TA ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ (ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ)

ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ (ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ)

ΛΑΧΑΝΟ

Σπουδαία τα λάχανα!
Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραγούλια.
Κατά τη λαχάνα και η καζάνα
Όποιος έχει πολύ πιπέρι, βάζει και στα λάχανα
Τρώω κάποιον λάχανο

Είναι κάποιες από τις παλιές εκφράσεις σχετικές με το λάχανο, που έχουν παραμείνει να τις ακούμε ακόμα και σήμερα…

Το λάχανο είναι ένα φυλλώδες πράσινο, ανοιχτό πράσινο ή μοβ διετές φυτό, που καλλιεργείται για τα πυκνά φύλλα του.

Σχετίζεται με το μπρόκολο και το κουνουπίδι

Ένα λάχανο ζυγίζει γενικά μεταξύ 500 και 1.000 γραμμάρια. Τα πράσινα λάχανα με λεία φύλλα είναι τα πιο κοινά

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Λάχανο

Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα

Φτάνει σε ύψος: 40 – 60 εκ. τον πρώτο χρόνο και 1,5 μέτρο τον 2ο χρόνο

Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο

Θέλει νερό (λίγο πολύ): Συχνά και σε μικρές ποσότητες, να παραμένει υγρό το χώμα

Θέλει χώμα (είδος): Πλούσιο σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο

Τα άνθη του έχουν χρώμα: Άσπρα ή κίτρινα

Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Μάρτιο έως Αύγουστο

Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Αρκετά, όμως σε παγετό μπορεί να προκληθούν ζημιές

Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Iδανικά θέλει 20-26˚ C

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΛΑΧΑΝΟΥ

· Το λάχανο πιθανότατα εξημερώθηκε κάπου στην Ευρώπη πριν από το 1000 π.Χ.

· Χρησιμοποιήθηκε επίσης από Ευρωπαίους ναυτικούς για την πρόληψη του σκορβούτου κατά τη διάρκεια μεγάλων θαλάσσιων ταξιδιών.

· Το λάχανο παρασκευάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: μπορεί να γίνει τουρσί, να φαγωθεί βραστό, ψητό, σοταρισμένο, κoκοκκινιστό, ή ωμό σε σαλάτα. Το ωμό λάχανο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης C και φυτικών ινών.

· Στην Ελλάδα, το λάχανο το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ντολμάδες, καθώς τα φύλλα του όταν ζεματιστούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τυλίξουμε τον κιμά. Οι λαχανοντολμάδες με σάλτσα αυγολέμονο είναι ένα πολύ γνωστό και νόστιμο φαγητό.

· Πολλά ευρωπαϊκά και ασιατικά ονόματα για το λάχανο προέρχονται από την κελτο-σλαβική ρίζα kap, που σημαίνει “κεφάλι” (cabbage)

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΛΑΧΑΝΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του λάχανου που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!


……………………………………………………………….
ΠΙΠΕΡΙΑ

Η καλλιέργεια της πιπεριάς είναι γνωστή από τα πολύ παλιά χρόνια και έχει μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Άλλες πιπεριές είναι γλυκιές, άλλες πιο πικάντικες κι άλλες πραγματικά πολύ καυτερές!

Ο καρπός της πιπεριάς έχει σχήμα, ανάλογα με την ποικιλία της, από πολύ κωνικό και μικρό, μέχρι πολύ μεγάλο και σφαιρικό. Ωριμάζει σε σκούρο πράσινο ή κόκκινο χρώμα.

Οι πιπεριές μπορούν να γίνουν ψητές στη σχάρα, γεμιστές με τυριά, με ρύζι ή με κιμά, ή να μπουν σε μακρόστενες λωρίδες σε μια σαλάτα, με πρώτη την χωριάτικη. Τις συναντάμε σαν ορεκτικό, (τουρσί), σε σάλτσες, σε σούπες, με κρέατα ή θαλασσινά και ως βάση για μπαχαρικά.

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Πιπεριά

Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα

Φτάνει σε ύψος: Μέχρι 75 εκατοστά (με στήριγμα)

Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο

Θέλει νερό (λίγο πολύ): Αρκετό, να φτάνει μέχρι τις ρίζες

Θέλει χώμα (είδος): Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Τα άνθη του έχουν χρώμα: άσπρο

Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Μέσα στην Άνοιξη

Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Όχι, κάτω από τους 12οC παθαίνει ζημιές

Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Πολύ

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ:

· Προέρχεται από το Μεξικό. Την έφερε ο Κολόμβος από την Αμερική στην Ευρώπη.

· Η πιπεριά αποτελεί βασικό συστατικό της Μεξικανικής κουζίνας, αλλά χρησιμοποιείται και σε όλες τις εθνικές κουζίνες.

· Το όνομά της το παίρνει από το ισπανικό pimento που σημαίνει πιπέρι.

· Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη πιπεριάς (γλυκιάς και καυτερής).

· Ο καρπός της κόβεται όταν ακόμα είναι πράσινος. Αν τον αφήσουμε να ωριμάσει κι άλλο, γίνεται κίτρινος ή και κόκκινος.

· Σε ζεστές χώρες, οι άνθρωποι τρώνε πολλή καυτερή πιπεριά, καθώς κάνει το σώμα να ιδρώνει και έτσι, βοηθάει να κατεβαίνει η θερμοκρασία του.

· Έχει βιταμίνη Α και C. Οι καυτερές πιπεριές μας δίνουν την πάπρικα, το chili, το cayen, το μπούκοβο, αλλά αποτελούν και την βάση για να φτιάξουμε την καυτερή σάλτσα tabasco.

· Οι καυτερές πιπεριές μας καίνε πολύ, γιατί περιέχουν μία χημική ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ THΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ!

Κάντε κλικ στις παρακάτω φωτογραφίες, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε τα χάρτινα αυτά καρτελάκια, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της πιπεριάς που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
Σας δίνουμε δύο ταμπελάκια, ένα για την Πιπεριά και ένα για την Κόκκινη Πιπεριά (τσίλι).


……………………………………………………

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Ποιος δεν έχει φάει ποπ κορν, μέσα από ένα μεγάλο χάρτινο κουτί, βλέποντας μια ταινία στο σινεμά;

Το καλαμπόκι προέρχεται από το Μεξικό, όπου αποτελεί βασικό τρόφιμο για τους ντόπιους από τα πολύ παλιά χρόνια.

Σήμερα καλλιεργείται πλέον σ’ όλο τον κόσμο, με μεγαλύτερη παραγωγή στην Αμερική. Είναι ετήσιο φυτό, που φτάνει μέχρι 3 μέτρα ύψος. Έχει μακρά στενά πράσινα φύλλα και καλλιεργείται για τους κίτρινους κόκκους του, που δημιουργούν σειρές σε χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα.

Από το καλαμπόκι φτιάχνεται ένα είδος ζύμης από την οποία γίνεται η τορτίγια, μια επίπεδη πίτα που χρησιμοποιείται ως ψωμί. Γνωστό είναι και το λάδι του καλαμποκιού, το αραβοσιτέλαιο, πιο ελαφρύ και λιγότερο θρεπτικό από το ελαιόλαδο.

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Καλαμπόκι

Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα

Φτάνει σε ύψος: Έως 3 μέτρα

Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο

Θέλει νερό (λίγο πολύ): Αρκετό, να είναι υγρό το χώμα

Θέλει χώμα (είδος): Αφράτο φυτόχωμα

Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Την Άνοιξη

Το χρώμα των λουλουδιών: Μπλε – μωβ

Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Λίγο ανθεκτικό στο κρύο

Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Αρκετά ανθεκτικό στη ζέστη


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

Τα στοιχεία λένε ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος το 1492 μετέφερε από την Κούβα στη Ισπανία ένα νέο περίεργο φυτό, που τελικά ήταν το… καλαμπόκι!

Στα Ελληνικά το καλαμπόκι λέγεται αραβόσιτος, που θα πει το σιτάρι των Αράβων, γιατί μπήκε στην χώρα μας από την Βόρεια Αφρική, περίπου το 1600 μ.Χ. Το Ποπ κορν (σκασμένο καλαμπόκι) είναι καλαμπόκι που έχει φουσκώσει αφού έχει ζεσταθεί πολύ. Το καλαμπόκι είναι σε θέση να σκάσει γιατί αντίθετα με άλλα δημητριακά, έχει πυρήνα με φλοιό που το προστατεύει από την υγρασία και έχει μια παχιά γέμιση από άμυλο. Αυτό επιτρέπει στην πίεση να αυξάνεται στο εσωτερικό του μέχρι τελικά να «σκάσει».

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του καλαμποκιού που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

…………………………………………………………………..

ΦΡΕΣΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ

Από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που συναντάμε στην κουζίνα, το φρέσκο κρεμμύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά πιάτα και συνταγές, δίνοντας νοστιμιά στα φαγητά μας!

Έχει ευχάριστη γεύση για αυτό συχνά τρώγεται ωμό σε σαλάτες!

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά χαμηλό σε θερμίδες, για αυτό είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους!

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Φρέσκο κρεμμύδι

Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα

Φτάνει σε ύψος: 40-50 εκατοστά

Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο

Θέλει νερό (λίγο πολύ) Συχνά, μικρές ποσότητες κάθε 4-5 μέρες

Θέλει χώμα (είδος): Ελαφρύ, με καλή αποστράγγιση

Τα άνθη του έχουν χρώμα: Λευκό, λευκοπράσινο, ιώδες

Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Όλο το χρόνο

Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Λίγο

Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Λίγο, ιδανικά θέλει γύρω στους 15οC


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

· Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το πράσο

· Το υπόγειο τμήμα του φρέσκου κρεμμυδιού λέγεται βολβός και είναι ουσιαστικά το ξερό κρεμμύδι που βάζουμε σε όλα τα φαγητά μας!

· Είναι πολύ δημοφιλές στην Ασία, όπου χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις συνταγές!

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του φρέσκου κρεμμυδιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

……………………………………………………

ΡΑΔΙΚΙ

Από τα πιο γνωστά λαχανικά του χειμώνα, το ραδίκι μπορεί να φυτρώνει άγριο, μόνο του στα χωράφια, μπορεί όμως και να καλλιεργηθεί εύκολα στον κήπο μας!

Έχει μια χαρακτηριστική πικρή γεύση, γι’ αυτό και το λένε και πικροράδικο.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες, αλλά χαμηλό σε θερμίδες, για αυτό είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους!

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Ραδίκι

Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα

Φτάνει σε ύψος: 10 – 20 εκατοστά

Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Φως αλλά λίγη ηλιοφάνεια

Θέλει νερό (λίγο πολύ): Συχνά, μικρές ποσότητες κάθε 4-5 μέρες

Θέλει χώμα (είδος): Ελαφρύ, με καλή αποστράγγιση

Τα άνθη του έχουν χρώμα: Έντονο ιώδες

Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο

Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Πολύ

Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Λίγο


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΚΙΟΥ

· Τρώμε τα φύλλα του, είτε βραστά, με λάδι και λεμόνι, είτε ωμά σαν σαλάτα. Συνοδεύει όμως πολύ συχνά το κρέας ή το ψάρι σε αρκετές συνταγές.

· Έχει πολλές ποικιλίες και είδη: άγριο λευκό, άγριο κόκκινο, ήμερο, ιταλικό, ραντίτσιο και το περίφημο σταμναγκάθι

· Είναι πολύ γνωστό από την αρχαιότητα!

 

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΡΑΔΙΚΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του ραδικιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

…………………………………………………………

ΡΟΚΑ

Ένα από τα πιο αρωματικά και πικάντικα μυρωδικά, πολύ δημοφιλές στην μεσογειακή κουζίνα, ιδιαίτερα στην Ιταλία!

Τρώγεται ωμή σε σαλάτες ή σε κρύα σάντουιτς, σε πίτσες αλλά και μαζί με ζυμαρικά!

Έχει πλούσια διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες!


Καρτέλα φυτού:
κοινό όνομα Ρόκα


Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο):
Πόα

Φτάνει σε ύψος: 20-100 εκατοστά

Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο

Θέλει νερό (λίγο πολύ): Συχνά, σε πολύ μικρές ποσότητες

Θέλει χώμα (είδος): Πλούσιο σε οργανική ουσία, με κοπριά χωνεμένη

Τα άνθη του έχουν χρώμα: Λευκό ή κιτρινωπό

Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο

Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Αρκετά, μέχρι τους -10ο C

Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Αρκετά, ιδανικά όμως θέλει 15-25ο C


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΡΟΚΑΣ

· Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, μαζί με το λάχανο και το μπρόκολο

· Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως έχει αντικαρκινική δράση, δυναμώνει τα οστά και τονώνει το ανοσοποιητικό

· Στη Ρωμαϊκή εποχή, χρησιμοποιούσαν τη ρόκα ως παυσίπονο

· Στο νησί Ίσκια της Νάπολη, φτιάχνουν από ρόκα το χωνευτικό αλκοολούχο ποτό “rucolino”.


….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΡΟΚΑΣ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της ρόκας που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

…………………………………………………………………………………..

ΦΑΣΟΛΑΚΙ

Από τα πιο δημοφιλή λαχανικά του καλοκαιριού, όχι μόνο στην διατροφή μας
αλλά και στη λογοτεχνία και την ζωή μας! Πολύ γνωστός είναι ο Τζακ και η
φασολιά, ενώ σίγουρα έχετε ακούσει την παροιμία «Φασούλι το φασούλι,
γεμίζει το σακούλι!»
Τα πράσινα φασολάκια τρώγονται σε σαλάτες αλλά και σαν λαδερό φαγητό!
Είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και
πρωτεΐνες και είναι ιδανικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς
είναι χαμηλά σε λιπαρά (90% νερό)!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΣΟΛΙΟΥ:

  •  Προέρχεται από την Αμερική και ήρθε στην Ελλάδα στα μέσα του 17 ου
    αιώνα
     Κάποιες ποικιλίες των φασολιών μας δίνουν ξερά φασόλια, όπως οι
    γίγαντες και τα μαυρομάτικα φασόλια!

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΦΑΣΟΛΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του φασολιού που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………………………….

ΠΕΠΟΝΙ

 

Το πεπόνι Cucumis melo, είναι ο καρπός της πεπονιάς και είναι ένα από τα
πιο γνωστά και αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα.
Είναι συγγενής με το κολοκύθι, το αγγούρι, την κολοκύθα και το καρπούζι,
ανήκοντας στην πολύ μεγάλη οικογένεια των κολοκυνθοειδών
(Cucurbitaceae)
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πεπονιών, που διαφέρουν:
– στο σχήμα: στρογγυλό ή ωοειδές,
– στην φλούδα: παχιά ή λεπτή,
– στο χρώμα της φλούδας: κίτρινο ή πρασινωπό,
– στην επιφάνεια της φλούδας: λεία ή με γραμμώσεις, και
– στην σάρκα: στερεή, χυμώδη, μαλακιά ή σκληρή
– στο χρώμα της σάρκας: ζαχαρί, κίτρινο, ή πορτοκαλί.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΠΟΝΙΟΥ:

  • Τα πεπόνια προήλθαν από την Αφρική, ή την Ασία (το Ιράν και την
    Ινδία).
  • Τα πεπόνια ήταν από τα πρώτα φυτά που εξημερώθηκαν στην
    αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι τα πεπόνια καλλιεργήθηκαν από τους
    αρχαίους Αιγυπτίους (με αναφορές από το 2.400 π.Χ.)
  • Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τα έκαναν γνωστά στη Μεσόγειο, ενώ
    ο Κολόμβος τα έφερε στην Αμερική το 1492.
  • Το πεπόνι θεωρείται είδος πολυτελείας και συνήθως προσφέρεται ως δώρο στην Ιαπωνία
  • Τα δύο πιο γνωστά είδη πεπονιού στην Ελλάδα είναι αυτό που ονομάζεται μπανάνα (κιτρινωπό με στρογγυλό σχήμα) και αυτό που καλλιεργείται στο Άργος (πολύ μακρόστενο, με έντονες ραβδώσεις), απ’ όπου και το όνομά του (Αργίτικο).
  • Όταν κάποιος έχει μακρόστενο κρανίο, λέμε ότι θυμίζει αργίτικο πεπόνι!
  • Μπορούμε να ψήσουμε τους σπόρους του και να τους φάμε σαν πασατέμπο!

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΠΕΠΟΝΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του πεπονιού που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………………………….

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

 

Το καρπούζι, ξαδερφάκι του πεπονιού αλλά και του κολοκυθιού, είναι ένα
είδος φυτού που είναι αναρριχητικό και έχει πολλές ποικιλίες.
Το καρπούζι γνωστό από την αρχαιότητα, έχει έναν τεράστιο καρπό, που στο
εσωτερικό του έχει κόκκινο χρώμα, γλυκιά γεύση και πολλά μικρά μαύρα
κουκούτσια. Η πολύ παχιά και σκληρή φλούδα του είναι πράσινη συχνά με
ρίγες σε πιο σκούρο πράσινο απ’ έξω, ενώ είναι άσπρη από μέσα.
Το βάρος του καρπουζιού μπορεί να φτάσει σε αρκετά κιλά.
Η Κίνα σήμερα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή καρπουζιού στον
κόσμο.
Στην Ελλάδα το καρπούζι ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο
δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα! Το τρώμε σε … μεγάλες φέτες ή σε
φρουτοσαλάτες. Μπορούμε επίσης να το βάλουμε στο μπλέντερ και να
κάνουμε γρανίτα ή αναψυκτικό!
Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το άσπρο της φλούδας του καρπουζιού
φτιάχνουν γλυκό του κουταλιού.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ:

  • Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι υδροπέπων, που θα πει πεπόνι με νερό, όπως είναι και η αγγλική ονομασία του watermelon
  • Το καρπούζι περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό γύρω στο 6 – 8% και νερό σε ποσοστό περίπου 91%. Όπως και πολλά άλλα φρούτα, περιέχει βιταμίνη C.
  • Πολύ συχνά οι άνθρωποι κάνουν έλεγχο, για να δουν αν είναι καλό ένα καρπούζι χτυπώντας το ελαφρά περίπου στη μέση: λένε ότι αν το καρπούζι κάνει έναν «κούφιο» ήχο είναι καλής ποιότητας, αλλιώς δεν είναι ώριμο.
  • Σε πολλές λαϊκές αγορές της χώρας μας, ακούμε τον πωλητή των καρπουζιών να φωνάζει «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω». Δηλαδή ότι δέχεται να κόψει ένα κομμάτι του καρπουζιού για να δει όποιος θέλει να αγοράσει, ότι είναι καλή η ποιότητα του καρπουζιού.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του καρπουζιού που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………………………….

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

 

Γνωστή από την αρχαιότητα, λένε ότι η καταγωγή της είναι ινδική. Εμείς την
ξέρουμε σε διάφορες αποχρώσεις του μωβ, από το πολύ σκούρο, περίπου
μαύρο, (τις φλάσκες), μέχρι το άσπρο (της Σαντορίνης). Ο καρπός της
μελιτζάνας έχει σχήμα ωοειδές.
Η μελιτζάνα έχει σαρκώδη υφή και πολλά σπόρια. Είναι πολύ νόστιμος
καρπός, την χρησιμοποιούμε σε πολλά μεσογειακά πιάτα, ιδίως το καλοκαίρι,
από μελιτζανοσαλάτα και τηγανητή με κουρκούτι, μέχρι τον πασίγνωστο
μουσακά!
Η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή μελιτζάνας στον κόσμο είναι η Κίνα,
ενώ ακολουθούν η Ινδία και η Τουρκία. Στην Ευρώπη, πρώτη στην παραγωγή
μελιτζάνας είναι η Ιταλία και μετά η Ισπανία και η Ελλάδα.
Στην Κρήτη καλλιεργείται το 50% της ελληνικής μελιτζάνας!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ:

  • Οι τσακώνικες μελιτζάνες είναι ιδιαίτερα γνωστές στη χώρα μας: είναι
    μακρόστενες, μωβ με άσπρες ρίγες και πολύ νόστιμες
  • Επειδή είναι μακρόστενη, όταν την γεμίζουμε με κιμά και μπεσαμέλ,την ονομάζουμε «παπουτσάκι»
  • Στην Ελλάδα διοργανώνεται φεστιβάλ μελιτζάνας το καλοκαίρι στο Λεωνίδιο, όπου δοκιμάζονται πολλές συνταγές με μελιτζάνα!
  • Η μελιτζάνα μπορεί να γίνεται ακόμα και μελιτζανάκι γλυκό!

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της μελιτζάνας που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………………………….

ΣΠΑΝΑΚΙ

Ένα από τα πιο νόστιμα και δημοφιλή φυλλώδη λαχανικά!

Το σπανάκι νοστιμίζει τα πιάτα μας και τρώγεται ωμό σε σαλάτες, σε συνταγές με ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια και κρεατικά και φυσικά…στην σπανακόπιτα και το σπανακόρυζο!

Έχει υψηλή διατροφική αξία και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Σπανάκι

Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα

Φτάνει σε ύψος: 30 εκατοστά

Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο

Θέλει νερό (λίγο πολύ): Συχνά και σε μικρές ποσότητες, την άνοιξη και το καλοκαίρι συχνότερα

Θέλει χώμα (είδος): Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Τα άνθη του έχουν χρώμα: Πρασινωπό

Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Νοέμβριο, Δεκέμβριο

Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Πολύ, ακόμη και σε ελαφρύ παγετό

Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Λίγο, προτιμά τη δροσιά

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ:

  • Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Κίνα περίπου το 700π.Χ., σαν δώρο στον αυτοκράτορα από τον βασιλιά του Νεπάλ!
  • Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το παντζάρι, την κινόα και το σέσκουλο
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και έτσι είναι ιδανικό για ασθενείς με αναιμία
  • Λόγω της ουδέτερης γεύσης του, ταιριάζει σχεδόν με όλα τα φαγητά!
  • Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του σπανακίου που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………………………….

ΜΑΡΟΥΛΙ

Το μαρούλι χρησιμοποιείται για συνώνυμο των χρημάτων. Λέμε «έχει μαρούλια;», ρωτώντας αν υπάρχουν χρήματα. Για να πούμε επίσης ότι κάποιος ξοδεύει χρήματα χωρίς να σκέφτεται, λέμε ότι «σκορπάει τα λεφτά σαν μαρουλόφυλλα»

Είναι το πιο γνωστό πράσινο, δροσερό λαχανικό, απ’ το οποίο τρώμε τα φύλλα του.

Το μαρούλι το τρώμε ωμό, μόνο του ή σε σαλάτες, συνήθως μαζί με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνιθο.

Μπορούμε να το τρώμε και μαγειρευτό, σε φρικασέ, ή στην μαγειρίτσα το Πάσχα.

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Μαρούλι

Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα

Φτάνει σε ύψος 20 – 25: εκατοστά

Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο

Θέλει νερό (λίγο πολύ): Αρκετό, να μην στεγνώνει το χώμα

Θέλει χώμα (είδος): Εμπλουτισμένο και ελαφρύ

Τα άνθη του έχουν χρώμα: Πρασινωπό

Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Από Σεπτέμβριο ως Δεκέμβριο

Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Αρκετά (όχι στον παγετό)

Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Αρκετά (ιδανικά θέλει 15-25ο C)

 

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ:

Είναι λαχανικό πολύ γνωστό από τα αρχαία χρόνια – το χρησιμοποιούσαν και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Προέρχεται από την Ασία. Υπάρχουν σήμερα πολλές ποικιλίες του, από το απλό, κοινό μαρούλι – αυτό που λένε romana- υπάρχει γαλλική ποικιλία, iceberg, λόλα, το κινέζικο, και άλλες, σε διάφορα χρώματα,  από σκούρο πράσινο, ως το κόκκινο, κάνοντας πολύχρωμες τις σαλάτες μας.

Το μαρούλι έχει πολύ νερό και μικρές ποσότητες από φυτικές ίνες. Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του είναι η βιταμίνη Α και το κάλιο. Το μαρούλι είναι επίσης πηγή βιταμίνης Cασβεστίου και σιδήρου.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του μαρουλιού που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………………………….

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Θυμίζει μικροσκοπικό δεντράκι και είναι…ξαδερφάκι του κουνουπιδιού!
Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά λαχανικά του χειμώνα
και καταναλώνεται ωμό, βραστό σαν σαλάτα, σαν τουρσί, σε βελουτέ σούπες
λαχανικών, ακόμη και ογκρατέν!

Είναι πλούσιο σε διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία μας και ιδανικό για
όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και έχει ελάχιστες θερμίδες!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ:

Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης
broccolo, που σημαίνει “η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου”

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα
λαχανάκια Βρυξελλών!

  •  Το πράσινο μέρος του μπρόκολου που τρώμε δεν είναι ο καρπός του,
    αλλά το λουλούδι του (ή η ανθοκεφαλή)!
  • Προέρχεται από την Ιταλία, ενώ από ιστορικές πηγές τοποθετείται και
    στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία!
  •  Ένα φλιτζάνι μπρόκολο έχει τόση βιταμίνη C όσο ένα πορτοκάλι!

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του μπρόκολου που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………………………….

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

 

Ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που φυτεύουμε το καλοκαίρι και απολαμβάνουμε το χειμώνα, το κουνουπίδι, είναι το…ξαδερφάκι του μπρόκολου!

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό, με άλλα λαχανικά, βραστό σε σαλάτα μαζί με λεμόνι ή ξύδι, ω γκρατέν, μπαίνει σε σούπες, το τρώμε όμως και κοκκινιστό/ γιαχνί, ή τουρσί!

Τελευταία το χρησιμοποιούν και για βάση πίτσας, αντί για ζυμάρι!!!

Έχει πλούσια διατροφική αξία και πολλά οφέλη για την υγεία μας, ενώ είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς έχει ελάχιστες θερμίδες!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ

  • Το λευκό μέρος του κουνουπιδιού που τρώμε δεν είναι ο καρπός του, αλλά το λουλούδι του (ή η ανθοκεφαλή)!
  • Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο
  • Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών
  • Όσο λιγότερο το μαγειρεύουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η διατροφική του αξία!

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΟΥ!

Κάντε κλικ επάνω στο Download, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του κουνουπιδιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΑΣΟ

Ένα πολύ νόστιμο λαχανικό που συνοδεύει πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας και ξεχωρίζει για τα μακρόστενα πράσινα φύλλα του!

Μπορείτε να το τσιγαρίσετε σε λάδι και να το φάτε είτε σκέτο πάνω σε ψωμί, ή να το βάλετε μέσα σε ομελέτα, ή μέσα σε λαδερά φαγητά, όπως πρασόρυζο, σπανακόρυζο, λαχανόρυζο αλλά και αρακά, φασολάκια… Είναι τέλειο για χειμωνιάτικες σούπες, τάρτες και πίτες και ταιριάζει πολύ με τον κιμά, το κοτόπουλο και το μπέικον!

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και Κ και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ  ΠΡΑΣΟΥ

Είναι στενός συγγενής με το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο

  • Αποτελούσε βασικό στοιχείο της διατροφής των Αιγυπτίων και των κατοίκων της Μεσοποταμίας τουλάχιστον από τη 2η χιλιετία π.Χ. και μετά, ενώ κατείχε υψηλή θέση και στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.
  • Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για το λαιμό, ενώ πίστευαν ότι έκανε τη φωνή τους δυνατότερη!
  • Είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, κάνει καλό στην καρδιά και ο χυμός του μειώνει την αρτηριακή πίεση

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΟΥ!

Κάντε κλικ επάνω στο Download, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του πράσου που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!


………………………………………………………………………………………………….

ΑΓΓΟΥΡΙ

Τι πιο δροσερό και τραγανό από ένα φρέσκο αγγουράκι το καλοκαίρι, που ανοίγει και την όρεξη!
Ένα πολύ απλό λαχανικό, που το κόβουμε μέσα σε σαλάτες, με πρώτη την χωριάτικη!
Ενώ μπορούμε να το αγοράζουμε πλέον όλο τον χρόνο, το αγγούρι είναι καλοκαιρινό είδος.

Το καταναλώνουμε είτε ωμό, είτε σε τουρσί.
Είναι συστατικό του τζατζικιού, αλλά το βρίσκουμε και σε κρύους χυμούς το καλοκαίρι.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και Κ και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΓΟΥΡΙΟΥ

Προέρχεται μάλλον από την Ινδία.
Οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν και το είχαν στη διατροφή τους.
Είναι από τα ελάχιστα λαχανικά που το 95% τους είναι νερό!
Ανήκει στην ίδια ομάδα με το κολοκύθι, το πεπόνι και το καρπούζι.
Υπάρχουν ποικιλίες με διαφορετικά μεγέθη, από πολύ μικρό (που γίνεται τουρσί) ως πολύ μεγάλο, που το αγοράζουμε με το κομμάτι.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΓΟΥΡΙΟΥ!

Κάντε κλικ επάνω στο Download, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του αγγουριού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!


………………………………………………………………………………………………….

ΝΤΟΜΑΤΑ

Κατακόκκινη, νόστιμη και ζουμερή, η ντομάτα είναι η βασίλισσα του λαχανόκηπου!

Χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες, είτε ωμή σε σαλάτες, με πιο γνωστή την αγαπημένη μας χωριάτικη, είτε μαγειρεμένη σε ψάρια, λαδερά, όσπρια και πίτσες είτε σε μορφή σάλτσας σε κρεατικά, πιλάφια και ζυμαρικά! Η ντομάτα μπαίνει παντού!

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ:

Είναι στην ίδια οικογένεια με την πατάτα, τη μελιτζάνα και την πιπεριά.

Είναι φρούτο και όχι λαχανικό!

Οι πρώτοι που την καλλιέργησαν ήταν οι Ατζέκοι στη νότια Αμερική. Στην Ευρώπη η ντομάτα έφτασε πολύ αργότερα, γύρω στο 1500μ.Χ. . Οι Ιταλοί την έλεγαν pomo d’oro, που σημαίνει χρυσό μήλο, και οι Γάλλοι pomme d’amour που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως μήλο του έρωτα (ερωτόμηλο). Το όνομα ντομάτα το έχουμε μόλις από το 1835.  Παλιότερα πίστευαν πως έχει δηλητήριο, γιατί μοιάζει με το δηλητηριώδες φυτό μπελαντόνα, όμως μόνο τα φύλλα της ντομάτας είναι τοξικά

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες σε μέγεθος (από τα μικρά ντοματίνια, ως τις μεγάλες ντομάτες για γεμιστά) και χρώμα (κόκκινες, ροζ, κίτρινες, πράσινες).

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της ντομάτας που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!


………………………………………………………………………………………………….

ΚΑΡΟΤΟ

Αποτελεί φαγητό πολλών φυτοφάγων ζώων, ιδιαίτερα του λαγού.

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Μπαγκς Μπάνυ να το ροκανίζει!

Ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά μικρών και μεγάλων, με έντονο πορτοκαλί χρώμα, τραγανό στο δάγκωμά του και γλυκό στη γεύση!

Τρώγεται ωμό, σε σαλάτες, σε χυμούς μαζί με φρούτα, μαγειρεμένο σε φαγητά όπως η φασολάδα, ακόμα και σε γλυκά όπως το κέικ καρότου!

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Καρότο


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ: 

Είναι από τις λίγες τόσο γευστικές ρίζες, που τρώει ο άνθρωπος.

Το καρότο είναι γνωστό σ’ όλο τον κόσμο, από τα πολύ παλιά χρόνια.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον άνηθο, το σέλινο, τον μάραθο και τον μαϊντανό.

Ενώ έχει επικρατήσει το πορτοκαλί χρώμα, υπάρχουν καρότα σε αρκετά άλλα χρώματα, όπως μωβ, άσπρο, πράσινο και κίτρινο.

Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά: είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του καρότου που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

…………………………………………………………………………………
ΠΑNΤΖΑΡΙ

«Κοκκίνισες σαν το παντζάρι» λέμε σε κάποιον, όταν κοκκινίζουν τα μάγουλά του!

Ένα από τα πιο αγαπημένα και νόστιμα λαχανικά, το κατακόκκινο παντζάρι, που όταν το τρώμε μας βάφει τη γλώσσα και τα δόντια κόκκινα!

Για τον λόγο αυτόν, χρησιμοποιούμε το ζουμί από βρασμένα παντζάρια για να βάφουμε τα αυγά το Πάσχα!

Τα παντζάρια τα τρώμε ωμά, αλλά κυρίως βραστά σε σαλάτες, τόσο τους βολβούς, όσο και τα φύλλα τους, ενώ κάποιοι φτιάχνουν και χυμό!

Το λέμε και «κοκκινογούλι»

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ:

· Έχει πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και κάνει πολύ καλό στην υγεία
· Ο χυμός του βοηθάει να χαμηλώνει  η αρτηριακή πίεση, αλλά και η κούραση
· Το καλλιεργούν οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα
· Γνωστές του ποικιλίες είναι το σέσκουλο και το ζαχαρότευτλο, από το οποίο παίρνουμε τη ζάχαρη!

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του παντζαριού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………..

 ΡΑΠΑΝΑΚΙ

Ένα ραπανάκι για την όρεξη λένε…!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΡΑΠΑΝΙΟΥ:

Τα ραπανάκια έχουν έντονη γεύση και τα τρώμε ωμά μέσα σε σαλάτες.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα και το χρόνο που χρειάζονται για να ωριμάσουν.

Είναι γνωστά σ’ όλο τον κόσμο.

Θα είναι έτοιμα σε 40 – 50 μέρες από την εποχή που θα φυτευτούν!

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΡΑΠΑΝΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του ραπανιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

…………………………………………………………………………………

 ΠΑΤΑΤΑ



Τηγανητή, ψητή ή βραστή, η πατάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ:

. Είναι στην ίδια οικογένεια με τη ντομάτα, τη μελιτζάνα και την πιπεριά.
· Η πρώτη ελληνική ονομασία της πατάτας ήταν γεώμηλο, δηλαδή μήλο της γης!
. Οι πατάτες που τρώμε μεγαλώνουν μέσα στο χώμα, στις ρίζες του φυτού και ονομάζονται κόνδυλοι.
. Πατρίδα της είναι το Περού, όπου καλλιεργήθηκε πριν από το 5.000π.Χ. ενώ στην Ελλάδα ήρθε πρώτη φορά από τον Ιωάννη Καποδίστρια μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της πατάτας που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά αργότερα που θα καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

……………………………………………………………………………………….

ΚΟΛΟΚΥΘΙ

«Περί ορέξεως,…κολοκυθόπιτα!», λέει μια γνωστή ελληνική παροιμία!
Μικροί μπορεί να παίζαμε «την κολοκυθιά», τώρα που μεγαλώσαμε λίγο όμως, προτιμάμε να φυτεύουμε κολοκύθια που μας ανοίγουν την όρεξη!
Το κολοκύθι είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά του καλοκαιριού! Τα κολοκυθάκια τρώγονται βραστά, ψητά και τηγανητά και είναι βασικό συστατικό πολλών νόστιμων καλοκαιρινών φαγητών, όπως η κολοκυθόπιτα, το μπριάμι και τα γεμιστά

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ:

· Είναι στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι, το καρπούζι και το πεπόνι
· Έχει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, αλλά λίγες θερμίδες
. Στην Κεφαλλονιά και στη Ζάκυνθο, τα κολοκύθια τα λένε «μωρόπουλα»
. Προέρχεται από την Αμερική.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!

Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του κολοκυθιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά αργότερα που θα καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδα μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.