ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΗΞΗ ΤΟΥ 152 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΥΣ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ!

ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΗΞΗ ΤΟΥ 152 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΥΣ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ!

Οι επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο τεράστιο παγόβουνο Α68a, που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική τον Ιούλιο του 2017, καθώς απελευθέρωσε στον ωκεανό μια κολοσσιαία ποσότητα γλυκού νερού κατά την ολοκλήρωση της τήξης του μέσα στο 2021!

Δορυφορικά συστήματα καταγραφής δείχνουν ότι τους τελευταίους 3 μήνες της ζωής του, μέχρι τον Μάρτιο του 2021, το παγόβουνο απελευθέρωσε 152 δισεκ. τόνους γλυκού νερού γύρω από τη νήσο South Georgia, που ισοδυναμεί με το περιεχόμενο 61 εκατομμυρίων πισίνων ολυμπιακών διαστάσεων.

Κύρια ανησυχία των επιστημόνων είναι το κατά πόσο αυτή η ξαφνική εισροή γλυκού νερού και θρεπτικών συστατικών στον ωκεανό θα μπορούσε να επηρεάσει τα θαλάσσια οικοσυστήματα γύρω από τη νήσο, τόσο σε ότι αφορά την ωκεάνια κυκλοφορία, όσο και τη βιολογική τροφική αλυσίδα!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της ιστοσελίδας sciencealert εδώ:

Mεγάλη φωτό: Cpl Phil Dye RAF
Μικρή φωτό: British Antarctic Survey/Povl Abrahamsen


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.