Η ΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η ΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ (ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ)

ΦΡΕΣΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ

Από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που συναντάμε στην κουζίνα, το φρέσκο κρεμμύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά πιάτα και συνταγές, δίνοντας νοστιμιά στα φαγητά μας!

Έχει ευχάριστη γεύση για αυτό συχνά τρώγεται ωμό σε σαλάτες!

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά χαμηλό σε θερμίδες, για αυτό είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους!

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Φρέσκο κρεμμύδι

Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα

Φτάνει σε ύψος: 40-50 εκατοστά

Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο

Θέλει νερό (λίγο πολύ) Συχνά, μικρές ποσότητες κάθε 4-5 μέρες

Θέλει χώμα (είδος): Ελαφρύ, με καλή αποστράγγιση

Τα άνθη του έχουν χρώμα: Λευκό, λευκοπράσινο, ιώδες

Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Όλο το χρόνο

Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Λίγο

Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Λίγο, ιδανικά θέλει γύρω στους 15οC


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

· Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το πράσο

· Το υπόγειο τμήμα του φρέσκου κρεμμυδιού λέγεται βολβός και είναι ουσιαστικά το ξερό κρεμμύδι που βάζουμε σε όλα τα φαγητά μας!

· Είναι πολύ δημοφιλές στην Ασία, όπου χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις συνταγές!

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του φρέσκου κρεμμυδιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

……………………………………………………

ΡΑΔΙΚΙ

Από τα πιο γνωστά λαχανικά του χειμώνα, το ραδίκι μπορεί να φυτρώνει άγριο, μόνο του στα χωράφια, μπορεί όμως και να καλλιεργηθεί εύκολα στον κήπο μας!

Έχει μια χαρακτηριστική πικρή γεύση, γι’ αυτό και το λένε και πικροράδικο.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες, αλλά χαμηλό σε θερμίδες, για αυτό είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους!

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Ραδίκι

Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα

Φτάνει σε ύψος: 10 – 20 εκατοστά

Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Φως αλλά λίγη ηλιοφάνεια

Θέλει νερό (λίγο πολύ): Συχνά, μικρές ποσότητες κάθε 4-5 μέρες

Θέλει χώμα (είδος): Ελαφρύ, με καλή αποστράγγιση

Τα άνθη του έχουν χρώμα: Έντονο ιώδες

Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο

Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Πολύ

Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Λίγο

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΚΙΟΥ

· Τρώμε τα φύλλα του, είτε βραστά, με λάδι και λεμόνι, είτε ωμά σαν σαλάτα. Συνοδεύει όμως πολύ συχνά το κρέας ή το ψάρι σε αρκετές συνταγές.

· Έχει πολλές ποικιλίες και είδη: άγριο λευκό, άγριο κόκκινο, ήμερο, ιταλικό, ραντίτσιο και το περίφημο σταμναγκάθι

· Είναι πολύ γνωστό από την αρχαιότητα!

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΡΑΔΙΚΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του ραδικιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

…………………………………………………………

ΚΑΡΟΤΟ

Αποτελεί φαγητό πολλών φυτοφάγων ζώων, ιδιαίτερα του λαγού.

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Μπαγκς Μπάνυ να το ροκανίζει!

Ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά μικρών και μεγάλων, με έντονο πορτοκαλί χρώμα, τραγανό στο δάγκωμά του και γλυκό στη γεύση!

Τρώγεται ωμό, σε σαλάτες, σε χυμούς μαζί με φρούτα, μαγειρεμένο σε φαγητά όπως η φασολάδα, ακόμα και σε γλυκά όπως το κέικ καρότου!

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Καρότο


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ: 

Είναι από τις λίγες τόσο γευστικές ρίζες, που τρώει ο άνθρωπος.

Το καρότο είναι γνωστό σ’ όλο τον κόσμο, από τα πολύ παλιά χρόνια.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον άνηθο, το σέλινο, τον μάραθο και τον μαϊντανό.

Ενώ έχει επικρατήσει το πορτοκαλί χρώμα, υπάρχουν καρότα σε αρκετά άλλα χρώματα, όπως μωβ, άσπρο, πράσινο και κίτρινο.

Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά: είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του καρότου που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

…………………………………………………………………………………

ΣΠΑΝΑΚΙ

Ένα από τα πιο νόστιμα και δημοφιλή φυλλώδη λαχανικά!

Το σπανάκι νοστιμίζει τα πιάτα μας και τρώγεται ωμό σε σαλάτες, σε συνταγές με ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια και κρεατικά και φυσικά…στην σπανακόπιτα και το σπανακόρυζο!

Έχει υψηλή διατροφική αξία και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Σπανάκι

Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα

Φτάνει σε ύψος: 30 εκατοστά

Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο

Θέλει νερό (λίγο πολύ): Συχνά και σε μικρές ποσότητες, την άνοιξη και το καλοκαίρι συχνότερα

Θέλει χώμα (είδος): Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Τα άνθη του έχουν χρώμα: Πρασινωπό

Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Νοέμβριο, Δεκέμβριο

Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Πολύ, ακόμη και σε ελαφρύ παγετό

Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Λίγο, προτιμά τη δροσιά


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ:

  • Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Κίνα περίπου το 700π.Χ., σαν δώρο στον αυτοκράτορα από τον βασιλιά του Νεπάλ!
  • Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το παντζάρι, την κινόα και το σέσκουλο
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και έτσι είναι ιδανικό για ασθενείς με αναιμία
  • Λόγω της ουδέτερης γεύσης του, ταιριάζει σχεδόν με όλα τα φαγητά!
  • Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΣΠΑΝΑΚΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του σπανακίου που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

………………………………………………………………………………………………….

ΜΑΡΟΥΛΙ

Το μαρούλι χρησιμοποιείται για συνώνυμο των χρημάτων. Λέμε «έχει μαρούλια;», ρωτώντας αν υπάρχουν χρήματα. Για να πούμε επίσης ότι κάποιος ξοδεύει χρήματα χωρίς να σκέφτεται, λέμε ότι «σκορπάει τα λεφτά σαν μαρουλόφυλλα»

Είναι το πιο γνωστό πράσινο, δροσερό λαχανικό, απ’ το οποίο τρώμε τα φύλλα του.

Το μαρούλι το τρώμε ωμό, μόνο του ή σε σαλάτες, συνήθως μαζί με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνιθο.

Μπορούμε να το τρώμε και μαγειρευτό, σε φρικασέ, ή στην μαγειρίτσα το Πάσχα.

Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Μαρούλι

Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα

Φτάνει σε ύψος 20 – 25: εκατοστά

Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο

Θέλει νερό (λίγο πολύ): Αρκετό, να μην στεγνώνει το χώμα

Θέλει χώμα (είδος): Εμπλουτισμένο και ελαφρύ

Τα άνθη του έχουν χρώμα: Πρασινωπό

Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Από Σεπτέμβριο ως Δεκέμβριο

Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ) Αρκετά (όχι στον παγετό)

Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ) Αρκετά (ιδανικά θέλει 15-25ο C)

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ:

Είναι λαχανικό πολύ γνωστό από τα αρχαία χρόνια – το χρησιμοποιούσαν και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Προέρχεται από την Ασία. Υπάρχουν σήμερα πολλές ποικιλίες του, από το απλό, κοινό μαρούλι – αυτό που λένε romana- υπάρχει γαλλική ποικιλία, iceberg, λόλα, το κινέζικο, και άλλες, σε διάφορα χρώματα,  από σκούρο πράσινο, ως το κόκκινο, κάνοντας πολύχρωμες τις σαλάτες μας.

Το μαρούλι έχει πολύ νερό και μικρές ποσότητες από φυτικές ίνες. Τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά του είναι η βιταμίνη Α και το κάλιο. Το μαρούλι είναι επίσης πηγή βιταμίνης Cασβεστίου και σιδήρου.

….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ!

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του μαρουλιού που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!

……………………………………………………………………………………………..


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.