Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΑΖΑΣ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ ΤΗΣ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΕΩΣ ΤΟ 2020 ΣΕ ΕΝΑ VIDEO!

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΑΖΑΣ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ ΤΗΣ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΕΩΣ ΤΟ 2020 ΣΕ ΕΝΑ VIDEO!

Το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας συρρικνώνεται με ταχύτατατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια λόγω της τήξης της επιφάνειάς του και της αποκόλλησης του παγόβουνου. Έρευνες βασισμένες σε στοιχεία καταγεγραμμένα από δορυφόρο, αποκαλύπτουν ότι μεταξύ του 2002 και του 2020, η Γροιλανδία έχασε 279 δισεκ. μετρικούς τόνους πάγου ετησίως, συμβάλλοντας στην αύξηση της θαλάσσιας στάθμης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εικόνες αυτές, που δημιουργήθηκαν από τα στοιχεία GRACE και GRACE-FO, δείχνουν αλλαγές στη μάζα πάγου από το 2002. Οι πορτοκαλί και κόκκινες σκιές δείχνουν περιοχές που έχασαν μάζα πάγου, ενώ οι ανοικτές μπλε σκιές δείχνουν περιοχές που απέκτησαν επιπλέον μάζα πάγου. Οι λευκές δείχνουν περιοχές, όπου καταγράφηκε πολύ μικρή ή μηδενική αλλαγή στη μάζα πάγου από το 2002.

Σε γενικές γραμμές, οι περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο κοντά στο κέντρο της Γροιλανδίας κατέγραψαν μικρή ή μηδενική αλλαγή, ενώ οι παράκτιες περιοχές απώλεια μάζας πάγου μεγαλύτερη από 5 μέτρα (σκούρο κόκκινο) κατά τη διάρκεια των 19 αυτών ετών. Η μεγαλύτερη ελάττωση μάζας πραγματοποιήθηκε κατά μήκος της δυτική ακτής της Γροιλανδίας.

Δείτε το ενδιαφέρον video για τη Γροιλανδία με σχηματικές απεικονίσεις εδώ: https://go.nasa.gov/3t7outF

 


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.