ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Το Σάββατο, 4 Μαρτίου 2023, εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες προχώρησαν σε συμφωνία για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στα διεθνή ύδατα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
Μετά από σχεδόν 20 χρόνια συνομιλιών, τα Κράτη Μέλη συμφώνησαν το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τμήματα των ωκεανών εκτός των εθνικών συνόρων!

Η ιστορική συνθήκη είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της δέσμευσης 30×30, την οποία ανέλαβαν οι χώρες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα τον Δεκέμβριο του 2022, με στόχο να προστατεύσουν το ένα τρίτο της θάλασσας (και της ξηράς) μέχρι το 2030. Χωρίς συνθήκη, αυτός ο στόχος σίγουρα θα αποτύγχανε, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε νομικός μηχανισμός για τη δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (MPA /Marine Protected Area) στην ανοιχτή θάλασσα.

Καλύπτοντας σχεδόν τα δύο τρίτα του ωκεανού που βρίσκεται εκτός των εθνικών συνόρων, η συνθήκη θα παρέχει ένα νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία τεράστιων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (MPAs) για την προστασία της άγριας ζωής! Επίσης, θα καθιερώσει μια Διάσκεψη των Μερών (Cop) που θα συνεδριάζει περιοδικά και θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να λογοδοτούν για θέματα όπως η διακυβέρνηση και η βιοποικιλότητα.

Τα ωκεάνια οικοσυστήματα παράγουν το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε, αντιπροσωπεύουν το 95% της βιόσφαιρας του πλανήτη και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, ως η μεγαλύτερη δεξαμενή άνθρακα στον κόσμο. Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι κατακερματισμένοι και μη εφαρμοζόμενοι κανόνες που διέπουν την ανοιχτή θάλασσα, την έχουν καταστήσει πιο ευάλωτη στην εκμετάλλευση, απ’ότι τα παράκτια ύδατα!

«Οι Προστατευόμενες Θαλάσσιες Περιοχές Ανοικτής Θάλασσας μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Liz Karan, Διευθύντρια του Έργου Διακυβέρνησης των Ωκεανών της Pew. «Οι κυβερνήσεις και η κοινωνία των πολιτών πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα τεθεί γρήγορα σε ισχύ και θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας στην ανοιχτή θάλασσα».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Virginijus Sinkevičius, χαρακτήρισε από τη μεριά του τη Συμφωνία ως «ιστορική στιγμή για τον ωκεανό» και το αποτέλεσμα των Εργασιών και των Διεθνών Διαπραγματεύσεων για πάνω από μια δεκαετία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην ιστοσελίδα της The Guardian εδώ:

Mεγάλη φωτό: Ακτιβιστές από την Greenpeace κρατούν ένα τεράστιο πανό μπροστά στα Κεντρικά Γραφεία των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ για μια Συνθήκη για την Προστασία της Ανοιχτής Θάλασσας στη Νέα Υόρκη!
Φωτογραφία: Ed Jones/AFP/Getty Images

Μικρή φωτό: Η Πρέσβης Rena Lee ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους για την αφοσίωση και τη δέσμευσή τους. Φωτογραφία: Υπουργείο Εξωτερικών Σιγκαπούρης


Newsletter

Συμπληρώνοντας το email σας συμφωνείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις από την ιστοσελίδας μας.

Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου.