Η ΕΡΠΕΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η ΕΡΠΕΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Την Ερπετολογική Συλλογή του Μουσείου μας παρουσιάζουμε στο Επιστημονικό Περιοδικό «Parnasianna Archives» των εκδόσεων Wild Greece Editions.

Η Ερπετολογική Συλλογή του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι αντιπροσωπευτική της Ελληνικής Ερπετοπανίδας με έμφαση στα ερπετά, και προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την κατανομή και τη σύνθεση των ειδών. Κατά συνέπεια μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για μελέτες οικολογίας, γενετικής, κ.ά.

Η Ερπετολογική μας συλλογή αποτελείται συνολικά, από 884 δείγματα Αμφιβίων και Ερπετών. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύονται 31 Οικογένειες και 95 Είδη, στην πλειοψηφία τους Ερπετά (τα 89 από αυτά). Πολύ σημαντικά είναι τα δείγματα 5 ενδημικών (1) ειδών (Οχιά της Μήλου Macrovipera schweizeri, Κονάκι του Ιονίου Anguis cephallonica, Σαύρα της Μήλου Podarcis milensis, Τσαπερδόνα Podarcis peloponnesiaca και Κρασπεδοχελώνα Testudo marginata), 2 ενδημικών υποειδών της Ελλάδας (Νερόφιδο της Μήλου Natrix natrix schweizeri και Βαλκανόσαυρα του Ιονίου Podarcis tauricus ionicus) και ενός ενδημικού υποείδους της Κύπρου (Κροκοδειλάκι της Κύπρου Stellagama stellio cypriaca) που ανήκουν στη συλλογή μας.

Τα πιο πολυάριθμα δείγματα ανήκουν στην Οχιά της Μήλου Macrovipera schweizeri, στον Κοινό Χαμαιλέοντα Chamaeleo chamaeleon και στον Αφρικανικό Χαμαιλέοντα Chamaeleo africanus. Τα 3 αυτά είδη, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μέχρι σήμερα, βασικό επιστημονικό πεδίο έρευνας του Τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας.

Όσον αφορά στη γεωγραφική κάλυψη, τα περισσότερα δείγματα προέρχονται από τη Στερεά Ελλάδα και τις Κυκλάδες, ενώ ακολουθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Πελοπόννησος.

Το παλαιότερο δείγμα προέρχεται από το 1965, ενώ τα περισσότερα δείγματα συγκεντρώθηκα το 1997, καθώς και το διάστημα 2003-2004.

Οι αριθμοί των ειδών που ανήκουν στην Ερπετολογική Συλλογή του Μουσείου μας αντικατοπτρίζουν την πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Τα στοιχεία της Συλλογής περιλαμβάνουν την καταγραφή που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2019.

(1) Ενδημικό είδος: Είδος του οποίου η κατανομή περιορίζεται σε συγκεκριμένη, συνήθως μικρή, γεωγραφική περιοχή.

Ευχαριστούμε πολύτις Εκδόσεις Wild Greece Editions και ιδιαίτερα τον Σωτήρη Αλεξίου για αυτή την έκδοση.

Δρ Μαρία Δημάκη

Τμήμα Χερσαίας Ζωολογίας

28/9/2020


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.