Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ανταποκρινόμενο θετικά στο αίτημα του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σάμου, προέβη στην παραχώρηση ενός ταριχευμένου λιονταριού με σκοπό να εκτίθεται στους χώρους της Βιβλιοθήκης.
Ως έκθεμα συμπληρώνει και δίνει μια ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις της Βιβλιοθήκης για μία εισαγωγική παρουσίαση του φυσικού περιβάλλοντος, της πανίδας και της χλωρίδας της νήσου Σάμου. Προστίθεται στα άλλα ταριχευμένα πουλιά και ερπετά της Βιβλιοθήκης, στα διοράματα ζώων, στο έντυπο και ψηφιακό υλικό με σχετικό θέμα.
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας έχει συμμετάσχει ενεργά στην Επιστημονική Διημερίδα «Το Φυσικό Περιβάλλον της Σάμου, Σάμος, 22-23 Απριλίου 2016», τα Πρακτικά του οποίου εκδόθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τη Βιβλιοθήκη. Το έντυπο υλικό συμπληρώνεται από εκπαιδευτικές και άλλες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης σχετικά με το φυσικό περιβάλλον της Σάμου, από εκδόσεις του Πνευματικού Ιδρύματος «Ν. Δημητρίου» και άλλο βιβλιακό και μη υλικό.
Σε ένα ειδικό χώρο όπου εκτίθενται τα ανωτέρω συνυπάρχουν περίπου 700 τίτλοι βιβλίων σχετικά με τη φύση, με τις καλλιέργειες, την αγροτική παραγωγή, την μελισσοκομία, την κτηνοτροφία, τα οικιακά ζώα και τα ζώα συντροφιάς και δημιουργούν ένα ικανοποιητικό σύνολο γνώσεων για τη Φύση.
Το λιοντάρι αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση όσον αφορά την παρουσία του στη Σάμο. Δεν αποτέλεσε μέρος της πανίδας του, τουλάχιστον όσο γνωρίζουμε κατά τους ιστορικούς χρόνους, αλλά πάντα αποτελούσε ένα συμβολικό ζώο στην μυθολογία της και στην κοινωνική ενσυνείδηση του τόπου.
Κατά την αρχαιότητα απαντάται σε σαμιακά νομίσματα ως λεοντή, αποτελεί σύμβολο της Ήρας, της σαμιακής θεότητας, και εικονίζεται σε πολλές σωζόμενες παραστάσεις του σε αρχαιολογικά ευρήματα, πήλινα αγγεία, ψηφιδωτά κλπ. είτε ως λέοντας, είτε ως σύμβολο, όπως οι κεφαλές λεόντων σε κύματα θαλάσσης. Στα νεότερα χρόνια, αποτέλεσε ένα από τα συμβολικά ζώα στον θυρεό του πρώτου σαμιακού ηγεμονικού κράτους μετά την Επανάσταση του 1821 και στις αρχές του 20ου αι. με το άγαλμα του λέοντα στην κεντρική πλατεία της πόλης της Σάμου, εκφράστηκε η ανδρεία και το σθένος των νεότερων Σαμίων.
Στο λιοντάρι, γένους θηλυκού, δόθηκε το όνομα «Λούσυ», εκτίθεται σε συνθήκες κατάλληλες για τη σωστή διατήρησή του, και βρίσκεται δίπλα από το παιδικό τμήμα, ώστε να αποτελέσει μια έκπληξη για τα παιδιά και ένα ακόμη πόλο αναφοράς της παιδικής περιέργειας και αναζήτησης μέσα στον πολυποίκιλο λαβύρινθο της Βιβλιοθήκης.
Newsletter
Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.
Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.