F
T
P
G+

«Η διαχείριση της Γης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του 21ου αιώνα. Χρειαζόμεθα μια νέα προσέγγιση στην οργάνωση και διαχείριση της φύσης. Το περιβάλλον θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα στις σχέσεις των κρατών. Οι ιδεολογικές διαφορές θα υποχωρήσουν προ των οικολογικών πιέσεων». Άγγελος Γουλανδρής (1973)

«Η βιοποικιλότητα, εγγυάται την συμβίωση των διαφόρων ειδών και την ικανότητα των οικοσυστημάτων να διατηρούν την γονιμότητα του εδάφους και του μικροκλίματος, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα του πλούτου της Γης. Παράλληλα, η πολιτισμική ποικιλότητα εκφράζει την δυνατότητα προσαρμογής του ανθρώπου σε διαφορετικές συνθήκες. Οι πολιτισμοί αντιπροσωπεύουν τις λύσεις που έδωσε ο άνθρωπος στα προβλήματα επιβίωσης σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Η πολιτισμική ποικιλότητα εκφράζεται στην ποικιλία των γλωσσών, των θρησκειών, των δογμάτων, των καλλιεργητικών μεθόδων, των τεχνών, των κοινωνικών δομών, των διατροφικών και φαρμακευτικών συνηθειών, και όλων των μορφών της ανθρώπινης συμπεριφοράς». Νίκη Γουλανδρή (1996)

 

Άγγελος Γουλανδρής

Ο Άγγελος Γουλανδρής, ιδρυτής, και πρόεδρος επί 32 χρόνια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, κατάγεται από παλιά ναυτική οικογένεια της Άνδρου.

Η χώρα του, σαν βιολογικός χώρος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, τον απασχόλησε από νωρίς. Από τους πρώτους διέβλεψε σε χρόνο ανύποπτο τις επιπτώσεις της εποχής μας στο φυσικό περιβάλλον και έδρασε έγκαιρα.

Το 1964 ίδρυσε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στον ελληνικό φυσικό χώρο και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αποστολή του Μουσείου ήταν να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες τον πλούτο των φυσικών πόρων της χώρας τους και να αναλάβουν την ευθύνη προστασίας τους. Στον σκοπό αυτό αφιερώθηκε, προσφέροντας εκτός από την οικονομική του στήριξη και τη σφραγίδα της προσωπικής του κατεύθυνσης και φιλοσοφίας. Ο Άγγελος Γουλανδρής θεωρούσε ότι το έργο του αποτελεί για την Ελλάδα ουσιαστική επένδυση, την οποία ολοκλήρωσε με τη δημιουργία του Κέντρου ΓΑΙΑ.

Ο Άγγελος Γουλανδρής τιμήθηκε το 1979 από την Ακαδημία Αθηνών με το Αργυρούν Μετάλλιο των Φυσικών Επιστημών και το 1990 από το Ωνάσειο Ίδρυμα με το Διεθνές Βραβείο για τον «Άνθρωπο και το Περιβάλλον». Το 1988 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Τον λίγο ελεύθερο χρόνο του, ο Άγγελος Γουλανδρής τον διέθεσε στην ζωγραφική και την γλυπτική, με τις οποίες απέδωσε μαθηματικούς και γεωμετρικούς κανόνες της κοσμικής ισορροπίας.

 

Νίκη Γουλανδρή

Η Νίκη Γουλανδρή είναι γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμά της συνδέει οικολογικούς στόχους με πολιτιστικές αξίες. Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη. Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Σαν άτομα - η ίδια και ο άνδρας της Άγγελος Γουλανδρής - θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επί κεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών. Σήμερα το Μουσείο συμμετέχει σε προγράμματα της ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών και ελληνικών οργανισμών.

Η σταδιοδρομία της επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση των πιστεύω της.

1964
Με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το Μουσείο αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης.
1974-1975
Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Καραμανλή με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου.
1975-1981
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
1989-1991
Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
1980- 2002
Πρόεδρος του Σωματείου "Σώστε τα Παιδιά".
1992- 1995
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Ανάπτυξης (IDCR) του Καναδά.
1992
Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Συνδιάσκεψη του Ρίο.
1993- 1996
Μέλος της 12μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, υπό την Προεδρία του κ. Perez de Cuellar.
1996-
Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
2003
Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Διάσκεψης του Johannesburg

Η Νίκη Γουλανδρή έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε αναγνώριση του έργου της:

 • Τιμητική διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών.
 • Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας του Λινναίου.
 • Μέλος του τιμητικού καταλόγου των Ηνωμένων Εθνών "Global 500".
 • Εξελέγη Γυναίκα της Ευρώπης 1991 από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα
 • Επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Τμήματος Γεωπονίας, και του Τμήματος Βιολογίας.
 • Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Ειδικής Αγωγής.
 • Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Uppsala.
 • Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
 • Επίτιμος διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Μέλος της Academia Europea

Της έχουν απονεμηθεί οι εξής τιμητικές διακρίσεις:

 • Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος από την Ελληνική Πολιτεία.
 • Αξιωματικός της Λεγεώνος της Τιμής της Γαλλίας.
 • Σταυρός Α΄ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Η Νίκη Γουλανδρή είναι σήμερα Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας το οποίο στα 45 χρόνια της πορείας του έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και έχει επανειλημμένως βραβευθεί. (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Βραβείο Ωνάση). Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έχουν επισκεφθεί τις εκθέσεις του που οργανώθηκαν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη (Βόννη, Λονδίνο, Στρασβούργο), στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αφρική. Σήμερα το Μουσείο συνεργάζεται με την ΕΕ. και άλλους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς για την προστασία και διαχείριση των οικοσυστημάτων της Μεσογείου και ιδιαίτερα των δασών και των υγροτόπων. Η Νίκη Γουλανδρή ταξιδεύει συχνά, αποδεχόμενη προσκλήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά για ομιλίες σε διεθνή ακροατήρια.

Η Νίκη Γουλανδρή έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στην Φιλοσοφία με τους φιλοσόφους Horkheimer και Adorno. Μιλάει γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά.

H Νίκη Γουλανδρή έχει ασχοληθεί παράλληλα με την ζωγραφική απεικόνιση της ελληνικής χλωρίδας. Είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη βοτανική ζωγράφος. Έχει ζωγραφίσει περίπου 800 ελληνικά φυτά. Η ζωγραφική της είναι αφιερωμένη στην διάσωση της ελληνικής χλωρίδας.

Έργα της έχουν δημοσιευθεί στις ακόλουθες εκδόσεις:

 • Wild Flowers of Greece, Ν. Γουλανδρή, Κ. Γουλιμή, Sir George Τaylor, με 135 ολοσέλιδες βοτανικές απεικονίσεις της.
 • Παιώνιες της Ελλάδος. Ν. Γουλανδρή W.T. Stearn, Peter Davis, ταξινομική και ιστορική μελέτη του γένους Paeonia, με απεικονίσεις 12 ελληνικών παιωνιών.

Έχει επίσης ζωγραφίσει για την πορσελάνη Limoges και την Royal Copenhagen και μαντήλια σε μετάξι για τον οίκο Hermes.