Η ΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
TA ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ (ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΑ)
Η ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ
Η τριανταφυλλιά είναι ίσως το πιο γνωστό φυτό σε κήπους, πάρκα και μπαλκόνια και δίκαια θεωρείται η βασίλισσα των λουλουδιών, σύμβολο αγάπης και ομορφιάς σ’ όλο τον κόσμο.
Οι τριανταφυλλιές είναι γνωστές από την αρχαιότητα, και συνεχίζουν ως σήμερα να εντυπωσιάζουν με τα πανέμορφα χρώματά τους και το μοναδικό τους άρωμα. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 είδη διαφορετικών τριαντάφυλλων!
Οι τριανταφυλλιές μπορούν να φυτευτούν όλο τον χρόνο, με το χρώμα των λουλουδιών τους να είναι ανάλογο με την ποικιλία της κάθε τριανταφυλλιάς. Είναι πολύ ανθεκτικές στο κρύο.
Ο βλαστός του φυτού έχει αγκάθια, όπως και τα φύλλα στις άκρες τους.
Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Τριανταφυλλιά
Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Θάμνος
Φτάνει σε ύψος: Εξαρτάται από το είδος
Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Πολύ ήλιο
Θέλει νερό (λίγο πολύ): Αρκετό, να μην στεγνώνει το χώμα του
Θέλει χώμα (είδος): Εμπλουτισμένο
Τα άνθη του έχουν χρώμα: Κόκκινο σκούρο, κόκκινο ανοιχτό, πορτοκαλί, ροζ, ή άσπρο
Το φυτεύω (μήνας του χρόνου): Όλο τον χρόνο
Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Πολύ
Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Αρκετά
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ
Ποιητές όλων των εποχών έχουν γράψει για το τριαντάφυλλο, ενώ πολλοί ζωγράφοι το έχουν ζωγραφίσει μόνο του ή σε συνθέσεις.
Ένα βιβλίο που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους όσο κανένα άλλο, είναι ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Έχει μεταφραστεί σε 500 γλώσσες! Είναι ένα μαγικό παραμύθι που παρατηρεί τη ζωή, τους ενήλικες και την ανθρώπινη φύση, μιλάει για τη δύναμη της αγάπης μέσα από την σχέση ενός παιδιού και ενός τριαντάφυλλου.
Επίσης πολύ γνωστό είναι το πολύ παλιό παραμύθι «Η πεντάμορφη και το τέρας», όπου εξηγείται η σημασία ενός τριαντάφυλλου! Το παραμύθι αυτό εξακολουθεί να μαγεύει τα παιδιά, 260 χρόνια μετά την συγγραφή του!
Εκτός από την ομορφιά και το άρωμά της, η τριανταφυλλιά μας δίνει αρωματικό λάδι εξαιρετικής ποιότητας, που παίρνουμε από τα πέταλα του λουλουδιού και που χρησιμεύει στην παραγωγή αρωμάτων. Tα ροδοπέταλα ή τα μπουμπούκια των λουλουδιών τα χρησιμοποιούμε μερικές φορές για να αρωματίσουμε το συνηθισμένο τσάι ή, μαζί με άλλα βότανα για να παρασκευάσουμε αφεψήματα από βότανα.
Από την αρχαιότητα πολλοί λαοί είχαν ανακαλύψει τις φαρμακευτικές ιδιότητες των τριαντάφυλλων. Τα χρησιμοποιούσαν για τους πονοκέφαλους και για προβλήματα στα μάτια, τα αυτιά, τα ούλα, αλλά και για τις αιμορραγίες.
Υπάρχουν στοιχεία για χρήση του τριαντάφυλλου στην ιατρική στην αρχαία Ελλάδα ήδη από το 1600 π.Χ. αλλά και από άλλους αρχαίους πολιτισμούς, στην Αίγυπτο, στην Κίνα και στην Ινδία. Ωστόσο, πατρίδα της τριανταφυλλιάς θεωρείται η Περσία.
Το τριαντάφυλλο είναι ένας από τους πιο δυνατούς συμμάχους της υγείας του δέρματος. Βοηθάει στην ελαστικότητα της επιδερμίδας, ενώ ηρεμεί τους ερεθισμούς και λειτουργεί σαν ένα φυσικό καθαριστικό του δέρματος. Το τριαντάφυλλο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιμετωπίζει σημαντικά τις ρυτίδες.
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της τριανταφυλλιάς που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, εφόσον καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
……………………………………………………………..
Η ΠΕΤΟΥΝΙΑ
Ένα από τα πιο δημοφιλή και όμορφα καλλωπιστικά φυτά με άνθη σε σχήμα τρομπέτας και τεράστια ποικιλία χρωμάτων!
Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να γεμίσουμε τους κήπους και τα μπαλκόνια μας με χρώμα, αφού ανθίζει γρήγορα και η ανθοφορία της διαρκεί από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο!
Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Πετούνια
Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα
Φτάνει σε ύψος: 20-60 εκατοστά
Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο
Θέλει νερό (λίγο πολύ): Λίγο (2 φορές την εβδομάδα/σε καύσωνα κάθε 2 μέρες)
Θέλει χώμα (είδος): Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Τα άνθη του έχουν χρώμα: άσπρο, κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ, μωβ, μαύρο
Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Τέλη Φεβρουαρίου-Απρίλιο
Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Λίγο, μέχρι 3ο C
Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Αρκετά, έως 35ο C
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΤΟΥΝΙΑΣ
· Είναι ξαδερφάκι με την πατάτα, την ντομάτα, την πιπεριά, την μελιτζάνα και τον καπνό και κατάγεται από τη Νότια Αμερική!
· Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα λουλούδια, όπως ο πανσές, η βιολέτα και το σκυλάκι
· Για να γεμίσουν άνθη και να είναι τα χρώματά της πιο ζωηρά, πρέπει να βρίσκεται πάντα εκτεθειμένη στον ήλιο.
· Το άρωμά της το μυρίζουμε πιο έντονα το σούρουπο και πιο πολύ το βράδυ, ενώ το μεσημέρι δεν μυρίζει σχεδόν καθόλου!
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΠΕΤΟΥΝΙΑΣ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της πετούνιας που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
……………………………………………………………..
ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ
Ένα από τα πιο όμορφα και πολύχρωμα καλλωπιστικά φυτά, χαρακτηριστικό φυτό της Μεσογείου με πλούσια βλάστηση!
Το βλέπουμε σε πάρα πολλά διαφορετικά χρώματα και ομορφαίνει τους κήπους, τα μπαλκόνια και τις γλάστρες μας!
Ανθίζει για πολύ καιρό και φυτρώνει παντού, χωρίς πολλές απαιτήσεις!
Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Σκυλάκι
Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα
Φτάνει σε ύψος: 15-120 εκατοστά
Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο
Θέλει νερό (λίγο πολύ): Πολύ, κάθε 2-3 μέρες (το καλοκαίρι καθημερινά)
Θέλει χώμα (είδος): Πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα
Τα άνθη του έχουν χρώμα: λευκό, κίτρινο, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο κ.α
Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Φεβρουάριο-Μάρτιο
Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Πολύ, μέχρι και -8ο C
Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Αρκετά
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΑΚΙΟΥ
· Το όνομα του οφείλεται στα άνθη του, τα οποία σχηματίζουν το στόμα ενός σκύλου που ανοίγει και κλείνει όταν πιέζονται από το πλάι.
· Αν βρίσκεται σε σημείο με ισχυρούς ανέμους, χρειάζεται στήριξη, γιατί ο βλαστός του είναι πολύ μαλακός και σπάει.
· Οι πιο συχνοί του εχθροί του είναι οι μελίγκρες και οι καφέ κηλίδες στα φύλλα του! Για να αποφύγουμε τις καφέ κηλίδες ποτίζουμε το πρωί και δεν υπερβάλλουμε στην ποσότητα του νερού.
· Τα παλιότερα κοινά ονόματα για το σκυλάκι περιλαμβάνουν: μεγάλο σκυλάκι, στόμα λιονταριού, στόμα κουνελιού, στόμα φρύνων και λιοντάρι!
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΑΠO ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του λουλουδιού που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
…………………………………………………………………
ΤΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ (ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ)
ΚΑΡΟΤΟ
Αποτελεί φαγητό πολλών φυτοφάγων ζώων, ιδιαίτερα του λαγού.
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τον Μπαγκς Μπάνυ να το ροκανίζει!
Ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά μικρών και μεγάλων, με έντονο πορτοκαλί χρώμα, τραγανό στο δάγκωμά του και γλυκό στη γεύση!
Τρώγεται ωμό, σε σαλάτες, σε χυμούς μαζί με φρούτα, μαγειρεμένο σε φαγητά όπως η φασολάδα, ακόμα και σε γλυκά όπως το κέικ καρότου!
Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Καρότο
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ:
Είναι από τις λίγες τόσο γευστικές ρίζες, που τρώει ο άνθρωπος.
Το καρότο είναι γνωστό σ’ όλο τον κόσμο, από τα πολύ παλιά χρόνια.
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον άνηθο, το σέλινο, τον μάραθο και τον μαϊντανό.
Ενώ έχει επικρατήσει το πορτοκαλί χρώμα, υπάρχουν καρότα σε αρκετά άλλα χρώματα, όπως μωβ, άσπρο, πράσινο και κίτρινο.
Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά: είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας.
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του καρότου που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
…………………………………………………………………………..
ΝΤΟΜΑΤΑ
Κατακόκκινη, νόστιμη και ζουμερή, η ντομάτα είναι η βασίλισσα του λαχανόκηπου!
Χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες, είτε ωμή σε σαλάτες, με πιο γνωστή την αγαπημένη μας χωριάτικη, είτε μαγειρεμένη σε ψάρια, λαδερά, όσπρια και πίτσες είτε σε μορφή σάλτσας σε κρεατικά, πιλάφια και ζυμαρικά! Η ντομάτα μπαίνει παντού!
Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και κάνει πολύ καλό στην υγεία μας!
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ:
Είναι στην ίδια οικογένεια με την πατάτα, τη μελιτζάνα και την πιπεριά.
Είναι φρούτο και όχι λαχανικό!
Οι πρώτοι που την καλλιέργησαν ήταν οι Ατζέκοι στη νότια Αμερική. Στην Ευρώπη η ντομάτα έφτασε πολύ αργότερα, γύρω στο 1500μ.Χ. . Οι Ιταλοί την έλεγαν pomo d’oro, που σημαίνει χρυσό μήλο, και οι Γάλλοι pomme d’amour που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως μήλο του έρωτα (ερωτόμηλο). Το όνομα ντομάτα το έχουμε μόλις από το 1835. Παλιότερα πίστευαν πως έχει δηλητήριο, γιατί μοιάζει με το δηλητηριώδες φυτό μπελαντόνα, όμως μόνο τα φύλλα της ντομάτας είναι τοξικά
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες σε μέγεθος (από τα μικρά ντοματίνια, ως τις μεγάλες ντομάτες για γεμιστά) και χρώμα (κόκκινες, ροζ, κίτρινες, πράσινες).
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της ντομάτας που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
………………………………………………………………….
ΠΑNΤΖΑΡΙ
«Κοκκίνισες σαν το παντζάρι» λέμε σε κάποιον, όταν κοκκινίζουν τα μάγουλά του!
Ένα από τα πιο αγαπημένα και νόστιμα λαχανικά, το κατακόκκινο παντζάρι, που όταν το τρώμε μας βάφει τη γλώσσα και τα δόντια κόκκινα!
Για τον λόγο αυτόν, χρησιμοποιούμε το ζουμί από βρασμένα παντζάρια για να βάφουμε τα αυγά το Πάσχα!
Τα παντζάρια τα τρώμε ωμά, αλλά κυρίως βραστά σε σαλάτες, τόσο τους βολβούς, όσο και τα φύλλα τους, ενώ κάποιοι φτιάχνουν και χυμό!
Το λέμε και «κοκκινογούλι»
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ:
· Έχει πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και κάνει πολύ καλό στην υγεία
· Ο χυμός του βοηθάει να χαμηλώνει η αρτηριακή πίεση, αλλά και η κούραση
· Το καλλιεργούν οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα
· Γνωστές του ποικιλίες είναι το σέσκουλο και το ζαχαρότευτλο, από το οποίο παίρνουμε τη ζάχαρη!
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του παντζαριού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
……………………………………………………………………………………………..
ΚΑΣΤΑΝΙΑ
Τον χειμώνα, πάντα χαιρόμαστε να βλέπουμε έναν καστανά σε κάποια υπαίθρια γωνιά και να κοντοστεκόμαστε για εκείνο το χάρτινο χωνάκι, που ζεσταίνει τις χούφτες μας με τα ψητά κάστανα μέσα στην παγωνιά!
Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τον γλυκό και νόστιμο καρπό της, το κάστανο.
Ο καρπός της καστανιάς βρίσκεται μέσα σε μια αγκαθωτή σκληρή θήκη που ανοίγει όταν ωριμάσουν οι καρποί. Μέσα στη θήκη του κάστανου μπορεί να βρίσκονται ένας, δύο ή και τρεις καρποί.
Τα κάστανα τρώγονται βραστά ή ψητά, γίνονται εξαιρετικό αλεύρι και αντικαθιστούν τη διατροφή της πατάτας.
Είναι λιγότερο λιπαρά σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
Χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική και στην μαγειρική. Μπαίνουν στην γέμιση της Χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας, ενώ το μαρόν γλασέ αποτελεί εκλεκτό χειμωνιάτικο γλυκό.
Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Καστανιά
Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Δέντρο
Φτάνει σε ύψος: 10 – 15 μέτρα
Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο
Θέλει νερό (λίγο πολύ): Χρειάζεται, περίπου κάθε 3 μέρες
Θέλει χώμα (είδος): Όξινο αλλά πλούσιο χώμα
Τα άνθη του έχουν χρώμα: Κίτρινο
Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Χειμερινοί μήνες
Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Πολύ – αναπτύσσεται σε ορεινές περιοχές
Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Λίγο, δεν αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες πάνω από 25ο C
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ
· Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την βελανιδιά
· Το κάστανο είναι πλούσιο σε θρεπτικά υλικά, όπως βιταμίνη C, σύμπλεγμα βιταμινών B και σίδηρο. Βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου.
· Ο Ξενοφών την ονόμαζε «δένδρο του άρτου», γιατί το κάστανο μπορούσε να αντικαταστήσει το ψωμί, ή και ολόκληρο το φαγητό, καθώς είναι πλούσιο, τόσο σε υδατάνθρακες, όσο και σε πρωτεΐνες. Ακόμα και σήμερα την καστανιά την λέμε αρτόδεντρο!
· Σε κάποια ορεινά απομακρυσμένα μέρη της Ευρώπης, εκεί όπου δεν φύτρωναν δημητριακά, τα κάστανα έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφή πολύ κόσμου πριν από την διάδοση της πατάτας και του καλαμποκιού.
· Εκτός από τον άνθρωπο, κάστανα τρώνε και τα ελάφια, οι σκίουροι, οι αρκούδες, τα αγριογούρουνα, ορισμένα πουλιά, ακόμα και αγελάδες!
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του λάχανου που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
……………………………………………………………….
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ
Γνωστή από την αρχαιότητα, λένε ότι η καταγωγή της είναι ινδική. Εμείς την
ξέρουμε σε διάφορες αποχρώσεις του μωβ, από το πολύ σκούρο, περίπου
μαύρο, (τις φλάσκες), μέχρι το άσπρο (της Σαντορίνης). Ο καρπός της
μελιτζάνας έχει σχήμα ωοειδές.
Η μελιτζάνα έχει σαρκώδη υφή και πολλά σπόρια. Είναι πολύ νόστιμος
καρπός, την χρησιμοποιούμε σε πολλά μεσογειακά πιάτα, ιδίως το καλοκαίρι,
από μελιτζανοσαλάτα και τηγανητή με κουρκούτι, μέχρι τον πασίγνωστο
μουσακά!
Η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή μελιτζάνας στον κόσμο είναι η Κίνα,
ενώ ακολουθούν η Ινδία και η Τουρκία. Στην Ευρώπη, πρώτη στην παραγωγή
μελιτζάνας είναι η Ιταλία και μετά η Ισπανία και η Ελλάδα.
Στην Κρήτη καλλιεργείται το 50% της ελληνικής μελιτζάνας!
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ:
- Οι τσακώνικες μελιτζάνες είναι ιδιαίτερα γνωστές στη χώρα μας: είναι
μακρόστενες, μωβ με άσπρες ρίγες και πολύ νόστιμες - Επειδή είναι μακρόστενη, όταν την γεμίζουμε με κιμά και μπεσαμέλ,την ονομάζουμε «παπουτσάκι»
- Στην Ελλάδα διοργανώνεται φεστιβάλ μελιτζάνας το καλοκαίρι στο Λεωνίδιο, όπου δοκιμάζονται πολλές συνταγές με μελιτζάνα!
- Η μελιτζάνα μπορεί να γίνεται ακόμα και μελιτζανάκι γλυκό!
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα της μελιτζάνας που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
………………………………………………………………………
ΦΡΕΣΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ
Από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που συναντάμε στην κουζίνα, το φρέσκο κρεμμύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά πιάτα και συνταγές, δίνοντας νοστιμιά στα φαγητά μας!
Έχει ευχάριστη γεύση για αυτό συχνά τρώγεται ωμό σε σαλάτες!
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, αλλά χαμηλό σε θερμίδες, για αυτό είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους!
Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Φρέσκο κρεμμύδι
Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Πόα
Φτάνει σε ύψος: 40-50 εκατοστά
Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο
Θέλει νερό (λίγο πολύ) Συχνά, μικρές ποσότητες κάθε 4-5 μέρες
Θέλει χώμα (είδος): Ελαφρύ, με καλή αποστράγγιση
Τα άνθη του έχουν χρώμα: Λευκό, λευκοπράσινο, ιώδες
Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Όλο το χρόνο
Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Λίγο
Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Λίγο, ιδανικά θέλει γύρω στους 15οC
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ
· Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το πράσο
· Το υπόγειο τμήμα του φρέσκου κρεμμυδιού λέγεται βολβός και είναι ουσιαστικά το ξερό κρεμμύδι που βάζουμε σε όλα τα φαγητά μας!
· Είναι πολύ δημοφιλές στην Ασία, όπου χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις συνταγές!
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του φρέσκου κρεμμυδιού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
……………………………………………………
TA ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΜΕ (ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ)
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ
Το μυρωδικό που πάει…με όλα, για αυτό και χαρακτηρίζουμε «μαϊντανό» κάποιον που βρίσκεται παντού!
Ο μαϊντανός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μυρωδικά που καλλιεργούμε στον κήπο, ή στο μπαλκόνι μας.
Τα αρωματικά του φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, πίτες αλλά και σε πολλές ακόμη συνταγές, δίνοντας ξεχωριστή γεύση και άρωμα στο πιάτο μας!
Ο σγουρός μαϊντανός μπαίνει ακόμα και ως διακοσμητικός σε διάφορα πιάτα!
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ:
. Στην αρχαία Ελλάδα λεγόταν πετροσέλινο
· Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό) και περιέχει βιταμίνες Α, Β, C (3 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι).
. Βοηθά στη διαδικασία της χώνεψης.
. Οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες αρρώστιες, ενώ οι Ρωμαίοι μονομάχοι τον χρησιμοποιούσαν πάντα στους χυμούς τους ως δυναμωτικό.
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ!
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα
και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού!
Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του μαϊντανού που φυτέψατε!
Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
………………………………………………………………………………………………..
ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ
Ένα από τα πιο χρήσιμα και δημοφιλή αρωματικά φυτά που φυτεύουμε στον κήπο μας!
Εκτός από την ομορφιά που χαρίζει στον κήπο μας, δίνει και νοστιμιά στα φαγητά μας, αφού συνδυάζεται άψογα με λεμονάτα κρεατικά και πατάτες φούρνου, αλλά και ψάρι, λαχανικά, σούπες ή σάλτσες!
Είναι και θαυματουργό βότανο, με πολλές άλλες χρήσεις λόγω του αιθέριου ελαίου του!
Καρτέλα φυτού: κοινό όνομα Δενδρολίβανο
Είδος (πόα, θάμνος, δένδρο): Θάμνος
Φτάνει σε ύψος: 1-2 μέτρα
Θέλει φως (σκιά, ήλιο): Ήλιο
Θέλει νερό (λίγο πολύ): Λίγο, 1-2 φορές την εβδομάδα
Θέλει χώμα (είδος): Φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό για αρωματικά φυτά
Τα άνθη του έχουν χρώμα: Μωβ, ροζ, άσπρο ή γαλάζιο
Το σπέρνω (μήνας του χρόνου): Φεβρουάριο – Μάρτιο
Αντέχει στο κρύο (λίγο πολύ): Πολύ
Αντέχει στη ζέστη (λίγο – πολύ): Πολύ
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ
· Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την μέντα
· Η λατινική του ονομασία Rosmarinus σημαίνει ρόδο της θάλασσας!
· Βοηθά στην καλή λειτουργία της μνήμης, της καρδιάς και των ματιών!
· Το αρωματικό έλαιό του χρησιμοποιείται για σωματικά αρώματα, ή για να εκπέμπει ευχάριστο άρωμα σε εσωτερικούς χώρους
· Χρησιμοποιείται και σαν καλλυντικό για το πρόσωπο και τα μαλλιά, καθώς έχει ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα και για την ανάπτυξη των μαλλιών!
….ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ
Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτογραφία, ρυθμίστε το μέγεθος, εκτυπώστε, κόψτε με ένα ψαλίδι το περίγραμμα και κολλήστε το χάρτινο αυτό καρτελάκι, επάνω σε ένα ξυλάκι παγωτού! Στη συνέχεια τοποθετήστε το ξυλάκι μέσα στο χώμα του δενδρολίβανου που φυτέψατε! Έτσι θα ξέρετε ποιο φυτό είναι, ειδικά όταν καλλιεργείτε πολλά φυτά συγχρόνως…!
………………………………………………………………..
Newsletter
Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.
Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.