Το Κέντρο Γαία παρουσιάζει στον επισκέπτη πώς λειτουργεί ο πλανήτης Γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια και τη σημερινή κατάσταση, με τις παρεμβάσεις του σύγχρονου ανθρώπου. Στην είσοδο, αλλά και σ’ όλη την πορεία της έκθεσης είναι παρούσα η μορφή της αρχαίας θεάς Γαίας με το χέρι της προσφοράς της προς τους ανθρώπους. Η «Γεώσφαιρα», μοναδική στον κόσμο, ένας ημισφαιρικός θόλος- οθόνη με διάμετρο 5μ. και εμβαδόν 40 περίπου τ.μ., προβάλλει τον περιστρεφόμενο πλανήτη από 225.000 εικόνες υψηλής ανάλυσης. Παρουσιάζει επίσης, σύντομα και περιεκτικά, τη γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη από τη γέννησή του, πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια ως σήμερα. Η έκθεση σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟ ΧΩΡΟ
ΓΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΓΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Η γη είναι ο μοναδικός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος όπου σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Ο ήλιος αποτελεί τη μοναδική πηγή ενέργειας που τροφοδοτεί τη ζωή στη γη. Η γη χωρίς τον ήλιο θα ήταν σκοτεινή και παγωμένη. Πέρα από το φως και τη θερμότητα, ο ήλιος εκπέμπει ένα φάσμα ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών που φτάνει στην ατμόσφαιρα. Η ατμόσφαιρα αποτελεί το αόρατο περίβλημα της γης, μια ασπίδα που την προστατεύει, τόσο από τους μετεωρίτες όσο και από τα επικίνδυνα τμήματα της ακτινοβολίας του ήλιου.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΗ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΗ
Μεγάλη τομή στην εξέλιξη του πλανήτη μας αποτελεί η ανθρώπινη παρουσία, που εμφανίζεται με το μεγάλοδακτυλικό αποτύπωμα. Εγκαταλείποντας τη ζωή στο δάσος ο άνθρωπος αγωνίστηκε σκληρά για να επιβιώσει σε νέα περιβάλλοντα. Σήμερα, έχει κατακτήσει όλα σχεδόν τα οικοσυστήματα. Έμαθε να χρησιμοποιεί τη φωτιά, ανέπτυξε τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Στη σύγχρονη εποχή, με την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης ο άνθρωπος έχει εξαιρετικά βελτιώσει υλικά τη ζωή του.
ΟΙ 5 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
ΟΙ 5 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Σήμερα, ο άνθρωπος παρ' όλη του την ευστροφία και τις κατακτήσεις του,βρίσκεται αντιμέτωπος με τις καταστρεπτικές συνέπειες ορισμένων έργων του. Αντιμέτωπος με την περιβαλλοντική κρίση, όπως παρουσιάζεται μέσα από πέντεπροκλήσεις: της ενέργειας, των μεταφορών, των φυσικών πόρων, του νερού και της τροφής. Η κάθε πρόκληση ξεκινάει με την παρουσίαση του αντίστοιχου προβλήματος που υπάρχει σήμερα. Τελικός σκοπός είναι να δοθούν ρεαλιστικές εναλλακτικές προσεγγίσεις, για κάθε επισκέπτη ώστε να υπάρξει ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον για την ανθρωπότητα και για τον πλανήτη της.