ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΑ ΕΛΛΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ!

Η μόνιμη έκθεση για τη μεγάλη βοτανική συλλέκτρια Έλλη Σταματιάδου και τη χλωρίδα της Άνδρου, εγκαινιάστηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης στην Άνδρο, το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 .
Η Έλλη Σταματιάδου, με καταγωγή από τα Αποίκια της Άνδρου, υπήρξε η βασική συλλέκτρια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και θεωρείται από τους σημαντικότερους σύγχρονους συλλέκτες της ελληνικής χλωρίδας. Συνέλεξε περίπου 24.000 δείγματα από όλη την ελληνική επικράτεια, 25 από τα οποία αποτέλεσαν νέα είδη για την επιστήμη.
Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έκαναν ο Διονύσης Μέρμυγκας, υπεύθυνος του Βοτανικού Τμήματος και ο Σταμάτης Σταματιάδης, υπεύθυνος του τμήματος Οικολογίας Εδάφους του Μουσείου
Γουλανδρή, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου
Πέτρος Ζαμπέλης.
Στα εγκαίνια μίλησε η Φαλή Βογιατζάκη, Πρόεδρος του Μουσείου.
Η Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης στα Αποίκια της Άνδρου είναι ένα μοναστήρι του 18ου αιώνα το οποίο αναστηλώθηκε πρόσφατα. Στο Μοναστήρι, το οποίο λειτουργεί και ως μουσειακός χώρος, βρίσκονται οι εξής μόνιμες εκθέσεις:
1. Ιστορία της γραφής
2. Συλλογή παραδοσιακών μουσικών οργάνων
3. Συλλογή πετρωμάτων, ορυκτών & απολιθωμάτων (συλλογή Σπύρου Μπέλλα)
4. Έλλη Μανδαράκα – Σταματιάδου & amp; χλωρίδα της Άνδρου.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ:


BIOΓΡΑΦΙΚΟ

Φωτό: Η Έλλη σε εργασία πεδίου (το φόρτε της),
αλλάζοντας πρέσες φυτών στο όρος Τζουμέρκα (Ν. Πίνδος).


Έλλη Μανδαράκα Σταματιάδου
(1933–2015)

Επιφανής και αναγνωρισμένη βοτανική συλλέκτης διεθνώς.

Γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1933 στο χωριό των Αποικίων της νήσου Άνδρου στις βόρειες Κυκλάδες. Η επιθυμία της να αφοσιωθεί στον αθλητισμό, δεν ευοδώθηκε. Ο Γιάννης Σταματιάδης έγινε ο σύντροφος της στη ζωή το 1953. Δέκα χρόνια μετά, πρώτα ο Γιάννης και λίγο αργότερα η Έλλη, εντάσσονται στο Βοτανικό Μουσείο Γουλανδρή το οποίο μετονομάστηκε σε Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Αρχικά η Έλλη πρόσφερε τις υπηρεσίες της γενικά και εθελοντικά στο Μουσείο το οποίο προετοίμαζε το άνοιγμα του στο κοινό. Το ενδιαφέρον της για τα φυτά προέκυψε από μια αποστολή στον Ταΰγετο. Συνειδητοποίησε και πίστεψε ότι αυτός θα ήταν ο προορισμός της και το έργο της.

Οι δάσκαλοι και μετέπειτα συνεργάτες της ήταν διακεκριμένοι βοτανικοί επιστήμονες όπως ο William Stearn (Λονδίνο), Peter Davis (Εδιμβούργο), Karl Heinz Rechinger (Βιέννη), Werner Greuter (Βερολίνο), Arne Strid (Κοπεγχάγη) και άλλοι. Μετά από πολυετείς έρευνες και αποστολές σε όλα τα βουνά της χώρας, η Έλλη κατόρθωσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 23.000 άριστα-διατηρημένα δείγματα φυτών. Η ποιότητα της δουλειάς της έτυχε διεθνούς αναγνώρισης καθώς ανακάλυψε 25 νέα είδη φυτών στον κόσμο.
Σε δύο από αυτά δόθηκε τιμητικά το όνομα της: Veronica stamatiadae και Dianthus stamatiadae.

Όλοι επαίνεσαν την προσωπικότητα και το έργο της. Οι συλλογές της ήταν η πηγή υλικού των εικονογραφήσεων της Νίκης Γουλανδρή, οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε μια όμορφη εργασία, το βιβλίο «Παιώνιες της Ελλάδος».

Ελεύθερη μετάφραση από αποσπάσματα του άρθρου της Dr. Kit Tan (Institute of Biology, University of Copenhagen Øster Farimagsgade 2D, DK-1353 Copenhagen K Denmark) που δημοσιεύτηκε εις μνήμη της Έλλης Σταματιάδου στο Phytologia Balcanica 21 (2015).