NEA ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

NEA ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Κάθε Σαββατοκύριακο οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν τώρα να αποκτήσουν την εμπειρία ενός δύτη που μαζεύει εγκαταλελειμμένα δίχτυα από τον βυθό της θάλασσας, με την βοήθεια του VR του οργανισμού Healthy Seas.

Το VR βρίσκεται στο μπαλκόνι του Α’ ορόφου στο Κτήριο του Κέντρου ΓΑΙΑ, ανάμεσα από την Έκθεση “Σεισμός στο Μουσείο” και το Υπερθέαμα 360 μοιρών “Δες την Αλήθεια Κατάματα”. Η διαθεσιμότητα είναι από τις 10.00 το πρωί που ανοίγει το Μουσείο μέχρι τις 12.15.
Αυτή τη μοναδική εμπειρία προσφέρει στους επισκέπτες ο Οργανισμός Healthy Seas σε συνεργασία με το ΜΓΦΙ!

Τι θα λέγατε λοιπόν να επιβιβαστείτε σε ένα ειδικό σκάφος και να κάνετε καταδύσεις, για να μαζέψετε εγκαταλελειμμένα δίχτυα;

Με την εικονική πραγματικότητα θα επιβιβαστείτε στο σκάφος, θα φορέσετε τον ειδικό εξοπλισμό ενός δύτη και… μπλουμ μέσα στην θάλασσα για να βρείτε το ναυάγιο ενός υποβρυχίου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου βρίσκονται εγκαταλελειμμένα δίχτυα. Θα τα βγάλετε από τον βυθό της θάλασσας και με αυτόν τον τρόπο θα προστατέψετε τα ζώα της θάλασσας από τον θάνατο!

Το ΜΓΦΙ συνεργάζεται με τον Οργανισμό Healthy Seas και προσφέρει αυτήν την εμπειρία στους επισκέπτες του Μουσείου.

Η Healthy Seas είναι Περιβαλλοντική Μη-Κερδοσκοπική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2013, με σκοπό την καταπολέμηση της αλιείας φάντασμα, φαινόμενο που ευθύνεται για την άσκοπη θανάτωση εκατομμυρίων θαλάσσιων ζώων. Δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υλοποιώντας δράσεις με ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές δύτες της οργάνωσης Ghost Diving, για τον καθαρισμό των θαλασσών, καθώς και με την αλιευτική κοινότητα προκειμένου να αποφευχθούν τα απορρίμματα. Η Healthy Seas διασφαλίζει ότι τα δίχτυα που συγκεντρώνονται γίνονται μέρος της κυκλικής οικονομίας. Τα νάιλον, ανακυκλώνονται μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα σε νήμα ECONYL®, τη βάση για νέα προϊόντα, ενώ δίχτυα άλλου τύπου πλαστικού επίσης επαναχρησιμοποιούνται. Βασισμένη στις αρχές της βιωσιμότητας, η Healthy Seas εργάζεται για τη δημιουργία θετικών και μακροχρόνιων επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον και την κοινωνία, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Υπολογίζεται ότι 640.000 τόνοι αλιευτικού εξοπλισμού χάνονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς ετησίως. Πρόκειται για πλαστικά απορρίμματα που δε βιοδιασπώνται, παραμένοντας για εκατοντάδες χρόνια στο περιβάλλον ταυτόχρονα απελευθερώνοντας μικρά σωματίδια, τα λεγόμενα μικροπλαστικά, τα οποία καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα. Το φαινόμενο έχει ονομαστεί «αλιεία φάντασμα», αφού τα δίχτυα που έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν αόρατα μέσα στο νερό, εγκλωβίζουν και σκοτώνουν όλα τα είδη θαλάσσιων ζώων, όπως χελώνες, ψάρια, θηλαστικά και πουλιά που μπλέκονται, υποφέρουν και οδηγούνται σε θάνατο.

https://www.dropbox.com/s/e40i1sfilc1kfoc/VR%20trailer%20final_web.mp4?dl=0


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.