ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΓΦΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ 2 ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΕΙΣ

Το Βιοαναλυτικό εργαστήριο του Κέντρου «ΓΑΙΑ» του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας μαζί με τους φορείς Ανατολή Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, και το Ίδρυμα Νίκος Δασκαλαντωνάκης,ανέλαβε και ολοκλήρωσε το έργο με τίτλο «Χαρτογράφηση Κρητικού ελαιόλαδου και ανάπτυξη μεθοδολογιών για την βελτίωση και διασφάλιση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών» (ακρωνύμιο «OLEMAP»). Το πρόγραμμα αυτό ήταν στο πλαίσιο της ενισχυόμενης δράσης 1.b.2 «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Οργανισμούς Έρευνας και Διάδοσης Γνώσεων σε τομείς της RIS3Crete» του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κρήτης».

Το Βιοαναλυτικό Eργαστήριο διαθέτει πλούσιο και σύγχρονο οργανολογικό εξοπλισμό ακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας στον τομέα της ανάλυσης, για την διεκπεραίωση απαιτητικών προγραμμάτων.

Η χαρτογράφηση του ελαιόλαδου αποτελεί ουσιαστικά την ανάλυσή του με τη χρήση εξειδικευμένης οργανολογίας και με σκοπό τον προσδιορισμό των πολύτιμων συστατικών του. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιοφαινόλες, γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση και την ευεργετική τους επίδραση στην αντιμετώπιση του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι πιο γνωστές βιοφαινόλες είναι η υδροξυτυροσόλη, η τυροσόλη, η ολεασίνη και η ολεοκανθάλη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012, οι πολυφαινόλες ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Ο ισχυρισμός υγείας μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της ανά 20g ελαιόλαδου. Παράλληλα, σε πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα-Μονρόε, η ολεοκανθάλη φάνηκε να μπορεί να είναι αποτελεσματική ως μέρος της στοχευμένης θεραπείας σε ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού (TNBC).

Η περιεκτικότητα των βιοφαινολών στο ελαιόλαδο δεν είναι σταθερή, αλλά επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους όπως είναι η διαδικασία της ελαιοποίησης (δηλαδή οι συνθήκες παραγωγής του ελαιόλαδου στο ελαιοτριβείο), η περιοχή, το υψόμετρο, οι κλιματολογικές συνθήκες, η αποθήκευση κ.α.. Το Βιοαναλυτικό εργαστήριο, λοιπόν, ανέλαβε να εξετάσει αυτές τις παραμέτρους στο πλαίσιο του προγράμματος «OLEMAP».

Έτσι, στο πρώτο σκέλος του Προγράμματος εξετάστηκαν οι συνθήκες του ελαιοτριβείου (θερμοκρασία, υγρασία, τύπος ελαιοτριβείου κ.α.) που επηρεάζουν την περιεκτικότητα του ελαιόλαδου στις βιοφαινόλες, και στη συνέχεια προτάθηκαν οι βέλτιστες παράμετροι που οδηγούν σε ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα στις πολύτιμες βιοφαινόλες.

Στο δεύτερο σκέλος του Προγράμματος, πραγματοποιήθηκε η χαρτογράφηση του ελαιόλαδου, δηλαδή η μέτρηση των βιοφαινολών σε ελαιόλαδα από τους 4 νομούς της Κρήτης.

Στη συνέχεια, τα ελαιόλαδα συγκρίθηκαν ως προς την περιεκτικότητά τους σε βιοφαινόλες λαμβάνοντας υπόψη τον νομό, το υψόμετρο, την ποικιλία του ελαιόκαρπου και τον τύπο του ελαιοτριβείου. Σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως στον Νομό Ρεθύμνου, η ολεασίνη και η ολεοκανθάλη ήταν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ η υδροξυτυροσόλη και τη τυροσόλη βρέθηκαν σε υψηλότερη συγκέντρωση στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου. Τα ελαιόλαδα του Νομού Χανίων ξεχώρισαν από τα υπόλοιπα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των ολικών βιοφαινολών. Επίσης εξετάστηκε και το είδος της καλλιέργειας, βιολογική και συμβατική. Οι ολικές βιοφαινόλες, η υδροξυτυροσόλη και η τυροσόλη βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ελαιόλαδα που προκύπτουν από συμβατικές καλλιέργειες, σε αντιθέσει με την ολεασίνη και την ολεοκανθάλη που βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βιολογικά συστήματα καλλιέργειας.

Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο