓΑΙΑ, μίλησε η κα Μαρία Δαμανάκη, Global Managing Director for the Oceans του Οργανισμού “The Nature Conservancy”, με θέμα: «Κλιματική αλλαγή: Η Φύση προσφέρει λύσεις».

 


Οι ομιλίες απευθύνθηκαν στο ευρύ κοινό και η είσοδος ήταν ελεύθερη. Οι ενδιαφερόμενοι παρέλαβαν Βεβαίωση Συμμετοχής.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΦΥΣΗ, το Φυσικό Κεφάλαιο είναι η προστασία μας από την Κλιματική Αλλαγή. Δεν ενισχύει μόνο την οικονομία για την παραγωγή τροφής και αναψυχής, αλλά μπορεί να ενισχύσει και την άμυνα απέναντι σε αυτή. Αυτό είναι που ονομάζουμε Φυσικές Κλιματικές Λύσεις και μπορούν να συμβάλουν κατά 37% στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Η Nature Conservancy πρωταγωνιστεί σε αυτές τις λύσεις, αναπτύσσοντας καινοτόμους μηχανισμούς χρηματοδότησης, μέσω ανταλλαγής χρέους, έκδοσης γαλάζιων ομολόγων και Ασφαλιστικών προϊόντων.

 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Η Μαρία Δαμανάκη γεννήθηκε στην Κρήτη (31 Μαΐου 1952), σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές για ζητήματα φύλου στο Lancaster University. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία (για Ευρωπαϊκά ζητήματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Εκπαίδευση, και τα δικαιώματα των γυναικών).


Πολιτική σταδιοδρομία

• Συμμετείχε στη φοιτητική αντίσταση εναντίον της Δικτατορίας στην Ελλάδα. • Μέλος του Κοινοβουλίου από το 1977 έως το 1993, και από το 2000 έως το 2009. Η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. • Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (1991-1993). Η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα. Επαγγελματική σταδιοδρομία • Εργάσθηκε ως μηχανικός στο εργοστάσιο αλουμινίου Pechiney (1974). • Διοικητική υπάλληλος στο Ελληνικό Υπουργείο Συντονισμού. Στο τμήμα σχεδιασμού εισαγωγών- εξαγωγών (1975-1976). • Μηχανικός στη Helector S.A. Στο τμήμα ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων (2003-2004). Ευρωπαϊκή Επιτροπή • 2010–2014: Η Μαρία Δαμανάκη υπηρέτησε ως Επίτροπος για τις θαλάσσιες υποθέσεις και την Αλιεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. • Υπό την ηγεσία της, η Επιτροπή εισήγαγε νεα Πολιτική αλιείας που επανέφερε τον θαλάσσιο πληθυσμό σε υγιή επίπεδα- από περίπου 5 βιώσιμα αποθέματα το 2010 σε 30 σήμερα. Η νέα πολιτική θα οδηγήσει μέχρι το 2020 σε 15 εκατομμύρια περισσότερους τόνους ψαριών, 30% περισσότερες θέσεις εργασίας και $2 δις εισόδημα. • Εισήγαγε και εφάρμοσε τη Γαλάζια Ανάπτυξη στην Ευρώπη, που οδηγεί σε 1.6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και $750 δις εισόδημα μέχρι το 2020 σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, και η θαλάσσια βιοτεχνολογία. Η Γαλάζια Ανάπτυξη εγκρίθηκε ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. • Θέσπισε τη νομοθεσία για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. • Εφάρμοσε για πρώτη φορά το σύστημα αντιμετώπισης της παράνομης Αλιείας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

The Nature Conservancy • Η Μαρία Δαμανακή είναι Παγκόσμια Γενική Διευθύντρια για τους Ωκεανούς στη The Nature Conservancy. Καθοδηγεί μία διεθνή ομάδα με παρουσία σε 26 χωρες που επικεντρώνεται στην Προστασία των Ωκεανών, συμπεριλαμβανόμενης της βιώσιμης διαχείρισης της Αλιείας, τη δημιουργία μεγάλων προστατευόμενων περιοχών και την αποκατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων και άλλων οικοσυστημάτων. Η Μαρία Δαμανάκη προεδρεύει στο UN Sustainability Committee για τη Γαλάζια Ανάπτυξη. Είναι μέλος της πρωτοβουλίας Friends of Ocean Action του World Economic Forum. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Oxford Martin School Ocean Program, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και του Monaco Ocean Foundation.
Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.