TETAΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ 2022: EOΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ “Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ”

TETAΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ 2022: EOΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ "Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ"

Την Τετάρτη 18 και το Σάββατο 21 Μαίου 2022, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δωρεάν είσοδο για το κοινό!

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα Μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα Μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ανταποκρίνεται εμπράκτως και ουσιαστικά στους τρεις άξονες του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων: τη Βιωσιμότητα”, την “Καινοτομία-νέες τεχνολογίες-προσβασιμότητα” και την “ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης”.

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Μέσω της πρώτης διαδραστικής Έκθεσης για την Κλιματική Αλλαγή, με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και εμείς», που πρόσφατα άνοιξε για το ευρύ κοινό, το ΜΓΦΙ γίνεται εκφραστής και μέσο διάδοσης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών!

Στο μικρό Αμφιθέατρο της Έκθεσης μικροί και μεγάλοι θα παρακολουθήσουν ειδικές προβολές βίντεο, όπου με κατανοητό τρόπο παρουσιάζονται οι Στόχοι του ΟΗΕ με ορίζοντα το 2030.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ – ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι διαδραστικοί σταθμοί της Έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή και εμείς», με την εφαρμογή των πιο σύγχρονων Μουσειολογικών Τεχνικών, ενισχύουν τη μάθηση μέσω βιωματικών εμπειριών, συμβάλλοντας στην ουσιαστική διάχυση των μηνυμάτων της στη συνείδηση του κοινού. Η τεχνολογία τίθεται ως μέσο συνειδητοποίησης και επαγρύπνησης!

Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας δε σταματά εδώ. Στην περιοδική/ψηφιακή Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο», μεταξύ άλλων ο επισκέπτης προσομοιώνει την εμπειρία ενός «πραγματικού σεισμού» μέσω εικονικής πραγματικότητας, που ενεργοποιεί πλήθος αισθήσεων. Αυτό και πολλά άλλα διαδραστικά εκθέματα, πάντα με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, συμπληρώνουν την εμπειρία του επισκέπτη.

Με το πρόγραμμα Καινοτόμες Εφαρμογές Μουσείων (ΚΕΜ) – η πλήρης εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά του covid ’19 – ο επισκέπτης θα επεκτείνει τις δυνατότητες προσβασιμότητάς του στις πολύτιμες Συλλογές του, ανακαλύπτοντας ακόμα περισσότερους από τους θησαυρούς του.

Ήδη το κοινό μέσω της «Γωνιάς του Επισκέπτη» αποκτά πρόσβαση σε «απευθείας σύνδεση» με ζωντανά ερπετά που βρίσκονται στο εργαστήριο χερσαίας ζωολογίας του Μουσείου αλλά και με σπάνια είδη που ζουν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Σύντομα ο επισκέπτης θα μπορεί να ξεναγείται αυτόνομα στην Έκθεση Φυσικής Ιστορίας, μέσω ειδικών συσκευών tablet που σε συνδυασμό με την τεχνολογία “beacon” θα εντοπίζει τη θέση του επισκέπτη και θα του προσφέρει 3 επίπεδα εμβάθυνσης στις πληροφορίες των εκθεμάτων, ανάλογα με το ενδιαφέρον αλλά και τον χρόνο που διαθέτει.

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, πρώτο εισήγαγε την περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία. Σήμερα διαθέτει περισσότερα 20 εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές όλων των σχολικών τάξεων, σε ξενόγλωσσα τμήματα αλλά και Ανθρώπους με Αναπηρία. Με βιολόγους, γεωλόγους, και παιδαγωγούς έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στους Εκθεσιακούς του χώρους.

Μέσω της «Γωνιάς του Επισκέπτη» του προγράμματος ΚΕΜ, αλλά και της ενότητας e-learning του website του Μουσείου, ο φυσικός και ο διαδικτυακός επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να εμβαθύνει στο πλούσιο μουσειοπαιγωγικό υλικό του Μουσείου και βεβαίως στον βασικότερο πυλώνα του, την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα, η σημασία της ενότητας και της κοινής προσπάθειας απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής, επισημαίνονται με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους μέσω της Νέας Έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» και των προβολών στη Σφαίρα του Αιθρίου.

Οι μικροί μαθητές και οι μεμονωμένοι επισκέπτες αντιλαμβάνονται ότι ο στόχος είναι κοινός και μπορεί να επιτευχθεί μόνο προτάσσοντας την ατομική ευθύνη σε ένα πλαίσιο κοινών δράσεων και συντονισμένων ενεργειών.


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.